Obiceiurile sanatoase la copii

/ / Modificat: 2011-05-31
Obiceiurile sanatoase la copii

art_centrura_siguranta1Obiceiurile sanatoase sunt cele care asigura siguranta micutului si il ajuta sa aiba un organism rezistent si puternic. Insa nu este usor sa il inveti pe copil utilitatea spalatului pe manute, a punerii centurii de siguranta si a altor astfel de obiceiuri. Cum integrezi astfel de obiceiuri in rutina lui?

Spalatul pe manute

Spalatul pe manute poate fi o activitate foarte amuzanta si agreata de copii, daca ii este prezentata cum trebuie. In loc sa ii tii o pledoarie despre cum germenii pot patrunde in organism si cauza diverse afectiuni, mai bine concentreaza-te sa ii prezinti spalatul ca pe un joc sau ca pe o activitate distractiva. Cumpara-i sapun lichid in dispozitive cat mai dragalase, eventual cu personajele lui preferate, faceti un cantecel despre spalatul pe maini si da-i cu putin sclipici pe maini in timp ce se spala pentru a i se parea mai interesant. Totusi, nu ezita sa ii vorbesti - ce-i drept, nu de fiecare data - si despre utilitatea acestui gest, care ii poate salva viata.

Purtarea centurii de siguranta

Niciun copil nu agreeaza sa fie imobilizat in masina si sa nu se poata desfasura si juca dupa bunul plac. El nu vede centura de siguranta ca pe un mijloc de a-i salva viata, ci ca pe o metoda ce il impiedica sa se joace. Cel mai important este sa ii exemplifici ceea ce se poate intampla daca nu poarta centura prin jucarii. Ia o masinuta cu remorca si un animalut mic, din plastic, cat sa incapa in remorca. Foloseste-te si de o sforicica pe post de centura si explica-i ce se poate intampla daca nu merge cu centura pusa.

alimentatie_sanatoasa_copii_preferinteAlimentatia sanatoasa

Poti sa ii spui micutului tau ca merele sau morcovii fac pasarile sa zboare, odata ce a gustat din prajituri, bomboane si suculete, cu greu se va dezobisnui de ele. Ei nu concep efectele pe termen lung alte actiunilor, ci au in vedere doar satisfactiile imediate, pe care dulciurile le procura din plin. Este important sa ii exemplifici importanta consumului de alimente sanatoase prin joc. Fa 2 gramezi, una din chips-uri si alta din felii de mar. Pune-l apoi sa sufle in ambele. Explica-i ca organismul lui poate fi la fel de puternic precum merele care nu au cedat de la un singur suflu, asemenea chips-urilor.

Igiena stranutului

Este important ca micutul tau sa puna manuta la gurita atunci cand tuseste sau stranuta pentru a nu-i infecta pe cei din jurul lui. Insa germenii nu se vad cu ochiul liber, iar atata timp cat copilul nu are o perceptie a lor, pentru el acestia nu exista. De aceea este important sa il pui in fata unei oglinzi si sa il rogi sa se prefaca sa tuseste sau stranuta. In acest fel, va putea sesiza stropii care provin din gurita lui si care au aterizat pe oglinda si ii va putea asocia cu germenii cei monstruosi. Explica-i ce se intampla cand acest germeni ajung la altcineva si cum il face sa se simta dandu-l chiar pe el exemplu. Aminteste-i cum e sa fii racit si gripat si ca asta risca atunci cand stropii ajung la el de la altcineva sau cand el ii transmite altcuiva.

Consumul de apa

Cum il faci sa inteleaga cat de nociv este sucul plin de coloranti si aditivi? Foarte simplu! Pune in 2 pahare transparente apa. Intr-una dintre ele pune cativa stropi de colorant alimentar rosu. In ambele pune cate un fir de ceapa verde (cu partea alba in interiorul apei). Lasa-le asa cateva ore sau pana a 2-a zi. Fa-l partas pe copil la acest experiment vorbindu-i despre utilitatea lui in timp ce are loc! La sfarsitul experimentului arata-i cum partea alba a cepei din paharul rosu s-a colorat si chiar a patruns printre straturile legumei. Explica-i ca asa se intampla si in burtica lui si ca acesti coloranti continuti de sucuri afecteaza intestinele si sistemul lui digestiv, facandu-l sa se simta rau, sa il doara burtica etc.

copil_somnSomnul si odihna

Copiii nu sunt foarte buni prieteni cu somnul. Ei ar prefera sa se joace in timpul acela. Ca sa il faci sa inteleaga cat de important este somnul pentru sanatatate, provoaca-l la un joculet: acela de incerca amandoi in acelasi timp sa tineti cat mai mult timp ochii deschisi, contra timp. Atunci cand micutul cedeaza, intreaba-l "nu-i asa ca e destul de greu sa tii ochisorii deschisi mult timp?" si spune-i ca atunci cand clipesti ochii se odinesc si isi iau o pauza. Exact la fel are nevoie si organismul, numai ca nu la fel de des ca ochisorii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spalat manute copii Obiceiuri sanatoase copii Alimentatie sanatoasa copii Somn copii Siguranta copil

Articole recomandate

Citeste si despre