Copiii care au avut meningita se confrunta cu sechele neurologice pe tot parcursul vietii, potrivit unui studiu

/ / Modificat: 2024-01-21
Copiii care au avut meningita se confrunta cu sechele neurologice pe tot parcursul vietii, potrivit unui studiu

Unul din trei copii care sufera de meningita bacteriana traieste cu dizabilitati neurologice permanente din cauza infectiei. Aceasta este concluzia unui nou studiu epidemiologic condus de Karolinska Institutet si publicat in principala revista medicala JAMA Network Open.

Pentru prima data, cercetatorii au identificat sechelele pe termen lung a meningitei bacteriene asupra sanatatii. In prezent, infectia bacteriana poate fi vindecata cu antibiotice, dar duce adesea la afectiuni neurologice permanente. Si, deoarece copiii sunt adesea afectati, consecintele sunt semnificative.

Atunci cand sunt afectati copiii, intreaga familie este afectata. Daca un copil in varsta de trei ani are deficiente de cunoastere, un handicap motor, o vedere sau un auz afectat sau pierdut, acest lucru are un impact major. Acestea sunt dizabilitati care dureaza toata viata si care devin o povara majora atat pentru individ, cat si pentru societate, deoarece cei afectati au nevoie de sprijin in domeniul sanatatii pentru tot restul vietii, a declarat Federico Iovino, profesor asociat de microbiologie medicala la Departamentul de Neurostiinte, Karolinska Institutet, si unul dintre autorii studiului actual.

Analizand datele din registrul suedez de calitate privind meningita bacteriana intre 1987 si 2021, cercetatorii au reusit sa compare putin peste 3.500 de persoane care au contractat meningita bacteriana in copilarie cu putin peste 32.000 de persoane de control din populatia generala. Durata medie de urmarire este de peste 23 de ani.

Rezultatele arata ca persoanele diagnosticate cu meningita bacteriana au in mod constant o prevalenta mai mare a dizabilitatilor neurologice, cum ar fi deficiente cognitive, convulsii, deficiente vizuale sau auditive, deficiente motorii, tulburari de comportament sau leziuni structurale la nivelul capului.

Riscul a fost cel mai ridicat in cazul leziunilor structurale ale capului - de 26 de ori mai mare, al tulburarilor de auz - de aproape opt ori mai mare, si al tulburarilor motorii - de aproape cinci ori mai mare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Meningita copii Boli neurologice copii

Articole recomandate

Citeste si despre