3 lucruri bune de stiut care pot salva viata copilului tau

/ / Modificat: 2011-09-28
3 lucruri bune de stiut care pot salva viata copilului tau

Exista afectiuni fatale care sunt prea putin luate in considerare de parinti - sindromul QT prelungit, deficitul de MCAD sau meningita. Pentru ele exista masuri simple care pot salva viata copilului. Unele analize si teste medicale banale, dar mai ales vaccinurile reprezinta cel mai bun mod de a proteja copilul de boli mortale!

Electrocardiograma - ECG (testarea pentru sindromul QT prelungit)

Sindromul QT prelungit reprezinta o afectiune cardiaca rara, dar extrem de periculoasa.

Intervalul QT se defineste prin timpul de depolarizare si repolarizare ventriculara. Medicii masoara adesea acest interval pentru a verifica daca exista modificari de ritm. In principiu se urmareste daca intervalul este prelungit, ceea ce ar putea sugera prezenta sindromului QT prelungit.

Deoarece atunci cand exista aceasta afectiune inima nu poate pompa suficient sange, apar simptome infricosatoare sau fatale: pierderea cunostintei, crize sau convulsii sau chiar moartea subita. Trecerea de la o stare normala la infarct se poate face in mai putin de 1 minut si scad astfel sansele de a putea fi salvat.

Asadar, aceasta conditie medicala este extrem de periculoasa pentru copii care nu sunt diagnosticati la timp.

Un simplu ECG (electrocardiograma) poate salva viata copilului tau. In plus, acest test simplu poate diagnostica si alte probleme cardiace de care poate suferi micutul.

Analiza de sange (testarea MCAD)

Pe langa faptul ca o analiza a sangelui poate depista o sumedenie de probleme de sanatate, poate salva viata copilului tau atunci cand depisteaza prezenta deficitului MCAD - o boala metabolica periculoasa.

MCAD este parte a unui lant de enzime care actioneaza impreuna pentru a descompune grasimile si a le transforma in energie. Bebelusii si copiii cu deficit de MCAD sunt predispusi la a dezvolta boli grave care apar in urma nivelului scazut de zahar din sange.
O analiza banala a sangelui poate stabili daca micutul tau este susceptibil la aceasta deficienta metabolica. In acest fel se pot lua masuri terapeutice urgente pentru a se diminua impactul si complicatiile afectiunilor.

Trebuie sa stii ca 1 din 80 de persoane sunt purtatoare ale acestei deficiente, asadar nu este o masura preventiva inutila, din moment ce procentul este atat de mare.

Vaccinul (in special impotriva meningitei)

Meningita este o infectie a tesuturilor creierului si maduvei osoase care poate avea repercusiuni fatale. Aceasta este asociata frecvent cu septicemia, cunoscuta si sub numele de "otravirea sangelui", care este mortala.

Boala se dezvolta extrem de repede, iar in cazurile fericite, in care nu se moare, copilul se poate alege cu orbire sau surditate. In meningita, copilul care pare ca se simte bine poate sa treaca in numai cateva ore la o stare precara de sanatate, asociata cu maini si picioare reci, culoare anormala a pielii si dureri de picioare. Acestea sunt simptome specifice meningitei. De cele mai multe ori este diagnosticata initial gresit, ceea ce poate inrautati simptomele si grabi decesul.

Cea mai eficienta si simpla metoda de a-l feri pe micutul tau de dezastrele aceste boli este vaccinul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccinuri copii Meningita copii

Articole recomandate

Citeste si despre