Cum povestesti stirile copilului?

/ / Modificat: 2011-06-24
Cum povestesti stirile copilului?

familie_comunicare_copilStirile prezentate la radio, televiziune sau pe internet pot fi educationale pentru copil. Problemele apar atunci cand imaginile si textele sunt agresive si violente, ba chiar socante. Explicarea si discutarea continutului stirilor cu copilul face ca informatia sa nu mai para atat de amenintatoare si il ajuta sa isi diminueze temerile.

Stiri legate de calamitati naturale, rapirea copiilor, crime, atacuri teroriste si violenta in scoli pot afecta serios dezvoltarea psihica a unui copil. Acestea induc stari de confuzie, teama, anxietate si se simt amenintati. Ei asociaza ce vad sau aud in stire cu ce se intampla acasa si stau mereu cu teama ca nu cumva sa li se intample si lor.

Cum discuti stirile cu cel mic?

Cand vorbesti copilului despre stiri negative trebuie sa o faci astfel incat sa ii oferi un sentiment de calm si incredere. Trebuie sa comunici cu el transmitand informatii limitate, pe un ton calm si fara echivoc. Asa spun psihologii care sfatuiesc parintii sa se poarte normal, astfel incat sa induca un sentiment de siguranta si protectie micutului. Acest lucru inseamna sa ii spui copilului adevarul, dar o cantitate de adevar adecvata pentru varsta lui. Nu este nevoie sa intri in detalii care nu prezinta interes pentru copil si care l-ar putea afecta.

In discutia cu micutul tau trebuie sa ai grija sa ii acorzi spatiul necesar pentru ca el sa isi exprime sentimentele si emotiile. Nu acapara discutia. Lasa-l sa spuna ce simte cu privire la respectiva stire. Incurajeaza sa vorbeasca despre lucrurile care il sperie si asigura-l ca nu este nimic rau si jenant in a vorbi despre frici sau temeri. Explica-i ca dimpotriva, se va simti mult mai bine dupa aceea si l-ar putea ajuta chiar sa depaseasca emotiile negative.

Copiii mai mari nu vor accepta cu usurinta informatiile asa cum sunt ele prezentate pe micul ecran sau la radio. Pe masura ce cresc ei incep sa inteleaga si sa fie sceptici cu privire la modul in care sunt fabricate si vandute uneori stirile. Acest scepticism ajuta la mascarea anxietatii care i-ar putea controla cu privire la respectiva informatie.

Daca micutul tau este deranjat de o anumita stire sau vrea sa faca remarci cu privire la ea, lasa-l sa o faca. Apoi, ajuta-l sa depaseasca temerile si sa-si lamureasca confuziile.

Trebuie sa discuti cu copilul despre stiri si daca este adolescent. El trebuie sa inteleaga de ce astfel de stiri care au un continut infricosator sunt difuzate la ore de varf. Pornind de la o astfel de stire poti purta impreuna cu copilul o discutie despre rolul si misiunea stirilor care apar in media si despre cum ar trebuie sa fie ele de fapt.

art_2_parinti_copii_familie_televizorTrucuri utile in povestirea stirilor copilului

  • alege stiri care nu sunt insotite de imagini foarte violente pe care sa le discuti cu cel mic;
  • vorbeste in mod curent cu el despre evenimentele actuale care se intampla in societate;
  • ajuta-l sa gandeasca prin intermediul stirilor de care aud punandu-i mereu intrebari despre ce aude – Ce parere ai despre acest lucru? De ce crezi ca s-a ajuns la aceasta situatie? Ce crezi ca ar trebui sa se intample? Etc.;

  • pune stirea intr-un context adecvat – copiii trebuie asigurati ca acele evenimente sunt izolate si ca ei sunt in siguranta;
  • de asemenea, este un pretext bun pentru a discuta cu el despre valori esentiale ca generozitate, empatie, cooperare, solidaritate etc.;
  • cand copilul se uita la stiri, stai langa el si asculta si tu stirile odata cu el;
  • in felul acesta poti filtra stirile neadecvate pentru varsta lui si il poti impiedica sa se uite la ele;
  • daca realizezi de la inceputul stirii ca respectivele informatii sunt nepotrivite pentru cei mici, inchide televizorul sau radioul;

  • vorbeste cu el si despre ce puteti face ca sa ajutati, mai ales daca este vorba de calamitati naturale;
  • copiii se simt mai siguri si protejati daca vad ca incerci sa faci ceva pentru acei oameni si isi dau seama ca pot fi ajutati si ca nu e un capat de lume.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Explicatii stiri copii Stiri violente copii Comunicare copii Catastrofe naturale emotii copii Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre