La masa in fata ecranului - efecte negative asupra copilului

/ / Modificat: 2014-01-31
La masa in fata ecranului - efecte negative asupra copilului

Mancatul in fata televizorului sau a calculatorului nu ajuta la dezvoltarea atentiei distributive a copiilor, asa cum cred unii parinti. Dimpotriva, are repercusiuni nedorite asupra sanatatii fizice sau emotionale a acestora. Riscul obezitatii nu mai este singurul pe lista de efecte negative ale acestui obicei tot mai incurajat printre copiii moderni. Cercetari recente au descoperit modul in care consumul alimentelor in fata ecranului afecteaza abilitatile sociale, sanatatea digestiva si calitatea alimentelor consumate de cei mici.

Comunicare precara in familie si alimentatie nesanatoasa

Un studiu recent, condus de Jayne A. Fulkerson, directorul Centrului pentru Cercetarea si Promovarea Sanatatii Familiei si Copilului din cadrul Universitatii din Minnesota, SUA, a scos la iveala doua efecte negative ale obiceiului de a lua masa in fata calculatorului sau televizorului la copii. Relatiile acestor copii cu familia sunt slab consolidate, cei mici dau dovada de abilitati precare de comunicare, dar mai mult decat atat, consuma alimente sarace in nutrienti esentiali pentru crestere si dezvoltare.  

Obezitate si probleme digestive

Cercetarile facute de expertii americani au evidentiat ca familiile care iau masa in fata surselor media consuma mai putine alimente sanatoase, precum fructe, legume verzi, lactate, salate, orientandu-se mai degraba spre alegerea unor preparate nesanatoase - pizza, cartofi prajiti, hamburgeri etc. si bauturi carbogazoase bogate in zahar.

Aceste obiceiuri alimentare nocive, impreuna cu tendinta de a consuma alimente in cantitati mai mari in fata televizorului, cresc substantial riscul de obezitate si boli in randul copiilor.

Studiile de specialitate au subliniat consecinte negative nu doar in ceea ce priveste cantitatea si calitatea alimentelor servite la masa in fata surselor media, ci si a comportamentului nesanatos adoptat in timpul consumului acestora.

Copiii au tendinta de a manca mai repede in fata televizorului decat atunci cand sunt asezati la masa. Acest lucru inseamna ca nu mesteca suficient de bine mancarea si risca astfel sa sufere de probleme digestive serioase - gastrita, ulcer etc.

Lipsa timpului de calitate petrecut cu familia

Mesele luate in familie la bucatarie, fara surse de distragere a atentiei, incurajeaza abilitatile de comunicare ale copilului si ajuta la consolidarea relatiei acestuia cu ceilalti membri ai familiei. Mancatul in fata televizorului il instraineaza de cei dragi si de momentele de calitate petrecute alaturi de acestia.

Cel mic nu mai apuca sa vorbeasca despre framantarile lui, sa afle ce fac celelalte rude si sa fie la curent cu tot ce se intampla in sanul familiei lui, asa cum se intampla in cazul meselor servite in liniste, alaturi de parinti si frati.  

Unde si in ce conditii mananca de regula copilul tau? Ii permiti sa-si "imparta" masa cu laptopul, telefonul, jocul sau ecranul televizorului? De cate ori luati masa impreuna, in familie? Spune-ne daca esti adepta meselor luate in familie si care crezi ca sunt beneficiile acestui obicei, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obiceiuri alimentare copii Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre