5 legume care ar trebui sa se regaseasca in alimentatia copiilor

/ / Modificat: 2023-02-17
5 legume care ar trebui sa se regaseasca in alimentatia copiilor

Legumele sunt cele mai greu de introdus in dieta copiilor nostri. Cu toate acestea, omiterea legumelor are pretul ei, deoarece sunt cele mai bune surse de vitamine si minerale. Ele transporta oligoelemente necesare pentru cresterea si dezvoltarea copiilor, fiind esentiale in dieta micutilor.

Legumele nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copiilor. Acestea trebuie consumate zilnic, la fiecare masa, si trebuie introduse ca prim aliment, cand incepe diversificarea, inaintea fructelor.

Iata care sunt principalele legume care ar trebui sa fie prezente in alimentatia copiilor.

1. Broccoli

Broccoli este inrudit cu conopida si este unul dintre alimentele cele mai respinse de catre copii. Aceasta este una dintre putinele legume de acest fel care contine o buna proportie de proteine, deoarece o portie de 100 de grame ofera 4,4 grame de proteine. In plus, furnizeaza suficiente fibre, potasiu, acid folic si vitamina C.

Cele 80 de miligrame de acid ascorbic din broccoli sunt de doua ori mai mari decat cele din citrice. Vitamina C este un antioxidant puternic, motiv pentru care este indicat ca aceasta leguma sa fie gatita al-dente.  In plus, acesta poarta si substante fitochimice, cum ar fi izotiocianatii si altele care sunt asociate cu un risc mai mic de boli precum atacurile de cord sau diabetul.

2. Vinete

Culoarea vinetie a cojii vinetelor este data de un pigment solubil in apa care are efecte antioxidante puternice. pielii vinetelor vorbeste despre potentialul sau ca sursa de antociani. Aceasta proprietate ajuta la mentinerea integritatii tesuturilor in crestere la copil.

Din punct de vedere nutritional, este saraca in calorii, dar bogata in apa si fibre care ajuta la reglarea procesului digestiv. Principalii sai micronutrienti sunt potasiul si acidul folic.

3. Sparanghel

Sparanghelul este o tulpina frageda care poate fi alba sau verde. Desi este adevarat ca valoarea sa nutritiva consta in potasiu, acid folic si unele vitamine A si C, continutul sau de inulina este, de asemenea, benefic.

Inulina este un tip de fibra care serveste drept hrana pentru bacteriile benefice, cum ar fi bifidobacterium. De asemenea, ajuta la prevenirea dezvoltarii bacteriilor care cauzeaza boli. In acest fel, mentine microbiota intestinala si sanatatea digestiva a copilului.

4. Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles este un tip de varza care apartine legumelor crucifere. Aceste verze mici, sunt aromate si pline de nutrienti. Culoarea lor poate fi verde, rosie sau mov, desi cele mai des intalnite sunt cele verzi. Ca si alte legume, contin multa apa si o valoare proteica relativ mai mare decat alte verze. De asemenea, sunt bogate in Vitamina C, fibre, potasiu, fosfor, iod si folati.

In plus, aceasta leguma contine substante fitochimice, cum ar fi izotiocianatii si glucosinatii, compusi care reduc riscul de obezitate si imbunatatesc sanatatea vizuala si capacitatea cognitiva, potrivit unui studiu publicat in 2016.

5. Spanac

Spanacul poate fi preparat intr-o varietate de moduri. Este bogat in fibre, ajutand la prevenirea constipatiei. Este, de asemenea, o sursa excelenta de fier, astfel ca un consum regulat ajuta la prevenirea anemiei.

Spanacul contine magneziu, potasiu, Vitamina A, fier si o multime de alte vitamine si minerale necesare organismului. 

Cum sa il faci pe copil sa le accepte

Acestea sunt cele mai sanatoase legume, dar si cele care au cele mai multe beneficii pentru copii, dar si pentru adulti. Acestea trebuie sa se regaseasca frecvent in alimentatia noasta si mai ales a copiilor, insa stim cu totii ca cei mici accepta cu greu legumele, mai ales pe cele verzi.

Tocmai de accea este important sa gasesti un mod de a le introduce in alimentatia copiilor, astfel incat acestia sa le accepte. Un mod in care poti face acest lucru este sa prepari diverse retete, pana gasesti acele retete pe care copiii le vor accepta. De exemplu, daca nu ii place mancarea de spanac, incearca sa-i faci o placinta sau un soufle, etc.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Legume alimentatie Legume alimentatie copii Legume copii

Articole recomandate

Citeste si despre