Introducerea legumelor in alimentatia copilului este unul dintre pasii esentiali in diversificarea alimentara.
Acestea ofera vitamine, minerale, fibre si antioxidanti esentiali pentru crestere si dezvoltare.
De ce sunt legumele esentiale in primii ani de viata?
-
Bogate in vitamine si minerale – Vitamina A, C, K, fier, calciu, potasiu, esentiale pentru sistemul imunitar, oase si ochi
-
Sursa naturala de fibre – Ajuta digestia, previn constipatia si sustin sanatatea intestinelor
-
Antioxidanti – Protejeaza celulele si contribuie la prevenirea inflamatiilor
-
Ajuta la formarea gustului pentru alimente sanatoase – Expunerea timpurie la gustul natural al legumelor creste sansele ca micutul sa le accepte si mai tarziu
Cand putem introduce salatele in alimentatia bebelusului?
-
De la 8–10 luni: sub forma de legume gatite (la aburi, coapte sau fierte) servite separat sau in combinatii, fara sare sau condimente
-
De la 12 luni: putem introduce mini-salate calde sau reci, cu legume taiate fin sau rase, uneori cu adaosuri de iaurt, avocado sau branza moale pasteurizata
-
Dupa 2 ani: salatele pot deveni mai variate si mai apropiate de cele consumate de familie, cu texturi usor crocante si dressinguri blande
Retete simple pentru a introduce salatele in meniul bebelusului
1. Mini salata de morcov si dovlecel ras (de la 10 luni)
-
Morcov si dovlecel razuiti fin
-
1 lingurita de ulei de masline presat la rece
-
Zeama de lamaie (optional, dupa 1 an)
-
Se lasa cateva minute la inmuiat inainte de servire
2. Salata calda de cartof dulce, mazare si avocado (de la 9 luni)
-
Cartof dulce fiert si taiat cubulete
-
Mazare fiarta
-
Avocado bine copt, zdrobit usor
-
Se amesteca usor si se serveste calduta
3. Salata de castraveti rasi cu iaurt (de la 12 luni)
-
Castravete ras fin, fara coaja
-
2 linguri de iaurt natural (fara zahar)
-
Patrunjel tocat marunt (optional)
-
Perfecta ca gustare racoritoare
4. Salata de sfecla coapta si mar (de la 11 luni)
-
Sfecla rosie coapta si data pe razatoare
-
Mar copt sau crud, ras
-
Se poate adauga o picatura de ulei de cocos sau canepa
Sfaturi pentru succes
-
Introdu legumele treptat si repetat chiar daca sunt refuzate initial, revenirea la ele dupa cateva zile ajuta copilul sa se obisnuiasca
-
Combina legumele mai putin preferate cu cele deja acceptate
-
Fii un exemplu: copiii imita comportamentul parintilor, inclusiv la masa
-
Evita adaosurile de sare, zahar sau sosuri procesate
Legumele joaca un rol vital in dezvoltarea armonioasa a copilului mic, iar salatele in forme adaptate varstei pot deveni o parte naturala din rutina alimentara zilnica.
Cu retete simple, gusturi blande si multa rabdare, salatele pot fi nu doar sanatoase, ci si preferate de cei mici.
Foto: Freepik.com