Reguli simple pentru disciplinarea copilului

/ / Modificat: 2016-01-29
Reguli simple pentru disciplinarea copilului

Disciplinarea unui copil mic ii pune la incercare pe parinti. Plini de energie, curiosi si mereu pusi pe sotii, copiii nu respecta mereu regulile impuse de parinti si se adapteaza cu greu unei situatii in care nu le facem pe plac.

Chiar si cand aplicam modalitati de disciplinare a copilului citite din carti de specialitate, cei mici nu coopereaza, spre frustrarea parintilor. Iata cateva reguli simple care pot parea ciudate la prima vedere, dar care functioneaza atunci cand vrei sa-l disciplinezi pe cel mic.

"Nu poti sta in camera in care eu fac curatenie decat daca ma ajuti"

Obiectiv: Sa-l determini pe copil sa te ajute la treburile casnice sau sa nu te deranjeze in timp ce le faci tu.

Spalatul rufelor, stersul prafului si aspiratul sunt treburi care revin in sarcina oricarui parinte si chiar daca nu sunt prea placute, ele trebuie facute. Acestea devin chiar mai deranjante si mai consumatoare de timp atunci cand cei mici roiesc in jurul tau, te intreaba diverse lucruri si au chef de joaca cand tu esti foarte ocupata.

Spunandu-i copilului ca nu poate sta in camera in care esti tu decat daca te ajuta la treburi nu ii rapesti din timpul petrecut cu tine, il tii ocupat intr-o maniera constructiva si il inveti in acelasi timp ce inseamna responsabilitatile intr-o gospodarie. Lasa-l pe el sa aleaga ce vrea sa faca si impreuna va puteti ocupa de aceste treburi.

"Sunt disponibila numai pana la ora 8.00"

Obiectiv: Stabilirea unei ore de culcare si posibilitatea sa iei o binemeritata pauza.

Vei obtine efecte mai rapide daca impui o regula care are legatura cu tine si nu cu ei. Asadar, in loc sa spui "dupa ora 8.00 nu mai ai voie la televizor", ii transmiti ca tu te vei retrage la ora aceea in dormitor sau te vei bucura de o baie relaxanta.

Stabilind niste limite legate de timpul tau, poti face intreaga familie sa respecte un program si sa obtii cateva momente de respiro inainte de culcare. Secretul este sa fii ferma si sa nu te abati de la regula. La ora 8.00 fix te retragi, iar ei vor intelege ca nu vor mai avea parte de ajutorul si asistenta ta dupa ora aceea.

Aceasta regula functioneaza pentru ca tu nu spui nimanui ce trebuie sa faca, ci le spui cat timp le acorzi.

"Nu te inteleg cand vorbesti asa"

Obiectiv: Oprirea plansului si a tipetelor

Aceasta regula trebuie sa fie aplicata in mod constant pentru a functiona. Explica-i copilului ca pur si simplu nu il intelegi cand plange si vorbeste in acelasi timp sau cand tipa. Acelasi lucru este valabil si pentru cand iti "ordona" sa faci ceva, chiar daca tu esti implicata in alta activitate. Repeta-i aceasta replica fara sa tipi sau sa te enervezi, ci cu mult calm.

Un copil care tipa, plange sau are iesiri in public vrea atentie, iar daca tu nu ai reactia pe care o asteapta, el isi va da seama ca ele nu functioneaza cum si-ar dori. Daca nu raspunzi la aceste tehnici, el le va abandona si va uita de ele. In schimb, daca prin plansete te poate determina sa faci ce vrea el, scenariul se va repeta.

Vei atinge obiectivele dorite pentru ca ii sugerezi copilului ca vrei sa-l asculti, esti interesata cu adevarat de ce spune, insa nu si daca este expus in acest fel. Daca raspunzi la astfel de comportamente, nu faci decat sa validezi tipetele lui.

Dupa greseala, si consecinta!

Obiectiv: Copilul invata ca unele lucruri sunt interzise si ca exista consecinte dupa o greseala

Pedepsele nu functioneaza daca nu ii explici copilului cum a gresit si de ce nu a procedat bine, asa incat sa inteleaga pentru ce suporta consecintele. Spune-i cum ar fi trebui sa procedeze pentru a sti pe viitor si asigura-te ca intelege ca pedeapsa pe care i-o dai nu este lipsita de sens. Pedepsele ar trebui sa se rezume la lucruri mici, dar cu o oarecare importanta pentru copilul: limitarea timpului de joaca la tableta sau de uitat la desene animate sunt pedepse potrivite pentru greseli minore.

Oboseala si stresul de peste zi ne face uneori mai irascibili decat ar fi adecvat situatiei date si ne face sa dam pedepse exagerate pentru greseli minore. Multi parinti traiesc intr-un cerc vicios in care dau o pedeapsa drastica apoi nu sunt consecventi cu ea, iar copilul nu trage invatamintele corecte.

Nu critica, recompenseaza!

Obiectiv: Incurajarea comportamentelor adecvate in diverse situatii

Multi parinti au obiceiul de a-l certa si de a-l critica pe copil atunci cand acesta greseste sperand ca acest tip de comportament nu se va mai repeta. Din certuri, copiii nu extrag tot timpul mesajul corect si tind fie sa se gandeasca la altceva, sau nu coreleaza mereu cearta cu greseala lor.

In loc de critica, recompensa functioneaza mult mai bine pentru ca il incurajeaza pe copil sa aiba comportamentul corect. In plus, copiii vor tine minte mai bine o lauda decat o critica si vor vrea sa o mai primeasca o data. Cand are un comportament laudabil, nu trebuie sa ai retineri in a ii arata ce incantata esti de faptul ca te-a ascultat.

Puterea exemplului

Obiectiv: Copilul va dezvolta obiceiuri sanatoase

In definitiv, orice replici ai avea si orice reguli ai impune, cea mai buna modalitate de a-l disciplina si de a avea rezultate pe termen lung ramane exemplul tau. Tu esti modelul copilului de la inceputul vietii si tu esti persoana cu care el petrece cel mai mult timp, asa ca iti va copia inevitabil comportamentul.

Daca tu tratezi orice problema cu calm, asa va face si el. In acelasi timp, este cea mai sigura metoda de a-l invata obiceiuri sanatoase si modalitati de interactiune corecte. Modul de viata si felul in care tratezi problemele ii vor ramane in minte copilului si vor deveni un exemplu de urmat. Bunele maniere, empatia si generozitatea se invata in primul rand acasa, de la parinti. De aceea se si numesc "cei 7 ani de acasa".

Asadar, daca iti doresti un copil disciplinat care mai tarziu sa devina un adult de nadejde, si tu trebuie sa iti analizezi comportamentul si sa incerci sa devii cea mai buna versiune a ta.

Tu cum iti disciplinezi copilul? Ce reguli ai aplicat si cum au functionat? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentari de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disciplina copii Reguli copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre