5 lucruri pe care ar trebui sa le spui copiilor tai inainte de a implini 12 ani

/ / Modificat: 2023-11-03
5 lucruri pe care ar trebui sa le spui copiilor tai inainte de a implini 12 ani

Exista subiecte sensibile pe care ar trebui sa le vorbim personal cu copii nostri inainte de varsta de 12 ani. Este mai bine ca ei sa afle aceste lucruri de la o persoana apropiata, care sa le explice cu dragoste si intelegere.

Avem tendinta de a ne proteja copiii inca de la nastere. Nu vrem ca ei sa sufere sau sa fie raniti. Acest lucru ne determina uneori sa spunem mici minciuni pentru a atenua duritatea lumii sau pentru a crea putina magie in ea, dar vine un moment in care trebuie sa le deschizi ochii si sa le spui multe adevaruri pe care nu le stiau pana atunci.

Lucruri pe care ar trebui sa le spui copiilor tai inainte de a implini 12 ani

1. Moartea: Este foarte important sa vorbim cu copiii despre ce inseamna pierderea unei persoane dragi. Ei trebuie pregatiti din timp, pentru ca moartea unei rude sau a unui bunic ii poate afecta emotional. 

2. Conceptia, sexualitatea si nasterea reprezinta unul dintre cele mai delicate subiecte de discutat, atat pentru parinti, cat si pentru copii. Este de preferat ca micutii sa afle de la parinti aceste informatii atat de delicate decat de la alti copii de la scoala sau de la fratii mai mari. 

3. Viata nu este intotdeauna corecta si nu conteaza daca esti un copil sau o persoana buna. Prin urmare, acesta este un subiect de conversatie important de discutat cu copiii nostri. Lumea functioneaza asa, trebuie sa o intelegem, sa o acceptam si sa incercam sa ii descoperim partea pozitiva. Putem incerca intotdeauna sa o imbunatatim, facand tot ce putem.

4. Parintii nu sunt prietenii lor. Aceasta este o fraza care poate crea controverse, dar trebuie sa fie luata in considerare. In calitate de mama, trebuie sa imi corectez si sa imi invat fiicele anumite comportamente in viata pe care nu le-as impartasi in acelasi mod cu prietenii mei. Prietenii vor fi alaturi de ele, le vor sustine in momentele dificile, vor trai experiente noi impreuna cu ele, dar nu vor putea niciodata sa se comporte ca o mama sau ca un tata.

Pentru asta sunt eu acolo, pentru a le arata si a le deschide ochii in fata unor situatii pe care nu le pot intelege si pentru a-i educa in cel mai bun mod posibil, astfel incat suferinta lor sa fie o experienta de invatare, atunci cand este necesar.

5. Nu in ultimul rand, trebuie sa le explicam copiilor nostri ca cei Trei Magi si Zana Maseluta au fost ajutati de parinti in munca lor. Planeta este prea mare pentru a ajunge peste tot intr-un timp atat de scurt.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Sfaturi comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre