Fobiile la copii

/ / Modificat: 2012-06-18
Fobiile la copii

Fiecare, de la mic la mare de-a lungul vietii are momente de anxietate si frica la un moment sau altul. La copii, aceste sentimente sunt normale, chiar necesare deoarece experimentarea lor ii va pregati pe cei mici sa se descurce pe viitor in diferite situatii de criza.

Anxietatea si frica sunt normale

Anxietatea este definita ca teama fara cauze aparente. De obicei, se instaleaza in momentul in care nu exista o amenintare imediata a sigurantei unei persoane, insa amenintarea pare reala. Inima bate repede, corpul incepe sa transpire iar apoi urmeaza senzatia de fluturasi in stomac. In orice caz, anxietatea ne ajuta sa stam alerti si concentrati.

A deveni anxios sau a simti sentimentul de frica fata de anumite lucruri, de asemenea poate fi folositor pentru copii pentru ca ii face sa reactioneze intr-un mod sigur.

De exemplu, un copil caruia ii este frica de foc, va evita sa se joace cu chibriturile. 

Cum schimba acestea dezvoltarea copilului?

  • Copiii experimenteaza frica de straini, agatandu-se de parinti in momentul in care se confrunta cu persoane necunoscute.
  • Copiii intre 10-18 luni experimenteaza frica de separare, in momentul in care unul sau ambii parinti pleaca.
  • Copiii intre 7-12 ani experimenteaza un alt gen de frica, de exemplu frica de a nu se rani sau frica de dezastre naturale.

Pe masura ce copilul creste, fobiile dispar sau sunt inlocuite de altele. De pilda, un copil ce nu putea dormi cu lumina aprinsa pana la varsta de 5 ani, poate in viitor sa fie incantat de povesti cu fantome sau filme de groaza. Majoritatea sentimentelor de frica se extind la aparitia unui anumit stimul. Cu alte cuvinte, un copil poate mangaia un leu la gradina zoologica, insa nu se poate apropia de catelul vecinului.

Recunoasterea semnelor de anxietate

Fobiile tipice din copilarie, se schimba cu varsta si au legatura cu straini, intuneric, inaltimi, animale, sange, insecte sau frica de a fi lasat singur. De asemenea, frica poate aparea in momentul in care s-au aflat in situatii neplacute, de exemplu muscatura unui caine sau diverse accidente.

Frica de separare se instaleaza atunci cand copilul trebuie sa mearga la scoala, unde adolescentii pot experimenta frica de a nu se adapta sau frica de nereusita pe plan scolar.

Anxietatea asociata cu inadaptarea sociala poate avea efecte pe termen lung. De exemplu, un copil caruia ii este frica de a nu fi acceptat, poate esua pe viitor sa invete sa se comporte in societate, ajung sa se izoleze de aceasta.

Multi dintre adulti au fobii, ce exista inca din copilarie. De exemplu, frica unui adult de a vorbi in public, poate fi rezultatul unei situatii in care s-a simtit foarte stanjenit pe cand era copil. Sau de exemplu, un parinte ce a fost muscat de un caine in copilarie, poate observa in mod constient sau nu, simptomele si semnele pe care le-ar putea prezenta copilul sau intr-un caz similar.

Acestea sunt cateva din semnele pe care copilul dvs. ar putea sa le prezinte in cazul in care acesta este anxios:

  • Devine impulsiv, distrat si mereu agatat de parinte;
  • Miscari nervoase, precum ticuri temporare;
  • Probleme de somn, precum culcarea la ore mai tarzii;
  • Maini transpirate;
  • Ritmul inimii accelerat si respiratie intense;
  • Greata;
  • Dureri de cap;
  • Dureri de stomac.

Dincolo de aceste semne, un parinte poate sa-si dea seama de starea copilului sau, daca acesta se simte sau nu bine. Totusi, un copil poate sa treaca si mai repede peste o frica, daca aveti rabdare sa discutati cu acesta despre ea.

Ce este fobia?

In momentul in care anxietatea si frica persista, atunci probleme se pot agrava. Oricat de mult parinti isi doresc ca odata cu timpul anxietatea copiiilor sa dispara, cateodata se intampla chiar invers. Anxietatea devine o fobie sau o frica ce este severa si persistenta.

O fobie poate fi greu de tolerat, atat pentru copil, cat si pentru cei din jur, mai ales daca stimulul este greu de evitat.

Adevaratele fobii sunt motivele cele mai importante pentru care copiii sunt trimisi la psiholog. Vestea buna este ca, daca o fobie nu afecteaza viata de zi cu zi a copilului, in acest caz copilul nu necesita vizita la un specialist si fobia poate fi rezolvata in timp.

Concentreaza-te pe fobiile copilului tau si raspunde la urmatoarele intrebari:

Comportamentul copilului dvs. si frica acestuia sunt tipice varstei lui?

 Daca raspunsul la intrebare este da, atunci fobia copilului se va rezolva in timp inainte ca acesta se va agrava. Insa acest lucru nu inseamna ca anxietatea ar trebui ignorata ci vazuta ca un factor in dezvoltarea copilului dvs.

Multi copii experimenteaza fobii tipice varstei lor, de exemplu frica de intuneric. In orice caz, daca acestia continua sa aiba probleme, sau anxietatea sa continue, interventia ar trebui sa fie mult mai intensa. 

Care sunt simptomele si cum afecteaza acestea viata copilului dvs.?

 Daca simptomele pot fi identificate si observate in activitatile de zi cu zi ale copilului dvs. ati putea sa incercati sa reduceti factorii de stres.

Fobia pare nerezonabila in raport cu realitatea situatiei? Poate fi semnul unei probleme mai grave?

 In cazul in care frica copilului ti se pare nejustificata in raport cu stres-ul, acest lucru ar trebui se semnalati si sa consultati un specialist, precum un consilier, psiholog sau psihiatru, in functie de gravitatea problemei.

Parintii ar trebui sa caute un tipar al semnelor. Daca un incident izolat este rezolvat, parintii nu ar trebui sa se alarmeze fara motiv. Insa daca tiparul persista, ar trebui sa interveniti, in cazul in care nu veti face acest lucru, este posibil ca fobia sa aiba un impact in viitorul copilului dvs.

Cum va puteti ajuta copilul?

Parintii isi pot ajuta copiii, vorbind cu ei despre sentimentele de anxietate si frica, astfel incat acestia sa treaca peste aceste momente si pentru ca frica sa nu se transforme in fobie. Acestia sunt niste pasi care ar putea sa va ajute pe dvs. si pe copilul dvs.:

  • Recunoasteti ca frica este adevarata. Oricat de neimportanta vi se pare, pentru copilul dvs. este foarte reala si-l face pe acesta sa fie agitat, anxios si fricos. In cazul in care puteti sa vorbiti cu copilul despre fobii, ar putea fi de mare ajutor, acesta devenind in ochii lor mai putin infricosatoare. 
  • Nu incercati sa va fortati copilul sa treaca rapid peste fobii! Daca ii spuneti copilului dvs. "Nu fi ridicol, nu exista monstrii sub pat sau in dulap!", acest lucru nu-l va ajuta decat sa se culce linistit, insa frica nu ii va disparea. 
  • Daca copilului dvs. nu ii plac cainii nu evitati unul in mod deliberat. Copilul va intelege faptul ca trebuie sa ii fie frica de ei si trebuie sa ii evite. 
  • Invata copilul sa isi poata exprima frica pe o scala de la 1 la 10, astfel incat acesta sa isi poata imagina frica mai putin intensa decat este. 
  • Invata-l sa gandeasca pozitiv si sa aiba incredere in sine : "Poti sa faci asta" sau "Totul se va rezolva", mai ales in momentul in care este anxios.

Atacuri de panica, fobii izolate si agorafobia

 Atacurile de panica pot aparea in cazul unor conditii psihiatrice. Un atac de panica este un episod intens, de scurta durata in care o persoana experimenteaza teama insotita de senzatii fizice. Atacurile de panica dureaza de obicei circa 10 minute sau ocazional mai mult. Sentimental pe care il simti este coplesitor, te simti ca si cum ai fi pe moarte sau ca si cum ai avea probleme serioase de sanatate.

Simptome

  • Dureri de piept;Transpiratie excesiva;
  • Palpitatii ale inimii;
  • Ameteala;
  • Tremuraturi;
  • Greata;
  • Imbujorare;
  • Amorteala extremitatilor;
  • Senzatie de sufocare sau respiratie greoaie;
  • Anxietate extrema.

Atacurile de panica apar la sfarsitul adolescentei sau in perioada adulta, dar pot aparea si la copii. Incidenta atacurilor de panica cu sau fara agorafobie este mai mica fata de incidenta fobiilor simple la copii si adolescenti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Frica la copii Teama la copii Anxietate copil

Articole recomandate

Citeste si despre