Ramanem impreuna pentru copii? De ce este un argument atat de toxic si de gresit

/ / Modificat: 2022-01-31
Ramanem impreuna pentru copii? De ce este un argument atat de toxic si de gresit

De cate ori nu ati auzit, din partea unui cuplu in care lucrurile nu mai merg, argumentul „ramanem impreuna pentru copii”? Desi aceasta fraza are, la prima vedere, iz de sacrificiu, in realitate, a ramane intr-o relatie disfunctionala crezand ca le faci bine copiilor este o greseala imensa. Acest „sacrificiu” pe care multi parinti il fac nu lucreaza in niciun caz pentru binele copiilor, ci mai degraba impotriva lor.

In generatiile trecute, in care divortul era un subiect tabu si motiv de stigmate sociale, multi parinti care nu se mai intelegeau ramaneau totusi impreuna „de dragul copiilor”. Mii de oameni din generatia parintilor nostri, dar si mai tineri, si-au ratat viata crezand ca le fac un bine copiilor, lasandu-i sa creasca intr-o familie completa, asa-zis traditionala. De cele mai multe ori insa, nefericirea parintilor si toxicitatea din relatia lor se rasfrange si asupra copiilor, care vad, inteleg totul si duc cu ei pentru tot restul vietii rani acumulate in copilarie.

Sigur ca exista relatii care pot fi salvate; cu ajutorul terapiei, prin bunavointa si dorinta ambilor parteneri, lucruri care pot fi reparate. Nu spune nimeni sa-ti spui „adio” de la prima cearta, insa de cele mai multe ori, lucrurile nu stau deloc asa. Iar argumentul „ramanem impreuna pentru copii” este ultimul motiv care ii mai tine legati pe cei doi parteneri, altfel instrainati si nefericiti.

Cine se sacrifica, de fapt?

De multe ori, cuplurile care ajung sa invoce acest argument au o relatie toxica, sunt nefericite, incrancenate, adesea conflictuale. Sa nu mai vorbim despre cazurile in care exista violenta sau diferite dependente care fac lucrurile cu atat mai rele. Iata, deci, cateva motive pentru care copilului nu ii face deloc bine, dimpotriva, acest „sacrificiu” al parintilor!

1. Copiii simt ca parintii nu se mai inteleg

Nici nu e nevoie sa va certati in fata lor, copiii simt tensiunea din casa si pricep lucrurile inca din primii ani de viata. Pe masura ce cresc, ei inteleg ca mama si tata nu se iubesc, iar la un moment dat vor incepe sa se intrebe: de ce nu se tin de mana? De ce nu zambesc? De ce nu se imbratiseaza ca alti parinti? De ce dorm in camere separate? Nu subestimati niciodata copiii, oricat de mici ar fi! Un copil care nu creste intr-un mediu cu iubire nu va sti nici el, la randul sau, sa ofere si sa primeasca iubire.

2. Nu va puteti preface tot timpul

Desi acasa lucrurile nu merg deloc bine, multe cupluri disfunctionale pozeaza in familia perfecta atunci cand ies in societate. Acest lucru devine obositor si frustrant si nici macar actorii consacrati nu se pot preface la nesfarsit. Nu poti sa pari fericit cand, de fapt, iti displace profund faptul ca trebuie sa imparti cu partenerul acelasi spatiu. Intr-un final, gesturile si atitudinea pasiv-agresiva va vor da de gol.

3. Ce exemplu ii dai copilului tau?

Copiii trebuie sa invete ca o relatie sanatoasa este una in care ambii parteneri sunt fericiti, se inteleg, comunica si se respecta reciproc. A ramane intr-o relatie care nu mai functioneaza ii transmite copilului mesajul ca trebuie sa se sacrifice, ca in loc sa isi rezolve problemele in mod sanatos, trebuie sa traiasca cu ele. In plus, nefericirea si, eventual, relele tratamente din partea celuilalt partener sunt normalizate, iar copilul are sanse mari, atunci cand va creste, sa reproduca modelul din familie.

4. Lucrurile nu se vor imbunatati dupa ce copiii cresc

Daca la inceput va mintiti ca ramaneti impreuna pentru copii, la un moment dat acestia vor creste si vor pleca de acasa. Iar voi va veti trezi singuri in doi, nefericiti si frustrati, veti realiza ca anii au trecut si v-ati ratat tineretea si fericirea langa partenerul nepotrivit. Sigur ca e mai bine mai tarziu decat niciodata sa faci o schimbare care sa-ti aduca fericirea, dar de ce sa amani atat de mult?

5. Poate fi deprimant pentru copii

Copiii cresc si inteleg lucruri, vad exemple in jurul lor si devin confuzi. Se poate intampla sa mearga in vizita la prieteni, la rude, si sa vada un cu totul alt tip de comportament intre soti. Atunci se vor intreba de ce parintii lor nu se poarta asa, de ce nu fac lucruri impreuna, nu se tin de mana, nu sunt fericiti etc. Copiii pot deveni depresivi si gelosi atunci cand vad ca in alta familie se poate altfel.

6. Copiii au nevoie sa stie ca parintii lor se iubesc

Afectiunea este una dintre cele mai importante emotii, iar copiii au nevoie sa vada gesturi de apropiere intre parinti. Exprimarea sentimentelor, prin cuvinte si gesturi, ii invata pe copii sa faca si ei acelasi lucru si sa aiba relatii sanatoase in viitor. Un copil care creste intr-o familie unde nu exista manifestari ale emotiilor si sentimentelor are mari sanse sa experimenteze relatii toxice, nesanatoase, mai ales la inceputul vietii adulte si sa creada ca asa este normal sa se intample.

In concluzie, da, copiii au nevoie sa creasca alaturi de mama si de tata, dar nu spune nimeni ca este obligatoriu ca parintii sa fie impreuna, daca acest lucru nu se poate. Mai important decat parintii uniti, copilul are nevoie sa aiba parinti fericiti. Iar uneori, acest lucru este posibil daca mama si tata aleg sa mearga pe drumuri separate. O despartire nu este usoara pentru nimeni, cu atat mai putin pentru copii. Dar pe termen lung, „raul” cel mai mic este pentru copil sa aiba parintii separati decat sa creasca intr-o familie unde relatia dintre soti este una toxica. Asadar, „ramanem impreuna pentru copii” nu este decat un mit, o minciuna pe care si-o spun adultii pentru a justifica faptul ca raman intr-o relatie care nu mai functioneaza. Chiar daca intentiile sunt bune, efectele pe termen lung asupra sanatatii emotionale a copiilor sunt dezastruoase.

FOTO: Freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinti copii Educatie gresita copii

Articole recomandate

Citeste si despre