Copilul egoist. Cum abordezi aceasta etapa a vietii lui

/ / Modificat: 2019-08-27
Copilul egoist. Cum abordezi aceasta etapa a vietii lui

Pana la varsta de 6-7 ani, copiii impart cu greu lucrurile cu ceilalti. Au un simt de proprietate foarte pronuntat si cedeaza cu greu jucarii si chiar mancare. Inclusiv atentia adultilor considera ca li se cuvine.

Psihologii sunt de parere ca este normal ca fiecare copil sa experimenteze o etapa de dezvoltare in care crede ca totul ii apartine si e convins ca si ceilalti cred acelasi lucru. Tocmai de aceea copilul nu poate intelege ca fiecare poate avea un punct de vedere diferit.

Iti poti da seama de asta daca il urmaresti cand se joaca De-a v-ati ascunselea. Pentru el e suficient sa isi acopere fata cu mainile si sa fie convins ca tu nu il mai vezi. Crede ca daca el nu te vede pe tine, nici tu nu il vezi pe el.

Cum trebuie sa reactioneze parintii

Mamele si tatii trebuie sa aiba o atitudine pozitiva si multa rabdare, spun psihologii. Parintii nu trebuie sa se considere vinovati ca i-au oferit o proasta educatie copilului, ci sa inteleaga ca este doar o etapa in dezvoltarea celui mic. Egoismul la varste mici are si rol de consolidare a sinelui.

Totusi, adultii trebuie sa ii ofere un contraexemplu. Trebuie sa ii arate copilului ce inseamna sa fii altruist, generos, sa ii incurajeze acestuia empatia.

Uneori, i se pot da si explicatii copilului, insa acestea trebuie sa fie foarte scurte. De exemplu, daca cel mic e suparat ca a invitat acasa un prieten si acesta vrea sa se joace cu jucariile lui, il putem lua deoparte si sa ii spunem ca jocurile raman in continuare ale lui, dar ca le poate imparti in acea dupa-amiaza. Exercitii de impartire a lucrurilor

Un bun exercitiu este pus in practica de educatori la cresa. Daca un copil isi doreste mult sa se joace cu o anumita jucarie, i-o poti oferi cu conditia ca atunci cand limba mare a ceasului ajunge intr-un anumit punct, sa o ofere altui copil.

Tot pentru a-i dezvolta capacitatea de impartire a lucrurilor e bine sa il expui adesea situatiilor in care e nevoit sa socializeze. Evita sa il tii mereu inconjurat de adulti care sunt dezinteresati de lucrurile lui sau care sunt mereu gata sa ii satisfaca orice capriciu. Mergi cu copilul in parc acolo unde sunt si alti copii, de regula necunoscuti, si indeamna-l sa intre in grupul lor si sa se joace.

Cand este cazul sa intervii la modul serios

Daca dupa 6-7 ani copilul continua sa creada ca totul ii apartine, indepartandu-i pe cei de varsta lui, atunci inseamna ca exista o problema. Incearca sa intelegi de ce face acest lucru si sa te intrebi ce disconfort sau frustrare se manifesta prin intermediul aceste atitudini.

In astfel de cazuri este gresit sa il pedepsesti prea aspru. Atitudinea potrivita este aceea de a-i observa comportamentul, de a vorbi despre acesta cu invatatoarea sau profesorii si de a aborda subiectul direct cu copilul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil egoist Egoism copii

Articole recomandate

Citeste si despre