Cum sunt copiii de mame perfectioniste?

/ / Modificat: 2012-02-20
Cum sunt copiii de mame perfectioniste?

Mama perfectionista este cea pentru care perfectiunea este un tel accesibil pe care il transfera si in modul de gandire al copilului. Ea se asteapta ca micutul ei sa faca totul cat mai bine cu putinta, fara a fi loc de vreo greseala. Din nefericire, aceasta atitudine nu "naste" copii perfecti. Consecintele sunt negative, iar copiii au de suferit!

Daca stabilesti intotdeauna obiective aproape imposibil de atins si standarde inalte, care nu lasa loc de greseli in educatia prichindelului tau, se poate spune ca esti o mama perfectionista.

Pana la un anumit punct, aceasta calitate este dezirabila in disciplinarea si cresterea copilului. Insa de cele mai multe ori se depasesc limitele si apar probleme grave in dezvoltarea copilului pe termen lung.

Cad in depresii, sunt anxiosi si frustrati

Educatia perfectionista formeaza un copil anxios, care se simte mereu responsabil si obligat sa faca lucrurile cat mai bine, altfel va avea de suferit sau se considera va ratat.

Traim intr-o lume si intr-un sistem care nu ne permite sa atingem astfel de teluri, iar la fiecare esec pe care cel mic il intampina in cale se simte frustrat, anxios, neputincios.

Acesta cade adesea in depresie pentru ca nu se poate integra sau adapta grupurilor din cauza modului de gandire.

Amana lucrurile la nesfarsit

Din dorinta de a face lucrurile cat mai bine si fara nicio greseala, copilul ajunge sa amane sarcini si treburi pe care le are de facut. Nicio masura sau solutie pe care o gaseste nu i se pare cea mai buna si apeleaza la amanarea lor.

Copilul crescut in spirit perfectionist nu stie sa prioritizeze lucrurile din cauza ca pentru el fiecare sarcina de lucru sau activitate este la fel de importanta ca celelalte, ceea ce inseamna ca trebuie sa dea tot ce are mai bun pentru a le realiza pe fiecare in parte. Acest mod de gandire si de tratare a lucrurilor este nociv, conduce la extenuare si la cantitati impresionante de stres.

Manifesta teama de esec

De parca nu este suficient ca micutul tau infrunta o multime de temeri de-a lungul copilariei, iata ca se mai adauga una inutila pe lista lor.

La fiecare actiune pe care copilul o intreprinde, teama de a nu gresi ceva sau de a nu esua este si mai mare. Pe masura ce trece timpul, aceasta frica l-ar putea demotiva si si-ar putea pierde increderea in forte proprii.
In mod paradoxal, prin evitarea greselilor, copilul rateaza una dintre cele mai mari oportunitati de a deveni mai bun si mai capabil.

Sunt izolati social

Prin atitudinea perfectionista care ii este inoculata de mic, micutul ar putea dobandi un caracter usor antisocial. Aceasta atitudine nu il afecteaza doar pe el, ci si pe cei din jurul lui pe care ii face sa se simta inferiori lui, chiar daca nu in mod intentionat.

Deoarece nu se poate adapta si integra in grupuri, copilul tau s-ar putea izola si ar putea ajunge sa creasca fara prieteni sau persoane cu care sa interactioneze.

Acest comportament este nociv pentru copil, pentru ca nu mai gaseste placere in a face diverse activitati, nu mai zambeste si nu se mai bucura. El se simte doar dator si responsabil sa fie perfect.

Atentie la modul in care iti cresti copilul. Exista o linie de demarcatie clara intre cresterea unui copil ambitios prin incurajarea lui constanta si perfectionism. In timp ce una il ajuta sa devina o persoana capabila si responsabila, cealalta il distruge emotional.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere copii perfectionisti Anxietate copii Teama esec copii Izolare sociala copii Depresie copii

Articole recomandate

Citeste si despre