Ghid complet de prevenire si tratare a racelii si tusei la copii

/ / Modificat: 2011-02-07
Ghid complet de prevenire si tratare a racelii si tusei la copii

Prevenirea si tratarea racelii si tusei la copii

Copiii sunt predispusi la 6 pana la 12 imbolnaviri de gripa sau raceala anual. Poti scadea considerabil numarul imbolnavirilor si ii poti ajuta sa treaca mai usor, daca te asiguri ca in rutina lui zilnica respecta cateva reguli practice. De asemenea, daca ai la-ndemana cele mai bune si simple sfaturi pentru a usura simptomele cand se imbolnaveste, copilul tau nici nu va simti raceala, tusea sau gripa!

Plan de prevenire a infectiilor sezoniere ale sistemului respirator

Asigura-te ca doarme suficient!

Lipsa somnului slabeste sistemul imunitar al copiilor si favorizeaza patrunderea virusurilor gripale. Bebelusii trebuie sa doarma in medie 18 ore pe zi, prescolarii intre 12 si 14 ore, iar scolarii cam 10-11.

Incurajeaza-l sa se spele frecvent pe maini!

Aproximativ 80% dintre bolile infectioase sunt transmise prin simpla atingere, de aceea este esential sa il inveti sa se spele regulat pe maini. Atunci cand spalatul nu este la-ndemana foloseste geluri de maini antibacteriene pentru dezinfectarea manutelor.

Pastreaza casa curata si aerisita!

Aeriseste zilnic casa, curata si sterge praful cu produse dezinfectante, iar daca ai in familie un membru bolnav trebuie ca grija pentru curatenie sa fie dubla si sa te asiguri ca izolezi cat mai mult persoana bolnava de copil.

Dureri de gat si tuse

Mierea este cel mai bun remediu pentru potolirea tusei si linistirea durerilor de gat la copii. Este dulce, are gust bun si copiii sunt incantati sa o manance. Aceasta trebuie data copiilor peste 1 an, pana la aceasta varsta existand riscul de botulism infantil.

  • da 1/2 lingurita copiilor intre 1-5 ani;

  • da 1 lingurita copiilor intre 6-11 ani.

La fel ca si mierea, supa calda de pasare sau de legume are acelasi efect de calmare a acestor simptome. Cercetatorii au descoperit puterile aniinflamatoare ale ei.

In plus, lichidele sunt esentiale in ameliorarea gripelor si racelilor, mentin copilul hidratat si ajuta la calmarea durerilor in gat. Fa-i ceaiuri, limonade, sucuri proaspete de fructe, dar ai grija sa consume si apa.

Da-i copilului de 4 ani sau peste aceasta varsta ceva sa suga atunci cand il doare in gat sau tuseste! Fie ca e vorba de bomboane, sau chiar gheata zdrobita sau inghetata, functioneaza, spun specialistii.

Nas infundat

Exista o multime de solutii utile, la-ndemana, sigure, eficiente si naturale de desfundare a unui nasuc infundat la copil. Nasul infundat este unul dintre cele mai incomode probleme, pentru ca impiedica copilul sa respire, ceea ce il epuizeaza si il impiedica sa doarma. Dar exista solutii multiple la care sa apelezi:

  • picaturile saline pentru inmuierea mucusului nazal si pompita nazala pentru scoaterea lui la bebelusi;

  • foloseste aspiratorul nazal la copii;

  • foloseste umificatorul de camera acolo unde aerul este uscat;

  • baia cu aburi (expunerea copilului la aburi pentru decongestionare nazala);

  • ridica-i capul atunci cand doarme, punandu-i o pernuta mai mare dedesubt.

Febra

Daca micutul tau are sub 3 luni si constati ca are febra, trebuie sa il duci urgent la medic. Daca nu, poti apela la cateva remedii utile in scaderea ei:

  • fa-i o baita calduta – freaca-l usor cu un burete timp de 5 minute intr-o cadita cu apa calduta, are rolul de a raci organismul micutului;

  • cere sfatul medicului sau farmacistului si administreaza copilului ibuprofen acetominaphen in dozele indicate; nu exagera cu medicamentele, apeleaza la ele doar daca temperatura copilului este ingrijoratoare;

  • mentine copilul in permanenta hidratat (corpul are nevoie de apa pentru a lupta cu febra).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raceala copii Gripa copii Simptome gripa Remedii naturiste raceala Tuse copii Febra la copii Nas infundat copii

Articole recomandate

Citeste si despre