Greseli de disciplina pe care nu iti dai seama ca le faci

/ / Modificat: 2017-04-27
Greseli de disciplina pe care nu iti dai seama ca le faci

Pana si cei mai dedicati parinti in educarea copiilor lor comit uneori greseli de disciplina mai mici sau mai mari. Multe dintre aceste erori trec deseori neobservate de adulti, ceea ce inseamna ca se pot repeta in timp, in defavoarea cresterii armonioase a celui mic. Invata sa identifici la timp lucrurile pe care le faci gresit in disciplinarea copilului tau, cu ajutorul sfaturilor de mai jos oferite de experti. Cei mai buni parinti sunt aceia care isi asuma slabiciunile si fac eforturi constante sa le corecteze.

Intra si tu in clubul lor si vezi unde ai putea sa gresesti in disciplinarea micutului tau, dar si cum sa iti remediezi comportamentul spre binele tau si al lui!

Iti incalci propriile reguli

O greseala comisa de majoritatea parintilor este lipsa de consecventa in impunerea unor reguli de conduita si respectarea lor pana la capat. Cu alte cuvinte, daca ii spui copilului tau ca nu are voie sa se uite la desene animate pana nu isi face ordine in camera, dar in cele din urma cedezi si il lasi la televizor fara sa respecte conditia impusa initial, risti sa creezi confuzie in mintea lui.

Cand nu iti respecti cuvantul, copilul tau va considera ca nu trebuie sa te ia in serios de fiecare data. La fel de important este ca pedepsele la care apelezi sa fie aplicabile, nu exagerari de tipul "nu mai vine Mos Craciun la tine anul acesta".

Nu adaptezi pedepsele la varsta copilului

Inainte sa alegi o masura de disciplinare, tine cont de varsta copilului tau. Strategiile care functioneaza la varsta de doi ani sunt complet ineficiente la cinci ani, de exemplu. In cazul copiilor mici, siguranta lor trebuie sa fie grija ta principala. Daca micutul tau de un an vrea sa puna manuta pe aragaz, spune-i un "nu" hotarat si directioneaza-l catre o jucarie. Lauda-i comportamentele pozitive si ignora-le pe cele negative.

Pentru prescolari, consecventa este solutia cea mai buna in educarea copiilor. Asigura-te ca regulile pe care le impui sunt clare si ajung sa fie respectate de fiecare data. Un copil de 4-5 ani va avea nevoie sa ii explici detaliat de ce este bine sa se comporte intr-un anumit fel si care sunt consecintele abaterilor sale de la conduita corecta.

Odata ce intra la scoala, impunerea unor reguli nu mai este suficienta. Acum intervine necesitatea de a-l lasa pe cel mic sa aleaga, sa isi exprime punctul de vedere si sa gaseasca alaturi de tine cele mai bune solutii pentru problemele pe care le intampinati.

Il transformi pe tata in personajul negativ

Multe mamici isi ameninta copiii cu sintagma "Asteapta sa vina tata acasa, sa vezi ce patesti!". Aceasta este o mare greseala, spun specialistii, din doua puncte de vedere: parintele care pozeaza in personajul pozitiv este interpretat de copil ca fiind incapabil sa ia masuri de disciplinare fara ajutor, iar relatia copilului cu parintele pus intr-o lumina negativa are de suferit.

Un avertisment mai corect ar fi urmatorul: "Cand vine tata acasa, vom discuta impreuna despre ce s-a intamplat si vom stabili pedeapsa pe care o meriti". Important este ca cel mic sa isi vada parintii pe picior de egalitate.

Copil_mama_tata 

Dai ordine intr-un mod agresiv

Parintii care obisnuiesc sa strige copiilor diverse ordine, pentru a-i determina sa se comporte asa cum ar trebui, obtin de multe ori rezultatul contrar asteptarilor. Un copil la care se tipa va opune rezistenta, ca un reflex natural de autoaparare.

In acest caz, cel mai bine este sa iti tratezi copilul cu blandete si sa il intrebi daca nu cumva ar fi bine sa procedeze intr-un anumit mod. Cel mic va fi relaxat si dornic sa aleaga varianta buna, stiind ca acest lucru iti va starni si tie o reactie pozitiva. O relatie de cooperare in procesul disciplinarii iti asigura sanse maxime de succes in educarea copilului tau, spun specialistii.

Greseli_disciplinare_copii 

Numeri pana la trei cand iti presezi copilul sa faca un lucru

O vezi in filme, se intampla si in viata reala: o mama usor iritata ca prichindelul ei nu vrea sa faca un anumit lucru si, in semn de amenintare, numara pana la trei ca termen limita de executare a "ordinului".

Desi la prima vedere pare ca strategia functioneaza, in realitate ea permite copilului sa isi ia un ragaz in care sa se gandeasca daca ar trebui sau nu sa faca pe plac parintelui. O abordare corecta este sa iti privesti copilul in ochi si sa ii spui clar ce vrei sa faca. Poti formula solicitarea astfel: "Ori incetezi sa arunci cu nisip in alti copii, ori plecam acum de la locul de joaca".

Sfaturi_educare_copil 

Folosesti prea mult pedeapsa "coltului de rusine"

O pedeapsa recomandata de experti in disciplinarea copiilor este aceea de a-l trimite pe cel mic intr-un colt, singur, sa se linisteasca si sa se gandeasca la greselile comise. Insa Academia Americana de Pediatrie recomanda parintilor sa nu faca abuz de aceasta metoda punitiva, ci sa apeleze la ea doar cand este cu adevarat justificat.

Totodata, timpul in care copilul este izolat trebuie sa fie adaptat varstei acestuia: regula generala indica un minut pentru fiecare an al celui mic. De asemenea, prichindeii cu o personalitate puternica pot sa nu raspunda pozitiv la aceasta pedeapsa, care se transforma intr-o lupta de orgolii cu parintii.

Fata_pedepsita_colt_rusine

Faci observatii prea generale

Observatiile de tipul "Nu mai fi rau!" sunt exemple negative de disciplinare a unui copil, sustin specialistii. In timp ce parintele crede ca si-a transmis clar mesajul, cel mic nu va sti concret care este obiectia adultului care il apostrofeaza.

De aceea, expertii te indeamna sa transmiti mesaje cat mai specifice, de tipul "Nu mai intrerupe oamenii atunci cand vorbesc, este o lipsa de respect". In acest mod, copilul va sti exact comportamentul pe care trebuie sa il schimbe.  

Nu ii explici copilului de ce greseste

Este foarte simplu sa te rastesti la copilul tau si sa ii spui "inceteaza", "taci" sau "nu ai voie". Aceste observatii nu au nicio valoare educativa, spun expertii, doar descurajeaza. Copilul nu intelege de ce este un lucru gresit si cum ar trebui sa se comporte. Iata de ce este important sa ii oferi imediat celui mic argumentele care sustin ca o conduita este nepermisa, dar si sa il indrumi catre comportamentul corect intr-o anumita situatie.

Tu ce greseli de disciplina ai observat la alti parinti? Ce crezi ca ar trebui sa imbunatatesti in modul in care iti educi copilul? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli disciplina copii Erori disciplinare copii Educatie gresita copii

Articole recomandate

Citeste si despre