Cum sa-i faci baie bebelusului: ghidul unui parinte

/ / Modificat: 2019-05-07
Cum sa-i faci baie bebelusului: ghidul unui parinte

Te intrebi cum sa faci baie unui bebelus? Iata un ghid, pas cu pas, pentru a te ajuta sa inveti elementele de baza.

Sa faci baie unui nou-nascut alunecos poate fi o experienta nervoasa. Este posibil ca nici bebelusului sa nu-i placa prea mult.

Cu putina practica, vei incepe sa te simti mai confortabil in timpul baii. Incepe prin a invata elementele de baza ale baii pentru copii.

Cat de des are nevoie de baie nou-nascutul meu?

Nu este nevoie sa-i faci baie in fiecare zi. De trei ori pe saptamana ar putea fi suficient pana cand cel mic devine mai mobil. Spalatul prea des poate sa-i usuce pielea. Ii poti curata zonele care necesita atentie - zona fetei, a gatului si scutecului, cu servetele umede, atunci cand il schimbi.

Este mai bine sa-i fac baie copilul dimineata sau seara?

Depinde de tine. Alege un moment in care sa nu te grabesti sau sa nu te intrerupa cineva. Unii parinti opteaza pentru bai de dimineata, cand micutii lor sunt atenti. Altii prefera baia de seara, pentru ca face parte dintr-un ritual calmant pentru culcare. Daca scalzi bebelusul dupa ce mananca, ia in considerare ca burta bebelusului sa se odihneasca mai intai.

Este bine sa speli bebelusul cu buretele?

Academia Americana de Pediatrie recomanda sa speli micutul cu buretele pana cand cade buricul, ceea ce ar putea dura o saptamana sau doua.

Pentru a oferi copilului tau o baie de burete, vei avea nevoie de:

  • Un loc cald, cu o suprafata plana. O masa de schimbat sau un pat tare. Chiar si o patura sau un prosop pe podea este OK. Suprafetele dure se acopera cu o patura sau un prosop.
  • O patura moale sau un prosop, pe care sa asezi bebelusul.
  • O mana libera. Tine intotdeauna o mana pe copil. Pe o masa de infasat este bine sa utilizezi cureaua de siguranta.
  • O chiuveta sau un lighean de plastic in care sa pui apa. Nu uita sa verifici temperatura apei cu mana pentru a te asigura ca nu este prea fierbinte.
  • Produse esentiale. Un prosop, de preferinta cu gluga, sampon special pentru bebelus, sapun hidratant, servetele, scutec curat si haine de schimb.

Dezbraca bebelusul si baga-l intr-un prosop. Pune-l pe spate in zona pregatita. Ca sa nu-i fie frig, expune doar partile corpului bebelusului pe care le speli. Umezeste buretele, stoarce-l de excesul de apa si sterge fata celui mic. Sterge-i fiecare pleoapa, de la interior la coltul exterior.

Pentru a curata corpul bebelusului, foloseste apa curata si sapunul hidratant. Acorda o atetie deosebita zonelor de sub brate, in spatele urechilor, in jurul gatului si in zona genitala. Spala, de asemenea, si intre degetele copilului de la maini si picioare.

Ce tip de cada este cel mai bun pentru copii?

Odata ce bebelusul este pregatit pentru baie, este posibil sa utilizati o cada din plastic sau chiuveta. Sterge cada sau chiuveta cu un prosop curat. Aduna produsele pe care le-ai folosit pentru baia cu buretele, o cana pentru clatire si un sampon pentru bebelusi, daca este necesar. Acest lucru iti va permite sa tii mereu o mana pe copil, in orice moment. Nu lasa bebeluisul singur in apa!

Cata apa trebuie sa pun in cada?

Recomandarea este de aproximativ de 5 centimetri de apa calda, nu foarte calda. Pentru a-ti pastra bebelusul cald, poti sa-i acoperi corpul cu apa. Unele cercetari sugereaza ca utilizarea a putin mai multa apa - suficienta pentru acoperirea umerilor copilului - poate fi calmanta si poate ajuta la reducerea pierderilor de caldura. Cu orice cantitate de apa, asigurati-va ca tineti bebelusul in siguranta in timpul baii.

Care este cel mai bun mod de a tine nou-nascutul meu in cada?

O tinere sigura va ajuta copilul sa se simta confortabil - si sa se simta in siguranta - in cada. Utilizeaza bratul stang pentru a sprijini capul si gatul copilului, iar cu celalalt tine corpul in apa, in primul rand de picioare. Continua sa sprijini capul si spatele bebelusului dupa cum este necesar.

Ce ar trebui sa spal mai intai?

Majoritatea parintilor incep cu fata copilului si se muta pe partile mai murdare ale corpului.

Ar trebui sa spal parul nou-nascutului?

Daca nou-nascutul are parul mare si crezi ca are nevoie, spala-l. Cu mana libera pune o picatura de sampon pe scalpul copilului. Clateste apoi cu o apa sau cu o carpa umeda.

Se da cu lotiune dupa baie pentru a preveni eruptiile cutanate?

Majoritatea nou-nascutilor nu au nevoie de lotiune dupa baie. Daca pielea sa este foarte uscata, aplica o cantitate mica de crema hidratanta pentru bebelus in zonele uscate. Masajul ar putea face copilul sa se simta bine. Daca pielea nu se reface, este posibil sa fie de la spalatul prea des.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Baita bebelus Baita copii Baita nou-nascut

Articole recomandate

Citeste si despre