6 lucruri pe care nu le stiai despre cresterea gemenilor

/ / Modificat: 2016-08-02
6 lucruri pe care nu le stiai despre cresterea gemenilor

Nasterea gemenilor pare sa vina "la pachet" cu un efort dublu de ingrijire si crestere a copiilor si cu ceva mai multe greutati si dificultati decat te-ai astepta. In realitate, cresterea simultana a doi copii de aceeasi varsta nu este atat de extenuanta pe cat se crede. Exista avantaje si dezavantaje legate de cresterea gemenilor. Descopera cateva lucruri pe care e bine sa le stii atunci cand ai gemeni!

Sarcinile gemelare, respectiv nasterea gemenilor, au devenit din ce in ce mai "la moda" in randul gravidutelor. Obtinerea sarcinilor gemelare este pusa fie pe seama tratamentelor de fertilitate, fie pe mostenirea genetica sau, pur si simplu, pe noroc. Indiferent de cum ajungi sa nasti gemeni, important este sa stii la ce sa te aspeti, astfel incat sa nu fii luata pe nepregatite!

Stabilirea unei rutine comune de somn, esentiala in economia timpului

In momentul in care trebuie sa cresti simultan doi copii, ai nevoie de cat mai multe trucuri si metode de a reusi sa faci tot ce trebuie intr-o singura zi. In caz contrar, vei fi suprasolicitata la maxim, iar sanatatea ta va avea de suferit.

Pentru a-ti usura munca in ingrijirea gemenilor, este recomandat sa incerci sa le creezi o rutina comuna de somn. Acest lucru presupune sa ii adormi in acelasi timp, indiferent ca este vorba de somnul din timpul zilei sau cel nocturn.

Alaptarea in acelasi timp, economie de timp si relaxare pentru tine

Aceeasi regula ca la somn este valabila si in cazul alaptatului sau alimentatiei. Copiii trebuie hraniti in acelasi timp, pentru a economisi timp si energie. In plus, alaptarea in acelasi timp este chiar recomandata in cazul gemenilor. Indiferent ca ii hranesti cu biberonul sau la san, incearca sa le dai sa pape odata.

Chiar daca la inceput iti va fi mai greu, intrucat ai nevoie de o buna coordonare sa ii asezi la sani si de multa rabdare, cu antrenament si practica, vei reusi.  

Prioritizarea activitatilor si organizarea timpului sunt vitale

Ingrijirea si cresterea gemenilor necesita hainute duble de spalat si calcat, mai multe vase de spalat si curatenie de facut, dar si cumparaturi multiple. Pentru a nu claca in fata tuturor sarcinilor si treburilor casnice pe care le ai de facut cand ai doi copii de aceeasi varsta, este recomandat sa iti organizezi toate treburile zilnice sau saptamanale, astfel incat sa nu te extenuezi.

Ia un pix si o hartie, noteaza-ti lucrurile pe care le ai de facut intr-o saptamana si incepe sa organizezi programul zilnic, in functie de prioritati.  

Paturi suprapuse, economie de bani, spatiu si efort

Chiar daca specialistii sustin ca, in primele saptamani de viata, gemenii pot dormi in acelasi patut, este mai econom si practic sa cumperi de la bun inceput doua patuturi sau un pat suprapus, pentru ca fiecare sa doarma separat. In acest fel, nu vei mai fi nevoita sa investesti in alt patut cand acestia vor creste maricei si va fi nevoie sa ii obisnuiesti sa doarma singuri.

Monitorizarea sanatatii respiratorii, obligatorie la gemeni

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre sanatatea gemenilor este ca sunt predispusi la probleme respiratorii frecvente. Din acest motiv, trebuie sa fii atenta la semnele care ar putea da de gol eventuale afectiuni ale sistemului respirator. Problemele de respiratie sunt mai frecvente la gemeni din cauza ca se nasc mai devreme decat alti copii, iar plamanii lor nu sunt complet dezvoltati.

Respectarea individualitatii fiecarui copil, o regula de aur in cresterea gemenilor

Poate ca micutii tai arata la fel (gemeni identici) si s-au nascut din aceeasi burtica, in acelasi timp, insa nu inseamna ca sunt doua fiinte identice ca personalitate si temperament. Multi parinti de gemeni fac greseala de a trata ambii copii la fel, fara a respecta individualitatea si caracteristicile proprii ale fiecaruia.

Pe langa faptul ca ii imbraca la fel si le cumpara aceleasi lucruri, traiesc cu impresia ca le plac aceleasi jocuri sau alimente ori ca au pasiuni identice. Desi sunt asemanatori din multe puncte de vedere fizic, gemenii sunt foarte diferiti. Este recomandat ca fiecare copil sa fie lasat sa creasca in ritm propriu si sa-si formeze preferinte individuale.

Ce alte lucruri importante mai stii despre gemeni pe care merita sa le impartasesti si altor mamici aflate in aceeasi situatie? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere gemeni Ingrijire gemeni Gemeni

Articole recomandate

Citeste si despre