Exista Mos Craciun? Cum abordezi cu copilul aceasta tema dificila

/ / Modificat: 2018-12-17
Exista Mos Craciun? Cum abordezi cu copilul aceasta tema dificila

Cu totii ne bucuram de entuziasmul copiilor legat de Mos Craciun. Nu ne-ar deranja ca ei sa creada in Mosul pana la varsta adolescentei. Ba chiar le hranim cat de mult putem aceasta iluzie, pentru ca nimic nu e mai frumos decat sa iti vezi copilul fericit.

Totusi, trebuie sa fim pregatiti si de marea confruntare. Pentru ca odata si odata tot acest mister se va spulbera fie ca vrem, fie ca nu.

Din punct de vedere cultural, Mos Craciun este o parte importanta a traditiei sarbatorilor de iarna. Imaginea sa apare peste tot, pe haine, pe jucarii, pe ambalajele de cadouri, pe afise. Multe dintre colinde sunt despre el, iar parintii sunt dispusi sa plateasca bani frumosi pentru ca micutul lor sa stea pret de un minut pe genunchiul Mosului, la mall.

Toata lumea este de acord ca imaginatia si fantezia sunt vitale pentru copii. Nimeni n-ar vrea ca ei sa afle vreodata ca Mos Craciun nu este real. Totusi, atunci cand vor afla ca este doar un personaj imaginar si ca tot teatrul pus in scena de parinti a fost doar o minciuna atent ticluita, cei mici ar putea trai o adevarata drama.

Dezamagirea ca Mosul in care si-au pus atatea sperante nu exista, cuplata cu deconspirarea minciunii puse la cale de parinti ani la rand sunt menite sa le provoace foarte mult stres. Tocmai de aceea lucrurile trebuie facute treptat. Adevarul nu trebuie spus pe de-a-ntregul deodata, ci an de an trebuie strecurate nu neaparat mici indoieli, insa argumente care sa ii dea de gandit copilului.

Iata cam cum ai putea sa il pregatesti de marea dezvaluire:

Decide impreuna cu partenerul cand si cum ii spuneti

Aceasta discutie se poarta mai intai in cuplu pentru ca trebuie sa ajungeti la un consens cu privire la momentul in care ii spuneti copilului ca Mos Craciun nu este real. Cel mai bine este sa faceti aceasta dezvaluire inainte ca micutul sa afle din alta parte.

Poti incepe prin a-l intreba ce crede el despre faptul ca intr-un mall, spre exemplu, intalneste nu doar un singur Mos Craciun, ci mai multi in acelasi timp. Sau daca nu i se pare ciudat ca unii sunt mai grasi, altii mai slabi, unii au barba mai scurta, altii barba mai mare si mai bogata?

Vorbeste-i despre Sfantul Nicolae

Stii ca la baza povestilor despre Mos Craciun sta chiar istoria vietii Sfantului Nicolae despre care se spune ca ii ocrotea pe copiii saraci, carora le ofera mancare si alinare. A fost preot, apoi episcop, provenit dintr-o familie bogata, si-a donat toata averea celor nevoiasi.

Porneste de la aceasta istorisire reala pentru a-l face pe copil sa inteleaga ca nu este o fabulatie in totalitate, ci ca personajul chiar a existat in realitate. Era un om bun, iar Mos Craciun tocmai asta intruchipeaza: bunatatea si altruismul.

Pastrati farmecul Craciunului si distrati-va in continuare

Uneori copiii se joaca cu furculita mimand cantatul la o chitara. Asta nu inseamna ca sunt convinsi ca acea furculita este o chitara si nici ca nu stiu ce se face cu furculita. Cu toate acestea improvizeaza si se simt bine asa, iar noi ne amuzam la randul nostru.

Iar Craciunul ni-l dorim cu totii sa fie prilej de distractie si voie buna, asa ca de ce sa nu ne prefacem in continuare ca Mos Craciun exista, chiar daca stim deja ca el este un personaj inventat? Sa complotam pentru cadouri, sa ne facem surprize, sa fim noi insine Mos Craciun pentru cei dragi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mos craciun Mos Craciun exista

Articole recomandate

Citeste si despre