Cum disciplinezi copilul fara sa aplici pedepse?

/ / Modificat: 2016-07-05
Cum disciplinezi copilul fara sa aplici pedepse?

Disciplina sau educatia copilului fara pedepse este greu de imaginat, dar este oarecum posibila in masura in care acestea nu sunt aplicate constant si nu sunt transformate intr-o metoda de educatie.

Marea greseala a multor parinti este ca nu concep disciplina copilului fara pedepse (cele mai multe fizice) si fac din ele o adevarata strategie de educatie. Disciplina nu exclude in totalitate metodele punitive, dar le integreaza corect si eficient in procesul de educatie.

Sistemul reguli-consecinte, o metoda eficienta de disciplinare

Disciplina fara pedeapsa nu inseamna ca nu mai poti sau nu mai ai voie sa sanctionezi copilul atunci cand incalca o regula. Pedepsele trebuie sa fie consecinte ale incalcarii unor reguli prestabilite. In aceste cazuri nu mai sunt vazute ca pedepse, ci ca urmari asumate ale unor comportamente gresite constient.

Pedepsele au in general o conotatie negativa, deoarece sunt asociate cu bataia si abuzurile fizice. Ele sunt aplicate de parinti in disciplina copiilor atunci cand sunt coplesiti si lipsiti de solutie si vad in bataia la fund sau palma peste fata o metoda rapida si eficienta de rezolvare a problemei. Insa este aplicata dintr-un act impulsiv, care nu este de dorit.

Cristina Calarasanu, psiholog specializat in "Terapie Psihanalitica Familiala" sustine ca astfel de pedepse sunt solutii imediate, dar nu ofera rezultate in educatia pe termen lung a copilului. Sunt inutile, deoarece nu ofera acestuia variante alternative de comportament si nu il ajuta sa inteleaga unde a gresit.

"Pedeapsa este un factor nociv in educatia copilului doar in masura in care se structureaza ca o autoritate care se foloseste de forta, fara a aduce argumente. In schimb, pedeapsa in calitate de interdictie poate impune copilului anumite limite si restrictii dorite de parinte pentru a-i sublinia consecintele faptelor sale. Acestea trebuie explicate si argumentate pentru ca cel mic sa le inteleaga sensul si rostul si sa nu fie considerate de el doar un capriciu sau o vointa expresa a parintelui", explica psihologul.

Pedepsele sunt utile in disciplina copilului, sustine Cristina Calarsanu, daca sunt folosite in mod constructiv si corect. O pedeapsa nu are valoare daca cel mic nu este ajutat sa inteleaga ce i se intampla, ce simte si daca nu reusesti sa afli care sunt motivele care au dus la declansarea respectivului comportament.

Impunerea regulilor si limitelor in comportamentul copilului reprezinta una dintre cele mai de succes metode de educatie. Psihologul explica ca pedepsele trebuie sa apara doar atunci cand regulile sunt incalcate, iar copilul trebuie sa stie dinainte ce il asteapta daca face acest lucru. In acest fel, pedeapsa nu mai este vazuta cu sens negativ.

Disciplina pozitiva - concentrarea si accentuarea comportamentelor pozitive

Disciplina pozitiva poate avea rezultate benefice si de lunga durata in educatia copilului, daca este aplicata de la varste fragede.disciplinare-copil-fara-pedepse

Atunci cand educi copilul intr-un mediu pozitiv si optimist, in care termenul "NU" este scos din vocabular sau foarte putin folosit, si in care ii sunt accentuate si incurajate doar comportamentele pozitive, este foarte usor sa stea deoparte de boacane si nazdravanii pentru care ar putea fi pedepsit.

Adoptarea acestui model de educatie consta in incurajarea comportamentelor pe care ti-ai dori ca micutul sa le aiba si in evitarea atragerii atentiei asupra celor negative. Nu inseamna ca purtarea neadecvata trebuie sa fie ignorata. Este important insa sa fie aplicate sanctiuni, dar sa nu se faca mare agitatie in jurul lor.

In schimb, in situatia in care copilul este laudat constant si apreciat pentru actiunile lui pozitive si pentru faptul ca respecta regulile pe care le impui, ii va fi mai usor sa stea departe de probleme, deoarece ii place sa fie apreciat si laudat si vrea sa faca mereu fapte bune.

Este important sa respecti intotdeauna parerile si opiniile copilului, sa impui clar si ferm reguli, dar pe un ton prietenos, sa il inveti sa fie sociabil, dar cel mai important, sa il ajuti sa isi descopere calitatile si potentialul pe care il are prin sublinierea individualitatii lui.

Adoptarea acestui stil disciplinar te ajuta sa nu mai apelezi abuziv la pedepse si sa fii mai apropiata de copil, consolidand o relatie stransa cu acesta.

Prevenirea comportamentelor nedorite ale copilului

Daca nu exista probleme comportamentale, atunci nu exista motiv de pedeapsa. Este nerealist si foarte greu sa faci copilul sa se poarte intodeauna cum trebuie si sa nu mai aiba nicio izbucnire in comportamentul lui. Dar poti incerca sa previi o buna parte dintre purtarile care sunt urmate adesea de aplicarea pedepselor.

Accesele de furie, poznele si obrazniciile micutului sunt usor previzibile. Pe masura ce te confrunti cu ele, inveti sa recunosti semnele comportamentale care anunta ca micutul "coace" ceva si se pregateste sa incalce vreo regula sau sa izbucneasca un scandal.

In astfel de momente, cand observi ca micutul tau este pe cale sa se poarte urat, distrage-i imediat atentia cu ceva - cu o activitate care ii place, cu un desert, cu o discutie placuta etc. Micutul va uita ce voia sa faca si vei evita astfel ocaziile de a-l pedepsi sau de a incalca regulile.

Rabdarea si asteptarile realiste

Educarea copilului fara pedepse este un proces de lunga durata si extrem de solicitant pentru tine. Trebuie sa fii mereu cu ochii pe el, sa ai grija sa previi problemele comportamentale, sa ii repeti constant regulile si consecintele incalcarii lor si sa ii oferi mereu explicatii ale oricarei masuri pe care o iei in privinta lui.

Nu este deloc usor si presupune efort constant si consistent, dar rezultatele merita. Gandeste-te ca mai mult te stresezi si te superi cand te infurii si te vezi nevoita sa il pedepsesti si sa ridici tonul la el, decat daca ii subliniezi cat de mult are de beneficiat daca se poarte mereu frumos.

Totusi, nu te astepta ca micutul tau sa fie precum un robotel, care asculta tot ce ii spui. Regulile vor mai fi incalcate, pedepsele isi vor mai face loc in educatie, insa cel mai important este sa eviti, cat poti de mult, declansarea acestor situatii tensionate.

Sfaturi legate de felul in care copiii pot fi disciplinati cu succes fara aplicarea unor pedepse

Intr-una dintre cele mai apreciate carti de parenting la momentul actual, "Parenting neconditionat", psihologul Alfie Kohn le ofera cititor si cateva sfaturi legate de felul in care copiii pot fi disciplinati cu succes fara aplicarea unor pedepse.

Iata-le pe cele mai importante dintre ele!

Controleaza-ti propriile porniri

Astfel, il vei invata pe copilul tau sa si le controleze pe ale sale. Tu esti modelul sau. Nu actiona atunci cand esti suparata sau nervoasa. Fa cateva exercitii de respiratie si asteapta sa te calmezi inainte de a aborda o anumita situatie dificila. Rezista impulsului de a-ti pedepsi copilul si astfel il vei invata si pe el sa tina cont de sentimentele tale atunci cand face ceva.

Onoreaza sentimentele

Atunci cand copilul tau este stimulat de prea multa adrenalina sau de alti hormoni care il agita, nu este capabil sa invete. In loc sa incerci sa-i tii o predica intr-o astfel de situatie, lasa-l sa-si consume nervii sub supravegherea ta atenta.

Scopul tau este sa ii oferi un mediu calm si linistit atunci cand este suparat. Pentru el, posibilitatea de a-si exprima emotiile in prezenta unui adult rabdator si tolerant este foarte importanta.

In acest fel va invata sa se calmeze singur si, pana la urma, chiar sa isi controleze emotiile. Nu incerca sa ii oferi argumente in timpul unei furtuni emotionale. Va fi mult mai deschis si mai comunicativ dupa ce va depasi punctul culminant si va reusi sa fie atent la ceea ce ii spui si sa devina mai receptiv si mai apropiat fata de tine.

Evita sa-i ranesti sentimentele cu fraze suparatoare sau minciuni, deoarece nu vei obtine nimic bun din asta.

Aminteste-ti cum invata copiii

Gandeste-te la cum l-ai invatat sa se spele pe dinti. Ai inceput inca de cand era bebelus si ai continuat prin a-i arata propriul exemplu, oferindu-i treptat din ce in ce mai multa libertate si responsabilitate, pana cand a reusit sa faca asta singur, fara ajutor.

Aplica acelasi principiu pentru a-l invata sa multumeasca, sa-si astepte randul, sa-si hraneasca animalul de companie, sa-si faca temele.

Rutina are in acest sens o valoare inestimabila, asa ca este foarte important ca tu sa ramai consecventa si sa ii reamintesti, cu calm si rabdare, de cate ori este nevoie sa faca ceva.

Creeaza o conexiune inainte de a corecta comportamente

E important ca aceasta conexiune sa nu se modifice nici in momentul in care iti ghidezi copilul, tocmai pentru a-l determina sa isi doreasca si el sa fie cat mai bun.

Copiii se poarta urat de cate ori se simt rau in legatura cu ceva ce au facut si de cate ori simt ca le este amenintata relatia cu parintii. Arata-i ca il intelegi, pune-te in locul lui si empatizeaza cu el ori de cate ori se intampla ceva, deoarece astfel il vei stimula sa se poarte mai frumos chiar si atunci cand se simte rau.

Stabileste niste limite

Dar nu uita de empatie. Bineinteles ca va fi nevoie sa insisti asupra respectarii anumitor reguli, dar asta nu inseamna ca nu le poti evalua si din perspectiva copilului tau. Atunci cand se simt intelesi, copiii devin mult mai capabili sa respecte regulile.

Nu uita ca un comportament urat exprima de fapt o nevoie legitima

Copiii au motive, chiar daca parintilor le pot parea uneori absurde. Ti se pare ca micutul tau se comporta urat? Cu siguranta se si simte astfel. Are nevoie de mai multa odihna, de mai mult timp petrecut alaturi de tine, de un context in care sa-si poata exprima toate aceste emotii. Incearca sa afli care este de fapt cauza problemei si evita sa tratezi doar efectele vizibile, precum sunt tipatul sau aruncatul jucariilor in casa.

Invata sa spui "Da"

Copiii sunt capabili sa faca aproape orice le cerem, daca stim sa le cerem cu dragoste. Gaseste o modalitate prin care sa te exprimi si tu intr-un mod pozitiv chiar si atunci cand impui anumite reguli sau limite. Evita cuvantul "Nu" si modifica-ti exprimarea astfel incat mesajul pe care il transmiti sa nu fie unul restrictiv, ci unul optimist. Astfel iti vei determina copilul sa dea dovada de aceeasi generozitate atunci cand il rogi tu insati ceva pe el.

Nu uita! Disciplina copilului se face prin comunicare, nu prin pedepse fizice. Cu vorba dulce poti face multe pentru el si il poti ajuta sa devina copilul capabil, iubitor si educat pe care il doresti.

Tu ce metode folosesti pentru a-ti disciplina copilul fara a aplica pedepse? Crezi ca ai descoperit secretul relatiilor frumoase dintre parinti si copii si reusesti sa comunici perfect cu micutul tau? Dezvaluie experientele tale si celorlalte mamici!

Pe aceeasi tema:

Disciplina copilului

Disciplina pozitiva a copiilor

Tehnici disciplinare in functie de varsta copilului

Reguli simple pentru disciplinarea copilului

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disciplina fara pedepse Pedepse disciplina copii Educatie copii Disciplina pozitiva copii Disciplina copii Sfaturi parinti Disciplina pozitiva

Articole recomandate

Citeste si despre