Activitati educative in timpul baitei

/ / Modificat: 2017-01-19
Activitati educative in timpul baitei

Transforma baita copilului intr-o activitate distractiva si educativa. Dincolo de zambetele adorabile care insenineaza chipul copilului atunci cand stropii ii ating fata sau cand ratusca ce pluteste jucaus si il fascineaza, exista numeroase jocuri si activitati din care copilul poate deprinde lectii importante de viata in timpul baitei de seara!

Dezvoltarea simturilor

Baita de seara a copilului iti ofera oportunitatea de a-ti ajuta copilul sa-si dezvolte simtul tactil. Cumpara mai multe tipuri de bureti, cu texturi diferite, si foloseste-i in timp ce il speli. Apoi, incurajeaza-l sa-ti descrie ce simte atunci cand il atingi cu ele. Ofera-i variante de raspuns, pentru a-l ajuta sa se exprime si a face mai usor legatura dintre cuvinte si senzatii - moale, pufos, tare, dur etc.

Dezvoltarea abilitatilor motorii fine

Baita de zi cu zi a copilului creeaza mediul perfect si pentru dezvoltarea abilitatilor motrice fine ale acestuia. Foloseste-te de diverse jucarii pentru a-l ajuta sa isi dezvolte perspicacitatea - umplerea si golirea recipientelor, udarea si stoarcerea buretelui etc. Este ocazia perfecta pentru a intra putin si pe taramul geomteriei, chiar daca la un nivel superficial. Vorbiti impreuna despre forme, marimi, asemanari, numar de laturi etc.

Dezvoltarea inteligentei muzicale

Nu doar expunerea la diverse surse de muzica sau sunete ajuta copilul sa se relaxeze si sa-si dezvolte inteligenta, ci si crearea ei. Dincolo de instrumentele muzicale clasice cu care se joaca frecvent - pian de jucarie, tobe etc. - poti profita de ora de baita pentru a crea impreuna cu el cele mai interesante si amuzante sunete.

Ofera-i un instrument de plastic sau lemn, o jucarie sau alte obiecte si "loviti" apa cu ele, pentru a scoate diverse sunete. Apoi, creati un cantecel propriu din ele.

Invatarea empatiei

Fallyn Smith, consilier la o scoala elementara din Burlingame, California, sustine ca baita poate reprezenta si un instrument de invatare sau intelegere mai buna a empatiei, o notiune abstracta greu inteleasa la varste mici.

Foloseste spuma de baie pentru crearea contextului necesar. Lasa spuma sa acopere suprafata apei, apoi incurajeaza-ti copilul sa deseneze ceva in ea si apoi sa iti spuna o poveste despre ce a desenat. Indiferent de ce nascoceste, intreaba-l daca lui i-ar placea sa faca sau sa i se intample acel lucru, ce ar simti in situatia respectivului animal sau personaj pe care l-a desenat etc.

Deprinderea abilitatii de a fi recunoscator

Baita de seara reprezinta mediul perfect in care poti aborda diverse subiecte de conversatie cu copilul. Lasati un moment deoparte jucariile si alte obiecte care ii distrag atentia si, cat timp cu il speli pe spate sau pe cap, incurajeaza-l sa iti vorbeasca despre cum a decurs ziua lui, ce i-a placut mai mult, dar si despre lucruri pentru care este recunoscator ca le are.

Preia modelul si ofera-i si tu o lista cu lucruri pentru care esti recunoscatoare. Este o metoda prin care il ajuti sa se exprime liber, dar si sa va consolidati relatia afectiva.

Dezvoltarea inteligentei cognitive

Nu in ultimul rand, baita copilului este un instrument educativ important pentru dezvoltarea intelectuala a copilului. Toate activitatile enumerate anterior contribuie, intr-o masura mai mica sau mai mare, la dezvoltarea cognitiva a celui mic, insa le poti suplimenta si cu altele, la fel de interesante si amuzante.

Arata-i diverse obiecte din baie - bureti, flacoane de sampon, sapun, piatra ponce, perie - si pune-l sa iti spuna cum se numesc si la ce folosesc, apoi provoaca-l sa ghiceasca care dintre ele plutesc si care nu. Arata-i daca are dreptate. Pune obiectele respective in apa, lasandu-le sa se duca la fund sau sa pluteasca. Este oportunitatea perfecta pentru a-l invata cateva dintre principiile fizicii.

Nu incerca sa ii enumeri formule si cuvinte alambicate, pe care nu le intelege. Limiteaza-te la explicati banale, superficiale, dar de efect.

Mai cunosti si alte tipuri de activitati educative pe care le poti face cu copilul in timpul baitei? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati educative baita Baita copii Baita copii Activitati parinti bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre