Imitatia in dezvoltarea copiilor

/ / Modificat: 2017-06-23
Imitatia in dezvoltarea copiilor

Copiii mici sunt cei mai priceputi imitatori. Imitatia are un rol esential in dezvoltarea copilului fiiind principalul motor de invatare al acestuia. Este o componenta vitala a dezvoltarii limbajului si vorbirii. Are implicatii si in ceea ce priveste aptitudinile sociale ale bebelusului, iar dezvoltarea cognitiva este si ea ajutata de tendinta micutilor de a copia ceea ce fac persoanele din jurul lor.

imitatie-copii

Ce inseamna imitatia la copii?

Imitatia este un proces natural din dezvoltarea copiilor care apare de cand acestia sunt foarte mici. Imitatia reprezinta abilitatea copilului de a copia comportamentul unei alte persoane.

Ce rol are imitatia?

Imitatia are implicatii in mai multe aspecte ale cresterii si dezvoltarii copiilor astfel:

este un mod de a invata;
• reprezinta o modalitate de a socializa si de a lega relatii cu ceilalti;
• este o forma de comunicare;
• poate fi o forma de joc;
• este un impuls pentru dezvoltarea limbajului la bebelusi;
• ajuta la dezvoltarea cognitiva a copilului;
• ajuta sa evaluezi micutul in privinta capacitatii de reactie, spontaneitate si creativitate;
• il ajuta sa se adapteze mai bine in diverse situatii.

    Dezvoltarea imitatiei la copii in functie de varsta

    Bebelusul intre 4-7 luni

    In aceasta perioada bebelusul asculta cu atentie tot ceea ce ii spun cei din jurul lui, fie ca ii citesc povesti, fie ca vorbesc cu el despre schimbatul scutecului. Atunci cand interlocutorul face pauza, este posibil ca acesta sa gangureasca. Face parte din dezvoltarea limbajului la copii.

    Bebelusul de 8 luni

    In jurul varstei de 8 luni copii imita actiunile simple si expresiile fetei celor cu care interactioneaza:

    • poate copia actiunea de a duce mainile la fata si de a scunde fata, asa cum se joaca uneori parintii cu ei;

      • poate imita un gest familiar, pe care-l vede des in interactiunea cu ceilalti, ca de exemplu sa bata din palme; sa apese un buton la telecomanada asa cum vede la parinti saus a manipuleze o jucarie asa cum vad la parinti;

        • poate oferi zambete ca raspuns la un alt zambet primit de la cel care comunica cu el.

          Bebelusul intre 9-17 luni

          Bebelusul are capacitatea de a imita sunete pe care le scot parintii in preajma lui sau chiar cuvinte simple. De asemenea, el imita zambetul atunci cand persoana din fata lui o face.

          Bebelusul de 18 luni

          La 18 luni sfera actiunilor pe care bebelusul le poate imita se largeste - pe langa simplele imitatii ale expresiilor, acesta trece la actiuni pe care le vede la ceilalti:

          • de pe acum poate imita parintii atunci cand iau telefonul in mana si incep sa vorbeasca, asa ca nu te mira daca il auzi deodata pe micut spunand un "alo" rastalmacit in timp ce prind in mana telefonul cu care te-a tot vazut jongland cu putin timp in urma;

          • daca te vede ca maturi, si el va avea tendinta sa apuce de maturica si sa inceapa sa iti imite miscarile;

          • daca are un fratior mai mic si vede cum il adormi, este posibil ca micutul sa ia o papusa-bebelus si sa procedeze in aceeasi maniera pentru a-l adormi;

          • atunci cand te joci cu el si manevrezi tot felul de jucarii, vei observa ca va fi atent si va fi dornic sa faca aceleasi miscari ca ale tale cu jucariile.

            Copilul intre 19 si 35 de luni

            In aceasta perioada copilul deja poate selectiona din ceea ce i se spune termenul cel mai important si il repeta dupa tine:

            • adesea imita ultimele 2-3 cuvinte dintr-o fraza;

            • imita sunetele care se aud prin casa sau in jurul ei, ca de exemplu sunetul alarmei la masina, melodia care se aude la radio, sunetele pe care le scoate masina de spalat etc.;

            • copiaza foarte multe activitati pe care le fac ceilalti si este mereu pe langa ceilalti incercand sa imite comportamentul lor;

            • imita ceea ce i se spune, directivele pe care parintii i le dau ca un mic papagal; poate nu imediat ce le aude, dar in cateva momente dupa ai putea auzi ca ceea ce i-ai spus iti va spune chiar el tie;

            • imita felul in care membrii familiei vorbesc intre ei; este o perioada delicata in care trebuie sa ai grija ceea ce vorbesti pentru ca imediat asimileaza cuvinte noi, si nu sunt intotdeauna potrivite pentru vocabularul unui copil.

              Copilul de 3 ani

              La 3 ani deja copilul incepe sa spuna cateva cuvintele, deci are o parte a limbajului dezvoltata si are si capacitati locomotorii evoluate. El este capabil sa imite si sa redea intocmai multe dintre actiunile pe care le vede la tine. De data aceasta nu mai sunt atat desimple, el putand sa redea intocmai un adevarat complex de actiuni:

              • daca te vede ca ai o rutina in fiecare dimineata, pregatind micul dejun, spalandu-te si imbracandu-te pentru munca, pregatindu-ti geanta si luandu-ti la revedere de la cei dragi copilul va incerca sa refaca fiecare pas al tau prefacandu-se ca se duce si el la serviciu;

              • daca ati avut o petrecere de ziua cuiva cu o zi in urma sau in weekend, este posibil sa il prinzi pe micutul tau redand anumite actiuni si comportamente de la petrecere.

                Copilul intre 4-5 ani

                Intre 4 si 5 ani copiii adora sa imite ceea ce fac adulti, spre disperarea multor parinti. Toata acest comportament face parte din dezvoltarea sociabilitatii la copii. Ei isi doresc la aceasta varsta sa fie ca alte persoane.

                Fetitele adora sa se joace cu papusa in acelasi fel in care mamica are grija de un bebelus, iar baieteii sa imite felul in care taticii repara diverse lucruri prin casa.

                Totusi, incepand cu 4 ani copiii incep sa isi dezvolte o oarecare independenta si au tendinta sa fie destul de autoritari, atat cu alti tovarasi de joaca, cat si cu fratii lor.

                Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                Taguri Copii care imita Dezvoltare limbaj Copil sociabil Dezvoltare sociala copii

                Articole recomandate

                Citeste si despre