Copilul nu vorbeste inca? Cand este momentul sa te ingrijorezi

/ / Modificat: 2023-01-03
Copilul nu vorbeste inca? Cand este momentul sa te ingrijorezi

Nu toti copiii incep sa vorbeasca la aceeasi varsta, asa ca nu te lasa coplesit de acest lucru. Cu toate acestea, daca crezi ca este prea tarziu si copilul tau nu vorbeste inca, iata ce trebuie sa ai in vedere.

Motive de ingrijorare daca copilul tau nu vorbeste

Daca, de exemplu, copilul tau are doi ani si abia vorbeste sau spune cateva cuvinte, este posibil sa fi inceput sa iti faci griji. Aceasta este o situatie destul de frecventa in randul parintilor, dar este mai frecventa decat ati putea crede.

Cu exceptia cazului in care exista intarzieri si in alte domenii ale dezvoltarii timpurii, nu ar trebui, in principiu, sa solicitati ajutor profesional. Cu toate acestea, nimic nu se compara cu a sti care este dezvoltarea normala pentru a vedea daca trebuie sau nu sa consulti un medic.

Inainte de 12 luni

Desi sunt inca foarte mici, este esential sa ii observam pe copii pentru a detecta posibilii indicatori care ne dau indicii despre dezvoltarea lor. La aceasta varsta, este normal ca ei sa isi foloseasca vocea pentru a relationa cu mediul inconjurator.

Bolboroseala si balbaiala sunt etapele initiale. Abia la varsta de 9 luni incep sa uneasca sunetele si sa incorporeze diferitele intonatii ale vorbirii. In acest moment, incep sa spuna cuvinte precum "mama" si "dada". Bineinteles, ei inca nu stiu ce inseamna.

Intre 12 si 15 luni

Copiii de aceasta varsta scot mai multe sunete prin balbaiala lor specifica. In acest stadiu, copilul tau ar trebui sa fie deja capabil sa rosteasca unele cuvinte, cum ar fi copil, tati, mami etc. In orice caz, copilul ar trebui sa inteleaga si sa urmeze deja instructiuni simple si de baza. Exemple: "te rog sa-mi dai mingea" etc.

De la 18 la 24 de luni

Desi exista o mare diferenta in acest interval de varsta, este adevarat ca majoritatea copiilor spun aproximativ 20 de cuvinte pana la varsta de 18 luni. Mai tarziu, acestia reusesc sa aiba 50 sau mai multe pana la varsta de 2 ani.

De la 2 la 3 ani

In cazul bebelusilor cu varsta cuprinsa intre doi si trei ani, vei vedea cu siguranta cum copilul inregistreaza progrese mari in vorbire. Vocabularul copilului ar trebui sa creasca considerabil. In plus, copilul ar trebui sa combine sistematic trei sau mai multe cuvinte in propozitii mai lungi.

Pana la varsta de trei ani, intelegerea lor se va fi imbunatatit considerabil. In aceasta etapa, copilul ar trebui sa inteleaga ce inseamna anumite comenzi. Acesta este cazul unor propozitii precum "pune-l pe masa" sau "pune-l sub pat".

O posibila intarziere de limbaj?

In primul rand, este necesar sa se faca o diferenta intre doua concepte principale: limbaj si vorbire. Prima se refera la capacitatea de a exprima si de a primi informatii, de a intelege si de a fi inteles. Cea de-a doua se concentreaza pe exprimarea verbala prin articularea sunetelor.

Astfel, un copil cu o intarziere de vorbire va fi capabil sa inteleaga si sa se exprime, dar vocalizele sale vor fi greu de inteles. Pe de alta parte, in cazul intarzierilor de vorbire, articularea poate fi perfecta, dar cuvintele nu pot fi combinate pentru a avea sens. In acest caz, problema este mai complexa.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vorbire copii

Articole recomandate

Citeste si despre