Viciu periculos! De ce isi rod copiii unghiile

/ / Modificat: 2019-05-09
Viciu periculos! De ce isi rod copiii unghiile

Rosul unghiilor este un obicei des intalnit la milioane de oameni din intreaga lume si mai ales la copii.

Desi pare ceva inofensiv, psihologii au cu totul alta parere. Mai ales cand vine vorba de cei mici. Acestia avertizeaza ca gestul apare in urma unor conflicte semnificative in relatiile de familie sau a unor probleme de natura emotionala.

In timp, acest comportament poate afecta viitoare viata de adult a copilului.

"Rosul unghiilor este un comportament repetitiv care are ca rezultat distrugerea propriilor unghii si adesea a pielii din jurul unghiilor. Acest comportament este destul de comun mai ales la copii si adolescenti, dar in anumite situatii este mai mult decat un obicei prost. Atunci cand devine o activitate compulsiva ce conduce la autovatamare (sangerari, vanatai, infectii sau chiar daune permanente la degete), exista un semn serios de intrebare privind sanatatea mentala si functionarea psihologica a persoanei", explica, pentru Adevarul, psihologul Ionut Ghiugan.

Rosul unghiilor, viciu periculos

Coform specialistilor, rosul unghiilor se poate transforma intr-un viciu foarte periculos, fiind mai greu de renuntat la el decat la fumat si spun ca de foarte multe ori este vorba de afectiuni mentale periculoase care, fara un tratament corespunzator, pot provoca alte probleme.

"In situatiile in care acest obicei devine o obsesie daunatoare prezenta frecvent in comportamentul persoanei, efectele negative se manifesta atat la nivelul sanatatii fizice, cat si la nivel psihologic si social (anxietate, rusine, respingerea si stimagtizarea la nivel social), mai spune psihologul.

Rosul unghiilor, un fel de sindrom ADHD

Mai mult de atat, rosul unghiilor s-ar putea asemana cu comportamentul caracteristic sindromului ADHD, spun expertii medicali.

"La fel cum procedeaza pacientii care se trag de par sau isi cauzeaza rani pe suprafata pielii, gesturi automutilante, cei care isi rod unghiile pot ajunge sa fie incadrati in aceeasi categorie cu persoanele care sufera de instabilitate mentala, dar asta intr-o categorie foarte restransa de pacienti", a explicat medicul Carol Mathews, psihiatru la Universitatea din Calofornia, conform NBC.

De ce isi roade copilul unghiile

Copilul care isi roade unghiile ascunde probleme emotionale ale caror cauze pot fi gasite, cel mai adesea, in disfunctionalitatile din familie. Micutii care au un astfel de comportament, nu trebuie pedepsiti in niciun fel pentru a renunta la el. Din contra, trebuie mai intai intelesi, apoi ajutati.

"La copii si adolescenti, roaderea unghiilor apare frecvent asociata cu alte tulburari comportamentale si emotionale: tulburare de hiperactivitate si deficit de atentie, tulburari opozitionale, anxietate de separare si tulburarea obsesiv-compulsiva. In acest context, interventia psihoterapeutica este necesara atat pentru stoparea acestui comportament invalidant la nivel personal si social, cat si pentru tratamentul celorlalte tulburari conexe. Independent de tratamentul psihoterapeutic, un rol decisiv il joaca educatia parentala si sistemul relational familial, deoarece in multe situatii astfel de probleme ale copilului sunt consecinta directa a unui stil parental neeficient sau a unor conflicte semnificative in relatiile de familie", mai precizeaza Ionut Ghiugan, pentru Adevarul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rosul unghiilor copii

Articole recomandate

Citeste si despre