Copiii vulnerabili, cine sunt si cum pot fi ajutati?

/ / Modificat: 2012-05-10
Copiii vulnerabili, cine sunt si cum pot fi ajutati?

Copilul vulnerabil este fragil emotional, lipsit de siguranta si protectie, dar si de capacitatea de a se apara singur. Este copilul dependent de alte persoane pentru subzistenta si protectie. Structura vulnerabilitatii, existenta in orice copil, se dezvolta mai mult la unii decat la altii, in functie de mai multi factori. Cei mai predispusi sunt copiii orfani sau neglijati, fata de care parintii sunt distantati afectiv, cei defavorizati din tarile sarace, agresati sau supusi la tot felul de abuzuri emotionale sau fizice.

Foto: timeoutdubai.com

Cristina Calarasanu, psiholog specializat in "Terapie Psihanalitica Familiala", explica faptul ca in fiecare copil exista un grad de vulnerabilitate innascut si ca depinde de mediul si contextul in care creste daca aceasta structura psihica fragila se dezvolta sau nu.

Cine este copilul vulnerabil?

Copilul vulnerabil este crescut in familii disfunctionale sau abandonat, lipsit de orice fel de aparare, expus pericolelor si riscurilor din jur, fara a avea un sprijin.

In foarte multe cazuri, vulnerabilitatea ia nastere din tratamentul care este oferit copilului de catre parinti, in sanul familiei sau de mediul in care este crescut.

"Constructia unui copil puternic si sanatos sau a unui copil fragil si vulnerabil este in mare parte facilitata de mediul ambiant, includem aici familia in primul rand, apoi mediul social si cel educational", sustine psihologul.

Parintii plecati in strainatate pe termen lung, care "abandoneaza" copiii pe perioade lungi de timp in custodia bunicilor ori rudelor sau cei care adopta un stil parental neglijent, distant, neimplicat, ii fac sa devina lipsiti de aparare si privati de afectiune, suferind din punct de vedere emotional si facandu-i vulnerabili in fata pericolelor.

Conflictele familiale - certuri, scandaluri, divorturi, abuzuri, violente, alcoolism, narcomanii - contribuie si ele la dezvoltarea laturii vulnerabile a copilului. Pe langa faptul ca mediul conflictual in care creste isi pune amprenta in dezvoltarea emotionala a celui mic, exista multe cazuri in care neintelegerile si nemultumirile parintilor, izvorate din interiorul relatiei de cuplu, se revarsa adesea asupra copilului nevinovat.

La polul opus, parintii supraprotectori, acaparatori, implicati peste masura in educatia lui, fara a-i mai lasa loc nici macar sa respire, vor creste un copil la fel de vulnerabil ca cel care este lipsit de atentie si implicare parentala.

Fiind mereu sub aripa protectoare a parintelui, copilul intampina greutati in a dobandi autonomie, in a deveni responsabil si in a se descurca pe propriile picioare. Atunci cand este lasat "liber", micutul este lipsit de aparare si ajutor si este nevoit sa se descurce singur, fara a avea "instrumentele" necesare pentru a face acest lucru.

Copilul vulnerabil este un copil lipsit de aparare, care este expus comportamentelor, conditiilor si situatiilor dintre cele mai diverse, multe dintre ele nocive, pe care nu are puterea sa le controleze.

Efectele vulnerabilitatii in dezvoltarea copilului. Cum poate fi ajutat?

Vulnerabilitatea nu tine cont de varsta. Copilul poate deveni vulnerabil in orice etapa a copilariei. Cu cat este expus mai de timpuriu factorilor care contribuie la dezvoltarea acestei structuri vulnerabile, cu atat efectele ei sunt mai nocive si afecteaza mai mult dezvoltarea si comportamentul acestuia.

Copilul vulnerabil are dificultati in a se integra sau adapta in societate si in a duce o viata normala. Are o viata sociala precara, iar dezvoltarea emotionala ii este afectata profund - are o stima de sine scazuta si nu are incredere in fortele proprii.

Este copilul predispus la comportamente de risc sau deviante - narcotism, talharii, alcoolism etc. -, folosindu-le ca metoda de aparare, pentru a substitui lipsurile si golul afectiv.

Cristina Calarasanu explica cum afecteaza vulnerabilitatea dezvoltarea copilului: "Daca familia insasi este intr-o situatie precara din punct de vedere financiar (parinti someri, saracie, lipsuri materiale), social (izolare, deprivare, absenta oricarei interactiuni), psihic (tulburari ale sanatatii mentale, situatii conflictuale, violente, alcoolism, toxicomanii etc), atunci copilul isi accentueaza treptat aceasta vulnerabilitate, devenind el insusi predispus la diferite afectiuni (boli, tulburari de comportament, tulburari psihice)."

Familia este cea care ingrijeste, investeste si ofera copilului o dezvoltare psiho-sociala de baza, plecand de la siguranta, incredere si iubire. Atunci cand aceasta premisa nu poate fi indeplinita, apare un deficit. Pe fondul acestuia, pot aparea si alte situatii care vor agrava starea copilului - intarzieri in dezvoltare, retard, tulburari afective, agresivitate.

Pentru a putea fi ajutat, copilul abandonat, fara familie, ar trebui sa fie luat in asistenta sociala, plasat in familii functionale si supus unui demers terapeutic de natura psihologica, iar cel care provine din familie disfunctionala, ar fi indicat sa urmeze o terapie psihologica complexa, impreuna cu intreaga familie.

In cazul copiilor vulnerabili proveniti din familii cu probleme "interventia nu este suficient sa se adreseze doar copilului, ci este mai important sa se adreseze si sa sustina familia. Acest lucru inseamna un sistem complex care sa cuprinda asistenta psihologica, medicala, sociala, precum si o insertie a copilului in mediul educational si social."

Parintii trebuie sa gaseasca intotdeauna stilul parental adecvat si echilibrat in cresterea si educatia copilului si sa nu depaseasca niciodata limitele, nici intr-o extrema, nici in alta.

Este important sa fie constienti de efectele negative pe care le are plecarea lor in strainatate, la munca, asupra dezvoltarii emotionale a copilului si sa fie intotdeauna precauti in a alimenta scandaluri si conflicte familiale in preajma lui.


Tu cum crezi ca pot fi ajutati copiii vulnerabili sa depaseasca lipsurile emotionale si afective cu care au crescut? Cum crezi ca ar putea fi combatut fenomenul abandonului copilului, atat de parintii care il abandoneaza in orfelinat, cat si de cei care pleaca la munca in strainatate? Impartaseste-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare emotionala copii Emotii copii Abandon copii

Articole recomandate

Citeste si despre