Calendarul intarcarii si trucuri pentru o intarcare mai usoara

/ / Modificat: 2017-03-21
Calendarul intarcarii si trucuri pentru o intarcare mai usoara

Intarcarea bebelusului reprezinta un pas esential in dezvoltarea acestuia si o noua etapa in ceea ce priveste alimentatia. Multe mamici au dileme vizavi de varsta ideala la care acesta trebuie intarcat, dar mai ales in privinta metodei ideale prin care sa il dezvete pe bebe de san. Noi te ajutam cu aceste raspunsuri si incercam sa iti facem un calendar astfel incat intarcatul sa devina mai usor.

Calendarul intarcarii

Iti poti ajuta bebelusul sa renunte la alaptare in mai putin de 3 saptamani daca respecti intocmai indicatiile noastre. In aceste saptamani te vom invata cum sa alternezi alaptatul cu biberonul cu lapte astfel incat la finele lor micutul tau sa opteze numai pentru a doua varianta.

Orarul de alaptare al bebelusului

Bebelusii au cam 5-6 mese pe zi. Alaptarea se face in general la orele:

  • 6:00;

  • 10:00;

  • 14:00;

  • 18:00;

  • 22:00;

  • 1 data pe timpul noptii (daca este cazul).

Aceste ore nu sunt batute in cuie. Nu poti forta un copil sa manance la ora 14:00 daca nu vrea, insa specialistii spun ca daca se creeaza un program de alaptat stabil cam la varsta de 6 saptamani a bebelusului, acesta va respecta intocmai orele de hrana pe toata perioada alaptarii.

Saptamana 1

Programul primei saptamani de intarcare etse relativ simplu:

  • In prima zi a acestei saptamani iti vei alapta bebelusul la 5 dintre mese. Penultima masa din acea zi, adica de seara, va consta in biberon cu lapte;

  • In urmatoarele doua zile vei alapta bebelusul exclusiv la san, pentru ca in ultimele 4 sa introduci biberonul la toate mesele.

Saptamana 2

In a doua saptamana de stabilire a programului pentru intarcarea bebelusului vei avea un program astfel:

  • in prima zi, il vei alapta de 3 ori cu biberonul si de celelalte 3 ori la san – prima, a 3-a si ultima masa vor consta in hranirea bebelusului la san, in restul datilor vei introduce biberonul;

  • in urmatoarele 4 zile il vei alapta exclusiv la san la toate cele 6 mese zilnice;

  • ultimele doua zile vor avea mese bazate doar pe biberon.

Saptamana 3

In ultima saptamana, vei planifica mesele astfel:

  • in primele 5 zile iti vei alimenta bebelusul o data la san, iar celelalte 5 il hranesti cu biberonul; il vei alapta la prima masa;

  • in ultimele doua zile vei hrani bebelusul cu biberonul.

Trucuri pentru a intarca bebelusul mai usor

  • trebuie sa ai rabdare si sa nu reactionezi agresiv daca vezi ca bebelusul tau face figuri si nu vrea sa manance asa cum ii dictezi tu;

  • trebuie sa fii constanta in incercarile de a intarca continuu si sa nu lasi pagubasa;

  • renuntarea la san se va face treptat si nu brusc;

  • incepe prin a sari peste o masa cu alaptare la san si introdu biberonul, vezi ce reactii are micutul tau – daca va accepta biberonul atunci ai toate sansele sa il faci sa renunte la san cat mai repede;

  • redu timpul de alaptare treptat;

  • da-i bebelusului o lingurita sau o lingura in mana de-ndata ce are capacitatea de o tine si explica-i ce se face cu ea (pentru bebelusii mai maricei); ii vei trezi interesul pentru hrana cu lingurita;

  • foloseste-te si de suzeta pentru atunci cand bebelusul vrea sa suga la san si nu este cazul (momentul potrivit) sau dupa ce il hranesti cu biberonul;

Si mamicile din comunitatea Copilul.ro au dezbatut tema intarcarii bebelusului si au expus cateva metode din experienta lor proprie:

Wanu: "nu i-am dat seara la culcare ca practic la ea asta era problema - nu adormea decat la san-, si cand am vazut ca se poate si fara, am renuntat de tot".

Flo: "Am alaptat 1 an si 7 luni. Eu l-am intarcat pe Alexis treptat. Pe la 1 an si 5 luni ii dadeam san numai de 3 ori pe zi. La culcare seara, dimineata la 7 si la amiaza. Noaptea dormea singur in camera si foarte rar se trezea la 2. Ii dadeam apa...mai facea scandal, dar ii trecea repede. De la 1 an jumate nu i-am mai dat, decat seara si dimineata. Seara ii dadeam cereale cu lapte, cu lingurita apoi ma puneam langa el in pat si-i povestem... Cand mai pomenea de titi ii atrageam atentia cu altceva. Ultima masa la care am renuntat a fost cea de la 7 dimineata.....mi-a fost un pic teama ca se va trezi de tot (dupa ce primea titi, mai dormea pana la 10). I-am pus laptele praf in sticluta cu pai (nu a acceptat niciodata biberon... isi facea greata...) si dupa ce l-a baut a mai cerut.....i-am mai dat, a intrebat de doua ori de tziti si a adormit. Trei zile a fost mai greu ca era parca mai marait, ceva ii lipsea, apoi i-a trecut."

Alexa11: "si eu am trecut zilele astea prin intarcare. Iata cum am procedat eu: am pus pe san sare de lamaie si cand a gustat i-am spus ca a facut pisica caca pe san si din acel moment nici sa nu auda de titi, apoi i-am pus laptic in cana si usor-usor a acceptat noul lapte. Am 4 zile de cand am intarcat-o si nici nu-si mai aduce aminte de san. Mentionez ca are fetita mea 1 an si 10 luni.”

Ce este intarcarea?

Intarcarea reprezinta momentul in care incetezi sa mai alimentezi copilul de la sanul tau si incepi sa ii introduci in alimentatia sa si alte surse de hrana. Acesta trece pe hrana cu lapte praf din biberon. Desi exista si o intarcare de la biberonul de lapte, termenul se refera exclusiv la incetarea alaptatului de la san.

La ce varsta este bine sa intarci bebelusului?

Nu exista un termen limita si nicio varsta ideala la care copilul trebuie intarcat. Dar exista o varsta limita pana la care este recomandat sa fie alapatat exclusiv la san: 6 luni. Doar dupa aceasta varsta bebelusul poate primi alte alimente in afara de lapte.

Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii spun ca alaptarea la san poate continua pana la doi ani si dupa.

Medicii sustin ca ar trebui sa iti alaptezi copilul cat de mult iti permite organismul, adica atata timp cat sanii tai produc lapte. Pentru ca bebelusul are numai de beneficiat de pe urma laptelui matern.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intarcare Varsta intarcare Trucuri intarcare

Articole recomandate

Citeste si despre