Gradinaritul cu copiii

/ / Modificat: 2014-04-01
Gradinaritul cu copiii

Gradinaritul este o activitate care se asorteaza la perfectie cu anotimul primaverii si chiar cu inceputul verii. Asa ca acum este timpul sa iti ingrijesti si sa iti pregatesti gradina din curtea casei, de la bloc sau de la tara pentru a intampina asa cum se cuvine vara. Implica si copilul in aceasta activitate din care are de invatat o multime de lucruri in devzoltarea lui.

Cum susciti interesul copilului in gradinarit?

Copilul te va ajuta si va participa alaturi de tine in gradinarit numai daca va avea un interes in asta sau daca ceva anume ii atrage in mod special atentia. De aceea, trebuie sa faci din marea "gradinareala" o activitate distractiva si pe placul micutului.

Coboara standardele

Relaxeaza-ti standardele! Probabil ca ai anumite fixatii cu privire la spatierea si la delimitarea zonei de flori de cea a legumelor ori fructelor din gradina ta.

Daca il implici pe copil, mai coboara un pic aceste pretentii. Probabil ca acesta va amesteca cateva seminte de fasole prin locul destinat lalelelor sau zambilelor, dar nu trebui sa faci o tragedie din asta. De asemenea, e posibil ca el sa vrea sa planteze florile in forma unui cerc si nu in rand asa cum faci tu; lasa-l sa o faca.

Echipeaza-l cu unelte si instrumente de gradinarit

Cumpara-i uneltele necesare pentru gradinarit; asa cum tu mergi in gradina cu o sapa, grebla, galetusa, manusi si alte instrumente speciale este indicat sa il echipezi si pe micutul tau cu unele de jucarie. Altfel, va dori sa le foloseasca pe ale tale si pot fi periculoase pentru el.

Fa din gradinarit un joc distractiv

Fa de exemplu din banala plantare a legumelor un joc distractiv - creeaza o anumita tema inainte sa ajungeti in gradina.

De exemplu, spune-i ca gradina de legume este o mare pizza si ca acum este nevoie sa plantati ingredientele ei: rosii, busuioc, vinete si alte legume pentru a creste si a face o pizza mare, mare de tot.

Decorati impreuna gradina

Un copil mic nu va intelege prea bine ca florile sau legumele nu vor creste aproape imediat din pamant si nu vor da fructele si legumele pe care el deja le cunoaste. De aceea, este bine sa cumperi de la magazin cateva flori de plastic, artificiale si legume la fel si sa incepeti decorarea gradinei din loc in loc cu astfel de decoratiuni. Sau le puteti face chiar voi, manual.

De asemenea, puteti decora gradina cu pitici de gradina, cu cosulete din rafie gata de a fi umplute cu floricele sau legume, gargarite de jucarie, fluturasi etc.

Lasa-l sa exploreze natura


Micutul tau va avea tendinta de a se juca cu pamantul mai mult decat de a-l planta. Probabil ca va sapa mai mult, va da de rame si de gargarite ori alte insecte sau va face cateva placinte din noroi. Lasa-l sa o faca si sa se distreze in acest fel.

Trucuri pentru gradinarit in siguranta alaturi de copii

Ca in orice activitate in care implici copilul, vizezi in primul rand siguranta lui si abia apoi distractia si beneficiile pe care le are de oferit. Iata cateva trucuri utile prin care il mentii pe copil in siguranta in timp ce va distrati gradinarind:

  • atentie la produsele pe care le foloseste (ingrasaminte chimice, fertilizatori chimici, insecticide etc.; cel mai bine este sa nu le folosesti deloc si sa mergi pe mana metodelor naturale daca ai de gand sa implici copilul in amenajarea gradinii);

  • ofera-i copilului instrumente de gradinarit de jucarie si nu il lasa se foloseasca unelte de oameni mari; stai cu ochii pe ei, pentru ca pot fi periculoase;

  • testeaza pamantul pentru plumb; in unele locuri nivelul de plumb este mai ridicat decat in altele si poate fi periculos pentru sanatatea copilului;

  • atentie la alergiile copilului; daca stii ca este predispus la alergii, ar putea manifesta simptome alergice la unele flori pe care le plantati sau la unele legume ori pomi fructiferi; urmareste cu atentie simptomele si indeparteaza-l de sursa alergica.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gradinarit copii Siguranta gradinarit copii Activitati primavara Activitati educative copii Joaca copii

Articole recomandate

Citeste si despre