Copilul are mai mare nevoie de joaca decat de teme interminabile. Nu uita asta niciodata!

/ / Modificat: 2019-10-23
Copilul are mai mare nevoie de joaca decat de teme interminabile. Nu uita asta niciodata!

Parintii cu copii de gradinita sau de scoala au tendinta sa se preocupe exclusiv de progresul lor in invatare. Pentru ei este mai important daca cel mic poate citi cursiv, sa numere fara sa se poticneasca pana la 100 sau daca performeaza la cursul de limba straina, decat daca stie sa socializeze cu alti copii, sa comunice si sa se joace. Ei bine, specialistii spun altceva.

Desi cunostintele acumulate in copilaria timpurie sunt o baza importanta pentru aptitudinile academice pe care copilul le va avea ulterior, deprinderile sociale sunt un indicator mult mai important pentru cum va evolua cel mic si pentru ce fel de adult va deveni.

Un studiu publicat in 2015 arata ca aptitudinile sociale din timpul gradinitei aveau legatura cu bunastarea la varsta de 25 de ani (domenii de educatie, serviciu, activitate infractionala, dependenta de substante, sanatate mentala). Mai exact, masurarea aptitudinilor socio-emotionale in timpul gradinitei poate indica daca un copil prezinta riscuri la nivelul aptitudinilor noncognitive pe care le va avea mai tarziu in viata si, totodata, poate indica nevoia unei interventii timpurii.

Nu pune presiune pe copil daca prefera sa se joace cu altii, in loc sa invete

Concret, indiferent cat de repede avanseaza un copil cu cititul sau cat de multi bani castiga parintii, copiii de gradinita care au aratat aptitudini sociale au sanse mai mari sa termine liceul, sa mearga la facultate, sa se angajeze, sa nu aiba probleme cu legea, decat cei care au un nivel mai scazut la acest capitol.

Tendinta parintilor si a educatorilor de a se axa exclusiv pe invatare si pe teme si de a reduce din timpul de joaca al copiilor este una gresita. Din contra, tocmai joaca si interactiunea cu alti copii ar trebui sa fie incurajate pentru ca acestea reprezinta o baza mult mai importanta a succesului pe termen lung, decat rapiditatea cu care copilul invata sa citeasca sau sa socoteasca.

5 aptitudini sociale care trebuie cultivate la copil

Ca parinte, iti ajuti mult mai mult copilul daca il incurajezi sa socializeze, sa interactioneze, sa se joace, decat daca stai cu batul langa el (metaforic vorbind)  sa te asiguri ca isi face temele cu simt de raspundere. Urmatoarele lucruri ar trebui sa te intereseze mai mult decat progresul scolar, cel putin pentru o vreme:

1. Cum se joaca copilul cu altii

Jocul este un catalizator extrem de puternic pentru dezvoltare. Jucandu-se cu alti copii, micutul tau invata sa negocieze, sa rezolve probleme, sa isi astepte randul, sa imparta si sa experimenteze. Rolul tau ca parinte este sa ii acorzi timp pentru a se juca impreuna cu alti copii. Sunt importante si cursurile de dans, orele de sport sau intalnirile organizate cu alti copii, dar el are mai mare nevoie de joc spontan, supravegheat, dar nu organizat de adulti.

2. Cum stie sa rezolve o problema

Ca parinte esti tentat sa intervii imediat cand apare un conflict intre copii; confisti jucaria pe care se cearta, stabilesti un timp exact pentru joaca sau ii trimiti sa se joace in alta parte cand tie ti se pare ceva in neregula. Noi, ca adulti, stim sa rezolvam problemele pentru ca avem foarte mult antrenament. Insa cand rezolvam absolut toate problemele copiilor nu le dam voie si lor sa se antreneze si nu ne gandim nicio secunda ca nu vom fi mereu acolo sa intervenim.

Data viitoare cand copilul tau intalneste un obstacol, nu veni tu instant cu solutia, ci cautati-o impreuna, chiar daca il ghidezi oarecum catre ea. Cere-i sa descrie problema, discutati, intreaba-l ce rezolvari posibile vede si alegeti o solutie. Astfel, il lasi si pe el sa gandeasca si il responsabilizezi. In plus, daca solutia aleasa nu se va dovedi a fi cea mai buna, el va invata ca in viata apar si esecuri si ca tot ce ai de facut in fata lor este sa incerci din nou si sa inveti din greselile facute.

3. Cum eticheteaza si recunoaste emotiile

Copiii receptivi la emotii se inteleg mai bine cu altii. Tu, parintele, il poti ajuta explicandu-i care sunt emotiile de cate ori ai ocazia. Tristetea, supararea, bucuria, nerabdarea, toate ii pot fi aratate si exemplificate. Puteti vorbi despre emotii atunci cand le vedeti la alt copil, atunci cand le vedeti la el sau atunci cand cititi impreuna despre ele intr-o carte cu povesti.

4. Cum ii ajuta pe altii la nevoie

Pentru a putea fi de ajutor altora, copilul trebuie sa invete sa nu se gandeasca numai la el si sa recunoasca nevoile altora. Atunci cand manifesta un comportament altruist, nu lasa momentul sa treaca neobservat, ci felicita-l, pentru ca astfel il vei incuraja sa o faca din nou. Da-i ocazia sa fie de ajutor acasa, cand vii de la magazin si trebuie sa aranjezi ceea ce ai cumparat sau cand te pregatesti sa il schimbi pe mezin si cineva trebuie sa iti aduca un scutec curat sau o hainuta. Cand copilul te ajuta, nu uita sa-i multumesti si poate sa-l recompensezi.

5. Cum isi controleaza impulsurile

Controlul impulsurilor este una dintre functiile "dirijate" de cortexul prefrontal. Aceasta zona nu se dezvolta complet decat la maturitatea timpurie, insa are o etapa de dezvoltare rapida si in copilarie. Cel mic trebuie invatat sa astepte recompensa si sa aiba rabdare, insa controlul impulsurilor poate fi dobandit si prin joc, de exemplu. Tii minte "Un, doi, trei, la perete stai!" sau "Statuile"? Jocurile acelea care presupuneau sa te opresti brusc la un semn si sa nu te misti pentru a nu pierde? Acelea erau un bun exercitiu pe care nici nu stiam ca il facem. La fel de utile sunt si jocurile cu personaje, care presupun ca un copil trebuie sa planuiasca actiunea inainte si sa respecte reguli. Rezultatul? Copilul va invata sa gandeasca lucrurile in perspectiva si sa incerce sa inteleaga cum ar vedea altcineva un anumit lucru inainte de a-si urma propriul instinct.

In concluzie, desi traim intr-o societate in care copiii parca sunt fortati sa acumuleze cunostinte din ce in ce mai devreme, nu trebuie sa uitam sa le dam voie sa se joace pentru ca acesta este, de fapt, primul pas catre o dezvoltare armonioasa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joaca Teme Dezvoltare Implicare parinti scoala

Articole recomandate

Citeste si despre