Greseli de parenting care pot afecta sanatatea mintala a copiilor

/ / Modificat: 2023-02-08
Greseli de parenting care pot afecta sanatatea mintala a copiilor

Unii oameni din ziua de azi pun problemele lor de sănătate mintală pe seama unei educații deficitare în copilărie, din cauza unor părinți neglijenți din punct de vedere emoțional. Deși nu se justifică, până acum câteva decenii, parentingul punitiv era norma în familie, lucru care a lăsat cicatrici emoționale asupra multor adulți din ziua de azi.

Acum suntem în era informației, așa că ar trebui să știi ce greșeli de parenting pot afecta sănătatea mintală a copiilor tăi. Copiii învață de la părinți în mod constant, învață din ceea ce aud, dar mai ales din ceea ce văd. Ceea ce nu ne dăm seama ca părinți este că putem face unele lucruri care, fără să vrem, le fac rău copiilor noștri.

Chiar dacă ne dorim tot ce este mai bun pentru ei, putem face unele greșeli care îi afectează foarte mult și le dăunează grav sănătății lor mintale... și nu ne dăm seama.

Greșeli de parenting pe care nu trebuie să le faci pentru a proteja sănătatea mintală a copiilor tăi

Sănătatea mintală trebuie să fie îngrijită din momentul în care copiii intră în această lume și pe tot parcursul vieții lor. Părinții au un rol foarte important de jucat în acest sens. 

Nu sunt atenți la emoțiile lor

Emoțiile copiilor se manifestă în cea mai pură stare. Nu există niciun filtru, sunt pur și simplu acolo pentru a le expune în lume. Așadar, dacă nu acordați atenție acestor emoții, oricare ar fi ele, le veți distruge individualitatea.

Minimizarea a ceea ce simte îl va face să creadă că emoțiile nu sunt importante sau că este mai bine să le îngroape decât să le simtă. Dacă emoțiile nu sunt validate, copiii vor crește cu probleme serioase de anxietate, stres și sănătate mintală precară, deoarece nu vor ști cum să rezolve conflictele interne și, prin urmare, nici pe cele externe.

Este necesar ca, în calitate de părinți, să validăm toate emoțiile copiilor noștri, să îi ajutăm să le înțeleagă, să le numească, să știe ce înseamnă și să caute soluții pentru ca, în acest fel, să se simtă mai bine dacă au nevoie.

Nu le ascultă deciziile

În calitate de părinți, credem că deciziile noastre sunt cele care trebuie ascultate și nu ne oprim să ne gândim la ceea ce spun copiii noștri. Este adevărat că, în cazul în care copilul dumneavoastră nu este capabil să ia o decizie, ar trebui să interveniți pentru a-l îndruma (dar nu pentru a decide în locul lui). Dar dacă copilul tău are o decizie în minte, oricare ar fi ea, nu o minimaliza... pur și simplu ghidează-l într-o direcție mai puțin dăunătoare pentru el, în cazul în care decizia lui nu este benefică pentru viața lui.

Dacă nu țineți cont de gândurile și deciziile lor, pe măsură ce cresc, vor crede că nu pot avea încredere în dumneavoastră și nu vă vor spune ce au în minte. Vor fi secretoși, ceea ce le va face copilăria nefericită, deoarece nu vor putea să mențină o bună încredere și comunicare cu tine.

Cereți întotdeauna maximul

Nu există perfecțiune, nici noi nu suntem perfecți ca părinți și nici nu este corect să le cerem să fie perfecți ca și copii. Deși este bine să îi învățăm să țintească sus, este mai important să îi învățăm importanța efortului și a muncii bune decât a rezultatelor. Alegerea căii efortului ar trebui să fie o alegere și nu o obligație, pentru că atunci efortul ar fi încordat și nu ar servi la nimic.

Nu le cereți copiilor să caute perfecțiunea pentru a vă satisface pe dumneavoastră, în loc să o facă pentru ei înșiși. Acest lucru nu îi pregătește pentru lume și nu veți face decât să creșteți un copil plin de anxietate.

Respectarea unor reguli sociale incoerente

Trăim într-o societate în care există reguli și norme care de multe ori nu au niciun sens și care provin din societăți trecute. Prin urmare, permiteți-le fiilor și fiicelor voastre să se exprime, să fie cine vor să fie.

Dacă fiul tău vrea să facă balet și fiica ta vrea să se înscrie la fotbal, de ce să le refuzi? Din cauza a ceea ce vor spune oamenii? Ignorați acele reguli sociale învechite care sunt doar un jug în jurul gâtului tinerilor. Permiteți-le copiilor să fie ei înșiși, fără să se teamă de ceea ce vor spune oamenii. Nu le limitați personalitatea, ci ajutați-i să și-o dezvolte! În acest fel, vor avea o mai bună concepție despre sine și vor fi recunoscători toată viața că i-ați sprijinit întotdeauna, indiferent de decizia lor.

Trebuie să respectați visele, gândurile și deciziile copiilor voștri, chiar dacă acestea diferă de ale voastre! Ei sunt diferiți de tine, cu propriile lor emoții. Sunteți ghidul lor, dar nu trebuie să deveniți niciodată dictatorul lor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli disciplina copii Greseli educatie Model parenting

Articole recomandate

Citeste si despre