3 motive pentru care ar fi mai bine sa nu-ti ajuti copilul la teme

/ / Modificat: 2018-10-25
3 motive pentru care ar fi mai bine sa nu-ti ajuti copilul la teme

Multi parinti cred ca daca nu controleaza procesul de efectuare a temelor, copiii lor nu vor invata bine. Dar cercetatorii de la Universitatea din Texas au demonstrat contrariul.

Ei au adunat date despre modul in care implicarea parintilor in procesul de invatare afecteaza notele. Astfel au constatat ca sprijinul parintilor este inutil in ciclul primar, iar in invatamantul gimnazial si liceal afecteaza in mod negativ rezultatele examenelor.

3 motive pentru care nu trebuie sa-ti ajuti copilul la teme

In continuare va vom spune de ce copiii (si nu parintii) ar trebui sa fie responsabili pentru propriile teme.

1. Copilul isi pierde motivatia de a invata

Conform rezultatelor acestui studiu, cu cat parintii sunt sunt implicati in procesul de efectuare a temelor cu copilul lor, cu atat acesta din urma isi va dori sa invete mai putin. Copiii cu cea mai mica motivatie sunt cei ai caror parinti stau alaturi de ei si le spun ce sa faca, verificand tema la fiecare pas si chiar ocupandu-se de teme in locul copiilor. Pe de alta parte, elevii ai caror parinti nu ii "preseaza" au o dorinta mai mare de a invata ceva nou.

In calitate de parinte, incearca sa slabesti fraiele si sa-ti ajuti copilul numai daca el iti cere acest lucru. In acest caz, ar trebui sa-i explici copilului ceea ce nu a inteles, dar nu ar trebui sa faci tema in locul lui.

Daca micutul tau nu suporta sa-si faca tema, psihologul Lyudmila Petranovskaya iti recomanda sa te „alaturi” emotiilor lui: sa recunosti ca are dreptate sa nu vrea sa rescrie acel paragraf plictisitor sau sa scrie 10 randuri cu aceeasi litera. Dupa aceea, invata-l cum sa faca fata situatiilor dificile si neplacute prin impartasirea propriei tale metode de indeplinire a sarcinilor nedorite.

2. Nu va invata sa fie responsabil

Obligandu-ti copilul sa-si faca temele, controland procesul si pedepsindu-l pentru notele proaste, tu iei asupra ta responsabilitatea lui de a invata, ceea ce inseamna ca o elimini de la el. Prin urmare, atat timp cat esti acolo ca sa-l controlezi, copilul nu isi va asuma responsabilitatea.

Potrivit Lyudmilei Petranovskaia, educarea copilului prin metoda "recompensa si pedeapsa” nu-i va aduce nici un favor copilului, pentru ca ii poate afecta perceptia asupra lucrurilor mai tarziu, in viata de adult. Pedeapsa si laudele trebuie sa fie prezente, astfel incat copilul sa stie din ce are de ales. Lasa consecintele sa-si urmeze cursul firesc.

"Ai uitat ca profesorul a spus sa faci un desen? Aceasta inseamna ca va trebui sa faci desenul in loc sa te joci pe calculator. Nu ti-ai terminat inca tema? Explica-i asta chiar tu profesorului ."

Abilitatea de a fi responsabil pentru propriile tale actiuni si de a-ti imparti in mod corespunzator atentia si timpul, sunt mai importante decat capacitatea de a executa foarte bine sarcinile date de alte persoane.

3. Strica relatia dintre parinti si copii

"Tema este gata. Mama si-a pierdut vocea. Fiica este asurzita din cauza tipetelor. Pana si vecinii au invatat poezia pe dinafara, iar cainele a repetat totul.” Este o gluma familiara pentru multi dintre noi.

Dar cand vine vorba de facutul temelor cu copilul tau, de fapt nu este chiar atat de amuzant. In loc sa controlezi fiecare sarcina, psihologii recomanda construirea unei relatii de incredere cu copilul si petrecerea unui timp de calitate impreuna. Cititi cu voce tare, discutati lucrurile care se intampla in lume si in stiinta si gasiti noi lucruri interesante de facut impreuna.

Daca nu esti dispus sa accepti nicio nota mai mica de 10, intreba-te de ce ai astfel de sentimente in legatura cu aceasta. Copiii nu se simt iubiti in familiile in care o nota proasta schimba complet modul in care sunt tratati. Psihologii spun ca invatatul intra in sarcina personala a fiecarui copil, in timp ce treaba parintilor este aceea de a-si iubi copiii neconditionat. Dragostea este mai importanta decat notele, nu-i asa?

Tu cum iti motivezi copilul cand nu vrea sa-si faca temele?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Teme Teme copil scolar Temele pentru acasa Implicare parinti scoala

Articole recomandate

Citeste si despre