Cum iti ajuti copilul sa treaca peste decesul bunicilor

/ / Modificat: 2018-09-18
Cum iti ajuti copilul sa treaca peste decesul bunicilor

Nimic nu exprima viata, sanatatea, bucuria de a trai decat un copil fericit si zambitor, asa ca este usor de inteles de ce multi parinti ezita sa le vorbeasca copiilor despre un concept precum moartea. De cele mai multe ori insa, cei mici sunt fortati sa experimenteze pierderea cuiva drag pentru prima oara in viata atunci cand unul din bunicii lor dispare.

Daca trebuie sa ii explici copilului tau decesul recent al unui bunic, iata cum poti face acest lucru in asa fel incat sa il ajuti sa depaseasca durerea acestei pierderi.

1. Comunica in mod clar ce ai de spus

Cea mai buna abordare este sa folosesti un limbaj simplu si sa ii comunici direct copilului. Chiar daca ti se pare mai usor, evita sa folosesti cuvinte si fraze precum "a trecut dincolo", "se odihneste", "doarme", sau "l-am pierdut" pentru ca pot sa produca confuzie celui mic. Trebuie sa ii explici cu claritate ca bunicul lui nu se mai intoarce si sa eviti sa il faci sa creada ca disparitia este temporara.

2. Fii deschisa la orice intrebari ar avea cel mic

Permite-i sa puna cat mai multe intrebari despre ce s-a intamplat; este important ca cel mic sa isi poate exprima gandurile si sentimentele, insa este mai bine sa te limitezi la raspunsuri scurte si la obiect.

Nu te teme sa ii spui celui mic ca nu stii raspunsul la una dintre intrebarile sale, daca nu stii exact ce sa ii spui. Fiecare dintre noi are un sistem de credinta, asa ca indiferent ce alegi sa ii spui copilului, este optiunea ta si doar a ta. Trebuie insa sa constientizezi ca anumite raspunsuri pot duce la si mai multe intrebari asa ca este bine sa fii pregatita daca acest lucru se intampla.

3. Inlatura-le grijile si temerile

Ai grija cata informatie ii furnizezi copilului tau. Daca cel mic afla ca bunicul a murit in somn, s-ar putea sa ii fie teama sa adoarma, sau ar putea sa devina anxios si sa creada ca si tu poti muri in somn; ai grija sa ii inlaturi orice temeri referitoare la alte persoane dragi lui.

4. Ofera-i sprijin

Incearca sa fii un sprijin pentru copilul tau, chiar daca este vorba de propriul tau parinte care a decedat; nu este nimic gresit sa te vada plangand sau trista, insa daca nu esti disponibila din punct de vedere emotional pentru el, este posibil sa se sperie. Un deces este momentul in care familia este aproape si se sprijina reciproc.

5. Foloseste carti si filme educative

Multe carti si filme de animatie pentru copii contin teme legate de bunici care mor sau de moarte in general, asa ca ar putea fi o idee buna sa i le impartasesti celui mic si sa te folosesti de ele pentru a te ajuta sa ii explici ce s-a intamplat cu bunicul sau si sa discuti acest subiect.

6. Nu uita de amintiri

Ajuta-ti copilul sa faca fata si sa treaca peste durerea pierderii unui bunic, lasandu-l sa vorbeasca si sa isi aminteasca de el. Uitati-va la poze si filmulete si rememorati amintiri frumoase din trecut. Daca vorbesti despre amintirile placute si ii aduci aminte copilului cat de mult l-a iubit bunicul sau, il ajuti sa accepte faptul ca viata este temporara si ca nu ar trebui sa ii fie frica.

7. Ai rabdare

Unii copii intreaba acelasi lucru la nesfarsit sau vor sa se uite la poze cu bunicul des, asa ca ai rabdare cu cel mic si intelege ca aceasta este modalitatea lui de a fi trist si a duce lipsa bunicului disparut. Uneori dureaza ceva timp sa inteleaga ca nu isi va revedea niciodata bunicul; ai rabdare cu sentimentele sale si modurile diferite prin care si le exprima.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre