Nu vreau ca pediatrul sa retraga preputul baietelului meu

/ / Modificat: 2019-01-28
Nu vreau ca pediatrul sa retraga preputul baietelului meu

O mamica se intreaba daca mai este necesara retragerea preputului la baieti si daca acest lucru ii poate face rau copilului. Ii raspunde la intrebare neonatologul spaniol Ernesto Sáez Pérez.

"Am un fiu in varsta de 4 luni, Nicolas. La ultimul control medical, in urma cu cateva saptamani, cred ca pediatrul a retras preputul baietelului meu pentru a-l inspecta. Spun asta pentru ca atunci cand am ajuns acasa, am observat un pic de sange in zona preputului.

Am citit de curand un articol despre acest subiect, in care se explica faptul ca manevra de retragere a preputului nu este necesara. Si eu sunt de aceeasi parere, cred ca natura stie mai bine, iar copilul va evolua fara sa aiba nevoie de ajutor.

As dori sa aflu mai multe informatii despre acest subiect pentru ca la urmatorul control vreau sa vorbesc cu medicul pediatru si sa-i expun punctul meu de vedere cu argumente convingatoare. Desi ar trebui sa fie suficient doar sa-i spun punctul meu de vedere.", a povestit mamica. 

Raspunsul neonatologului

La nou-nascuti si in primul an de viata, este normal ca preputul sa acopere complet glandul. Putin cate putin, in mod natural, la marea majoritate a copiilor, preputul se va dilata si va permite glandului sa iasa mai usor.

Pe masura ce acest lucru se intampla, fara niciun fel de manevra, se spala cu apa si sapun, atat preputul, cat si partea din gland care isi face aparitia la o presiune usoara, fara a forta.

Prin urmare la aceasta varsta nu ar trebui sa se incerce retregerea preputului, deoarece, in unele cazuri, mai ales daca se actioneaza in mod repetat, se poate facilita aparitia unor aderente intre preput si gland, care, pe termen lung pot ingreuna alunecarea preputului pe gland.

La urmatoarea vizita medicala nu aveti nevoie de niciun argument pentru a evita repetarea manevrei. Pur si simplu, inainte de a va dezbraca baietelul, ii spuneti medicului pediatru ca nu doriti sa faca acelasi lucru din nou.

In cazul in care fluxul de urina este prea subtire (ar indica o usoara ingustare a preputului) sau in cazul unor infectii repetate in zona preputului (balanita), un chirurg poate decide dilatarea preputului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Baietel

Articole recomandate

Citeste si despre