Comunicarea cu copilul, sfaturi utile

/ / Modificat: 2013-01-10
Comunicarea cu copilul, sfaturi utile

Comunicarea cu copilul este un proces complex si complicat, care se construieste in timp, cu multa rabdare si tact din partea parintilor. Acestia au la fel de multe de invatat precum copiii cand vine vorba de cele mai bune si eficiente tehnici si instrumente de comunicare prin care sa discute si sa se inteleaga cu cei mici.

Foto: autism-community.com

Iata cateva sfaturi utile, care ajuta la consolidarea unei fundatii solide in comunicarea cu copiii!

Ce presupune comunicarea cu copilul?

Comunicarea sincera si deschisa cu micutul tau ajuta la consolidarea unei relatii apropiate intre voi si la prevenirea comportamentelor negative, atat de frecvente la cei mici.

Comunicarea este un proces complex, care implica mai mult decat un simplu schimb de informatii si este formata din:

  • cuvinte;
  • tonul vocii;
  • gesturi;
  • pozitie;
  • mimica (expresia faciala).

Comunicarea pozitiva

Abilitatile copilului de a controla nivelul de stres, de a avea mai multa incredere in el si de a-si creste stima de sine depind foarte mult de experientele din copilaria timpurie. Acestea contribuie foarte mult la crearea si dezvoltarea conceptului despre sine a copilului (cunoasterea de sine si sentimentele lui cu privire la locul pe care-l are in familie si comunitatea in care traieste).

O relatie pozitiva cu micutul tau, intermediata de o comunicare pe masura, motivationala, energica, optimista, este esentiala pentru cresterea unui copil fericit si capabil de succes in viitor. Comunicarea pozitiva cladeste o atitudine de invingator si il ajuta sa identifice mai usor ce doreste in viata si sa gaseasca solutiile pentru a reusi.

Evita sa fii negativista, sa il folosesti prea mult pe "nu" in discutiile curente si in disciplinare si nu il critica sau certa mereu, pentru cea mai mica greseala.

Comunica cu el constructiv, gasind mereu solutii la probleme, invatand din greseli si gasind metode de a se revansa sau de a-si rascumpara faptele nesabuite.

Foloseste fraza de incurajare in tot ceea ce incearca sa faca sau reuseste:

  • "bravo";
  • "ai facut o treaba buna";
  • "sunt foarte mandra de cum te-ai descurcat cu tema la matematica";
  • "imi place sa ma joc cu tine";
  • "ce frumos e desenul tau";
  • "ce idee grozava";
  • "ai reusit";
  • "a fost o incercare reusita" etc.

Sunt tehnici de comunicare pozitiva si incurajari sau aprecieri care-l ajuta pe copil sa creasca si sa se dezvolte armonios, dar si sa deprinda anumite abilitati de comunicare esentiale.

Ascultarea si atentia in timpul conversatiilor

Comunicarea presupune un dialog intre doua sau mai multe persoane. Dialogul care se stabileste adesea intre tine si copil trebuie sa respecte cateva reguli.

In primul rand, asculta-ti intotdeauna copilul cu atentie, daca vrei ca acesta sa dea ascultare pe viitor la ceea ce incerci sa ii transmiti verbal. Nu discuta niciodata cu el in timp ce gatesti, lucrezi sau faci alte lucruri. Opreste-te din ceea ce faci, stai in fata lui, uita-te in ochii lui si acorda-i toata atentia.

In momentul in care cel mic simte ca este ascultat cu atentie, simte totodata ca este si indragit, iubit si respectat. Vei primi, la randul tau, acelasi tratament din partea lui.

Micutul tau va avea ocazia, in timpul conversatiilor, sa invete cu ajutorul tau ca dialogul presupune un schimb de informatii, asteptarea randului ca interlocutorul sa termine ce are de spus inainte de a vorbi si faptul ca nu trebuie sa ii intrerupa pe ceilalti. Toate acestea ajuta, concomitent, la deprinderea unora dintre bunele maniere pe care micutul le are de invatat.

Exprimarea simpla, clara, concisa

Copilul are de asimilat o sumedenie de informatii, intr-un timp relativ scurt. Nu ii ingreuna si mai mult efortul de intelegere si retinere a informatiilor prin folosirea unor cuvinte complicate (pe care nu le cunoaste), fraze lungi si pronuntare rapida si precipitata a cuvintelor.

Nu incarca frazele cu multe informatii, cu atat mai putin cu directive sau solicitari, deoarece nu le poate retine. Foloseste cel mult trei instructiuni o data, deoarece atat poate intelege. De exemplu, spune-i "Andrei, ia te rog camasa de aici, du-o la tine in camera si asaz-o in sifonier". Este mai mult decat suficient, altfel micutul va uita ce trebuie sa faca.

Limbajul corporal

De cele mai multe ori, actiunile si gesturile vorbesc mai mult decat cuvintele. Limbajul non-verbal sau corporal este esential in consolidarea comunicarii verbale si trebuie sa respecte cateva reguli esentiale, pentru a avea efect si pentru a putea fi insusit de cel mic:

  • cand vorbesti cu copilul, asaza-te la nivelul lui, astfel incat sa va puteti uita cu usurinta unul la celalalt;
  • mentine contactul vizual cu cel mic pe tot parcursul conversatiei;
  • zambeste, deoarece detensionezi atmosfera;
  • evita sa ii vorbesti atunci cand stai cu spatele la el sau faci altceva (daca nu poti amana ce ai de facut, spune-i frumos ca mai dureaza 5 minutele pana cand termini si ca apoi vei fi atenta la el);
  • atentie la tonul pe care-l folosesti; ai grija sa fie prietenos, calm;
  • imbratiseaza adesea copilul, saruta-l pe frunte sau obraz ori mangaie-l pe crestet;
  • evita sa iti dai ochii peste cap in timpul dialogurilor, sa dai din picior, sa suspini sau sa gesticulezi agresiv din maini - sugereaza nerabdare si plictiseala.

Modelele pozitive de comunicare

In procesul comunicarii, copilul trebuie pe de-o parte sa priveasca, sa fie atent si sa asculte, si pe de alta parte, sa reactioneze la o cantitate enorma de informatii, prin alegerea cuvintelor potrivite, a tonului si modului in care se exprima, pentru a se putea face usor inteles. Nu este usor pentru un prichindel de cativa anisori, care abia daca detine cateva sute de cuvinte in vocabular.

Modul in care te exprimi si vorbesti cu el este exemplul pe care-l preia si el, la randul lui. Daca obisnuiesti sa vorbesti pe un ton inalt, tipator, asa va incerca si el sa comunice cu tine, daca nu il asculti cand vorbeste cu tine, nici el nu te va asculta cand incerci sa vorbesti cu el. Nu o face pentru ca este obraznic, ci pentru ca asa a vazut la tine si considera ca asa se face.

Comunicarea eficienta si pozitiva cu copilul te ajuta sa te apropii mai mult de el, sa il intelegi si contribuie si la dezvoltarea lui cognitiva, sociala sau emotionala, dar si la disciplinarea lui.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare copii Sfaturi comunicare copii Ascultare copii

Articole recomandate

Citeste si despre