E bine ca elevii sa aiba teme de vacanta?

/ / Modificat: 2005-08-04
E bine ca elevii sa aiba teme de vacanta?





 

Este bine ca elevii sa aiba teme de vacanta? Vacanta in sine inseamna o perioada dedicata relaxarii, o pauza de la invatat. Asadar, temele de vacanta sunt sau nu benefice? Care este scopul lor? Temele de vacanta nu sunt obligatorii, dar nici nu sunt date elevilor fara un motiv.

Pedagogii sunt de parere ca temele usoare sunt indicate, din motive lesne de inteles: cu cat pauza dintre perioadele de studiu scolar este mai mare, cu atat elevii vor uita informatiile mai repede si le va fi din ce in ce mai greu sa se acomodeze.

Pentru a nu-si pierde ritmul si indemanarea, este bine ca scolarii sa isi mai exerseze cunostintele, facandu-si temele primite. Indicat ar fi si ca parintii sa ii indemne sa faca ceva in plus, apartinand uneia dintre materiile care ii plac.

De exemplu, cel mic poate fi indemnat sa scrie compuneri sau sa faca probleme simple, potrivite varstei sale. Jocurile matematice pot fi abordate si in activitatile de vacanta sau orice activitati petrecute impreuna cu parintii. Ati putea sa faceti artimetica atunci cand aveti un cos cu fructe, sa gasiti figuri de stil care sa reproduca un peisaj frumos din excursia de la munte, sa il intrebi uneori ce stie despre o anumita planta etc.

Ce spun profesorii despre temele de vacanta?

Ioana Nitu, profesoara de matematica la Scoala cu clasele I-VIII "Gheorghe Magheru", Caracal

"Intotdeauna am dat teme de vacanta. Oricum, temele le dau gradual, in functie de capacitatile elevilor mei: cei buni au de facut 250-300 de probleme, cei de nota 5-6 trebuie sa faca aproximativ 75 de exercitii, iar ceilalti, in jur de 150. Si, nu de putine ori, elevii cu performante au avut in caietele de teme mai mult de 300 de probleme rezolvate. Pentru ei, eu am intotdeauna rezervata o nota de 10 la inceputul anului. Din punctul meu de vedere, temele de vacanta sunt o chestiune extraordinara: elevii nu-si pierd exercitiul pe timpul vacantei si pornesc, din start, cu avantaje fata de alti elevi de varsta lor. Din experienta mea, copiii foarte buni incep sa lucreze la doua-trei saptamani de la sfarsitul anului scolar, iar ceilalti le lasa pana in luna august".

Gabriela Lupu, profesoara de limba franceza la Scoala nr. 2, Cugir

"Parerile sunt impartite. Eu, personal, nu le dau teme de vacanta. Consider ca vacanta este pentru recreere si, oricum, au destule de facut in timpul anului scolar. Recomandarea generala catre elevii mei a fost sa citeasca lecturi usoare, din programa, atat. Oricum, eu in fiecare consiliu profesoral am insistat pe reducerea volumului de teme pentru acasa, in timpul scolii. Deja programele sunt foarte incarcate, volumul de cunostinte care se transmite copiilor e foarte mare. E absurd sa-i mai dai si acasa foarte mult de scris dupa ce petrece sase ore in scoala".

Maria Pascalau, profesoara de fizica la Scoala nr. 5, Arad

"Scoala noastra e o scoala de elita. Performantele copiilor sunt de notorietate: 12 elevi au reprezentat scoala si judetul la fazele nationale ale olimpiadelor, iar la nivel judetean s-au obtinut peste 77 de premii. In aceste conditii, de multe ori nu profesorii trebuie sa le dea teme pentru acasa, ci copiii sunt cei care vin in intampinarea noastra: "Ce putem sa mai lucram?" Peste vara, eu nu le-am dat teme de vacanta. Si aceasta pentru ca in timpul anului imi dozez timpul in asa fel incat vacanta sa fie vacanta. Dar stiu ca la alte materii li s-au recomandat carti si culegeri din care sa lucreze".

Corina Pelea, profesoara de limba romana la Scoala Generala cu clasele I-VIII, comuna Goiesti, jud. Dolj

"Eu le-am dat teme pentru vacanta. Decat sa-si piarda timpul, mai degraba sa citeasca o carte, sa redacteze o compunere. E un castig pentru ei. Oricum, nu le-am dat atat de mult incat sa li se para o povara. Celor care trec acum in clasa a VIII-a le-am dat, de pilda, sa citeasca macar o nuvela, sa citeasca "Baltagul", poeziile mai usoare ale lui Eminescu, balada "Miorita", sa recapituleze la gramatica partile de vorbire si de propozitie si sa lucreze din niste culegeri pe care le avem la biblioteca, sa se familiarizeze cu niste cerinte tip examen. Eu nu am auzit de profesori care sa condamne temele de vacanta. Toata lumea e de acord, inclusiv parintii. Nu stiu insa daca elevii lucreaza de placere sau vor sa scape cat mai repede de "corvoada" aceasta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Implicare parinti scoala

Articole recomandate

Citeste si despre