Ora de culcare a copilului. Modalitati de a o pastra constanta

/ / Modificat: 2017-09-13
Ora de culcare a copilului. Modalitati de a o pastra constanta

Ora de culcare a copiilor este o problema care da batai de cap multor parinti. Specialistii sustin ca micutii care au obiceiul de a adormi zilnic la aceeasi ora au rezultate mai bune la scoala si sunt mai inteligenti. Iata care este ora de stingere recomandata pentru copii, cate ore trebuie sa doarma puiul tau pe noapte, in functie de varsta, si cum sa ii creezi obiceiul de a adormi la aceeasi ora in fiecare seara!

Care este ora de culcare recomandata pentru copii?

Tentatia de a sta seara pana tarziu alaturi de parinti, la televizor ori calculator, este foarte mare in randul copiilor moderni, a caror ora de culcare variaza de la o zi la alta si care abia daca mai aduna 5-6 ore de somn pe noapte.

Rutina de somn este foarte importanta pentru stabilirea unor obiceiuri sanatoase de somn si pentru felul in care creste si se dezvolta cei mici.

Ora de culcare la copii trebuie sa aiba loc, zilnic, undeva intre orele 20:00 si 22:00. Specialistii au constatat ca cea mai potrivita ora de somn pentru copii este 21:00. Potrivit acestora, dupa aceasta ora, copilului ii ia mai mult timp sa adoarma, somnul este adesea perturbat si copilul nu se odihneste bine.

Cate ore trebuie sa doarma un copil pe noapte?

Numarul de ore pe care un copil trebuie sa le doarma pe noapte depinde de varsta pe care o are. De cand este nou-nascut si pana la implinirea primului an de viata, bebelusul trebuie sa doarma intre 8 si 12 ore pe noapte. Dupa aceasta varsta, numarul orelor de somn pe timp de noapte incepe sa scada, astfel:

  • 1-2 ani - 11-12 ore/noapte;
  • 2-12 ani - 10-11 ore/noapte.

Cum formezi rutina de somn la copii?

Rutina de somn a copilului se caracterizeaza printr-un cumul de ritualuri si metode de relaxare care se fac inainte de somnul de seara al copilului, pentru a-l ajuta sa doarma mai bine si sa se odihneasca corespunzator pe timpul noptii.

Rutina trebuie sa fie implementata in programul copilului inca din primele saptamani de viata. Aceasta trebuie aplicata constant si adaptata varstei.

Cand este bebelus, rutina este complexa si cuprinde o multime de ritualuri. Ar fi indicat sa fie formata din:

  • masa de seara;
  • joaca (pentru a-i consuma energia in exces);
  • muzica relaxanta (muzica pe fundal, de relaxare, sau zgomote albe - care imita sunetele din natura);
  • ambientul potrivit (liniste, intuneric, aer curat, temperatura adecvata pentru somn);
  • sarutul de noapte buna.

Pe langa faptul ca aceste mici obiceiuri il relaxeaza si ii induc o stare de somnolenta, ajuta copilul si sa anticipeze momentul in care este timpul sa adoarma, seara. El se va invata cu succesiunea evenimentelor si va sti ca dupa ce papa si i se face baita sau masaj este timpul sa adoarma. In acest fel, va opune mai putina rezistenta.

Pe masura ce copilul creste, rutina de somn se mai simplifica, iar ritualurile din perioada de bebelus sufera modificari importante.

Un copil mic, de cativa anisori, va sari peste biberon si masaj inainte de culcare si va prefera fie sa se joace, fie sa i se citeasca o poveste sau sa poarte o discutie cu tine. Insa din rutina de somn a copilului mic nu trebuie sa lipseasca masa de seara, baita sau dusul si nici sarutul de noapte buna.

Ora de culcare trebuie sa fie aceeasi in fiecare seara. Chiar daca mai exista zile sau seri in care au loc evenimente care-i amana sau modifica ora de culcare, este important ca acestea sa fie exceptii, pentru a nu afecta rutina de somn a celui mic.

Cititul povestilor sau purtarea unei mici conversatii inainte de somn sunt unele dintre cele mai populare metode folosite de parinti in rutina de somn a copiilor mai maricei. Pana invata sa citeasca, fa-o tu in locul lui. Insa dupa aceea, obisnuieste-l sa citeasca singur inainte de culcare.

Copilul tau la ce ora adoarme in fiecare seara? Din ce este formata rutina lui de somn si cum ai reusit sa o implementezi in programul lui? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ora culcare copii Rutina somn copii Somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre