Pedepsele la copii, eficiente fara violenta

/ / Modificat: 2014-12-02
Pedepsele la copii, eficiente fara violenta

Pedepsele pot fi benefice, dar pot fi si neproductive pentru copilul tau. Totul sta in arta de a dezvolta un sistem de pedepse si recompense.

Recompensele sunt menite sa incurajeze un anumit tip de comportament. Cand ii oferi copilului un lucru pe care el si-l doreste sau pe care il va aprecia este un mod general valabil de incurajare.

Copiii mici vor aprecia lucruri de genul: abtibilduri colorate, ceva bun, jucarii si complimente. Alt lucru care poate constitui o recompensa poate fi pur si simplu faptul ca ii acorzi timp pentru a petrece activitati impreuna -  aventuri si activitati care sa ii faca ziua minunata.

Este important ca cel mic sa fie mai des apreciat si recompensat, decat pedepsit.

Altfel, exista riscul ca psihicul copilului sa fie afectat de sentimentul de vinovatie si ca cel mic sa se simta "o greseala".

Ce inseamna pedeapsa pentru copil

O definitie a pedepsei este restrictionarea libertatii de miscare unui copil pentru o perioada anume de timp sau pana ce copilul indeplineste o anumita conditie.

Autorul unei carti despre regulile familiei spune ca pedepsele ar trebui folosite ca o consecinta logica a problemelor comportamentale manifestate de catre copil si ca ar trebui aplicate pentru unul sau mai multe dintre aceste motive:

  • Sa demonstreze copilului ca nu isi foloseste libertatea intr-un mod responsabil;
  • Sa presupuna mai multa supraveghere, pentru a indemna copilul sa isi imbunatateasca purtarea;
  • Sa ajute copilul sa realizeze ca isi asuma anumite comportamente care nu sunt acceptate ca parte a familiei;
  • Sa indeparteze copilul de anumiti prieteni sau anumite evenimente cu care parintii nu sunt de acord.

Cand pedeapsa nu este potrivita

Exista si cazuri in care nu este indicat sa iti pedepsesti copilul, cum ar fi:

  • Atunci cand copilului ii place sa petreaca timp singur, in camera sa. In acest caz, pedeapsa isi pierde valoarea si devine o recompensa. Incearca in schimb sa o privezi de un privilegiu sau cere-i sa petreaca timp in afara camerei sale.
  • Cand copilul tau are antecedente violente sau s-a purtat urat cu voi, parintii sai.

Cand copilul se afla in perioada pre-adolescenta si nu se pune problema mersului la petreceri, ideal ar fi ca pedeapsa sa nu constea in izolarea in camera sa, fapt care l-ar indeparta mai mult de familie.

Atentie! Critica, sarcasmul si umilirea sunt cele mai rele si mai putin productive forme de pedeapsa. Desi acestea duc la o supunere imediata a copilului, pe termen lung duc la un comportament opozit, sfidator, abuziv si anti-social.

Impactul si folosirea violentei in pedepsele pentru copii

pedeapsa-copii

Fara violenta

Pedepsele fizice nu au efectul intentionat de parinti si de obicei ii invata pe copii ca violenta este o solutie si un mod de a obtine ce doresti. In plus, ii va face pe cei mici sa se loveasca unul pe altul atunci cand tu nu esti prin preajma.

Orice tip de bataie (bataia la fundulet, palmuirea peste cap sau peste fata) este considerat o forma de abuz. Se pare ca majoritatea parintilor care au fost batuti la fund cand erau mici  il considera ca un lucru benefic pentru ei si, drept urmare, benefic si pentru copiii lor. Studiile arata insa ca acest tip de pedeapsa fizica nu este necesara si apare in cazurile in care parintii sunt frustrati, nu stiu ce sa mai faca si nu au timp sa descopere alte optiuni.

Pe langa vanatai si semne, violenta duce la traume emotionale si la afectarea psihicului copilului.

Violenta fata de copiii atrage ura acestora si duce la denaturarea relatiilor cu parintii. Ca si pedepsirea in exces, violenta ii fac pe copiii sa nu le mai pese de pedepse si de persoanele care ii pedepsesc, gandind "N-ai decat. Nu ai cum sa ma ranesti, cum sa imi faci rau!".

Cum facem ca pedeapsa sa functioneze

Ideea este ca pedeapsa inseamna sa ii rapesti ceva care chiar conteaza pentru el, cum ar fi sa ii interzici accesul la Nintendo, Wii, Ipod, la pisicina vara, la telefon, la jucariile preferate sau alte lucruri pe care el le considera extrem de importante. Insa luarea privilegiilor nu este la fel de utila ca adaugarea de noi responsabilitati sau obligatia de a face anumite activitati impreuna cu familia.

Atentie insa ca cel mic sa nu se concentreze acum asupra interdictiei in sine, in loc de faptele sale care au condus la asta. In acest sens, fa-i clar faptul ca printr-o buna purtare poate castiga inapoi ce a pierdut prin pedeapsa.

Copiilor nu le place deloc sa curete sau sa faca curatenie in vreun fel. Foloseste-te de acest lucru pentru a face una dintre pedepse sa fie spalatul vasului de toaleta pentru o saptamana. Cel mic va intelege cu siguranta cum functioneaza toata treaba asta cu pedepsitul si se va corecta.

Scopul pedepselor este nu numai trezirea remuscarilor si constientizarea ca ceea ce a facut este gresit, ci si intelegerea motivului pentru care este gresit. Rezultatul final presupune un comportament pozitiv, asadar nu iti exterioriza furia atunci cand pedepsesti.

Cel mai important este insa ca, inainte sa te apuci de pedepsit, sa ai deja o baza de discutii, clarificari, suport, intelegere si dragoste in relatie cu cel mic. Altfel, pedepsele vor fi primite cu furie, dezamagire si devin ineficiente.

Aplicarea eficienta a pedepselor

Exista cateva lucruri de care parintii ar trebui sa tina cont pentru ca pedepsele sa nu fie in van:

  • Pedepsirea trebuie sa se faca in masuri mici de timp:  minute, ore sau zile. Daca cei mici sfideaza pedeapsa, aceasta creste tot cu mici masuri temporale. Cu cat perioada de timp pe care se intinde pedeapsa este mai mare, cu atat cresc sansele ca cel mic sa o sfideze;

De exemplu: copilul vorbeste mult la telefon in loc sa isi faca temele.

Consecinta normala - li se ia accesul la telefon pentru o zi.

La prima incalcare a pedepsei - li se interzice accesul la telefon pentru inca o zi.

La a doua incalcare a pedepsei - trei zile.

La a treia incalcare - patru zile.

  • Asigura-te ca activitatea de care il privezi este una de care chiar ii pasa. De exemplu, amana restrictionarea pentru o zi in care ar trebui sa se vada cu prietenii lui sau in care are antrenament.
  • Fii pregatita sa treci peste rutina pentru a pastra pedeapsa in vigoare. De exemplu, daca sa aplici pedeapsa pentru fiica ta inseamna sa ratezi iesirea de vineri seara in oras a familiei, atunci asta vei face.
  • Fii pregatita sa iei masuri in plus pentru a pastra pedeapsa activa, daca este cazul. De exemplu, in momentul in care copilul pleaca la ziua de nastere a colegului sau oricum, du-te dupa el si adu-l acasa. Acest lucru ii arata copilului ca nu te joci. Nu te gandi ca il vei face de rusine pe fiul tau, ci gandeste-te ca prietenii lui probabil stiau deja ca el este pedepsit.

Ai in vedere ca cel mic poate la un moment dat sa aprecieze - invatand sistemul de pedepse si recompense - daca isi doreste si isi poate asuma pedeapsa, pentru un anumit lucru pe care doreste sa il faca nespus de mult. De exemplu, sa faca un lucru interzis stiind ce pedeapsa urmeaza, dar considera ca pedeapsa e mai putin importanta si ca e mai castigat incalcand regula.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pedepse copii

Articole recomandate

Citeste si despre