Barierele de comunicare la copilul de 2-3 ani

/ / Modificat: 2012-11-16
Barierele de comunicare la copilul de 2-3 ani

La varsta de 2-3 ani, copilul tau abia invata sa vorbeasca corect si sa inteleaga ce inseamna de fapt sa comunici cu cei din jur. Este greu sa recunosti problemele de vorbire sau limbaj ale copilului la o varsta atat de frageda, din moment ce ele inca sunt in plina dezvoltare. Exista totusi semnale si bariere de comunicare extrem de usor de recunoscut, chiar daca micutul tau nu vorbeste suficient de corect sau nu are limbajul bine structurat. Chiar daca nu stii, acestea pot proveni nu doar din afectiuni medicale, ci si din barierele pe care le pui chiar tu in dezvoltarea comunicarii copilului tau.

Barierele de comunicare la copilul de 2-3 ani. Cauze si solutii

Asteptarile multor parinti in ceea ce priveste dezvoltarea limbajului si a vorbirii copilului sunt foarte mari. Adesea, acestia nu sunt niciodata multumiti de felul in care cel mic achizitioneaza limbajul sau de progresele pe care le face.

Este adevarat ca, pana la varsta de trei anisori, copilul intelege aproape 75% din tot ceea ce ii spui, dar nu este capabil sa vorbeasca clar si raspicat sau sa formeze fraze lungi si complicate.

Desi in vocabularul lui ar trebui sa se regaseasca peste 200 de cuvinte si sa fie apt sa formuleze propozitii simple si sa intretina mici conversatii cu tine, nu toti copiii de varste mici reusesc acest lucru.

Insa acest lucru nu inseamna neaparat ca au probleme sau ca sufera de intarzieri in dezvoltarea limbajului si a vorbirii. Dincolo de problemele de sanatate care stau la baza acestora, exista si blocaje pe care parintii, fara sa isi dea seama, le pun in calea dezvoltarii comunicarii.

Pe de-o parte, problemele de comunicare pot avea cauze medicale. Limbajul si vorbirea pot intarzia sa apara daca cel mic are probleme cu auzul. Afectiunile auditive sunt pe primul loc printre cauzele care impiedica copilul sa vorbeasca corect. De aceea, controlele regulate la medic sunt obligatorii la varste mici.

Vorbirea neclara, inconsistenta, achizitia slaba de limbaj, dar si problemele de pronuntie sau articulatie sunt frecvente la aceasta varsta, dar pot proveni si dintr-o afectiune medicala, neurologica sau nu. Ele trebuie investigate la medic, mai ales daca persista si nu par sa se corecteze in timp.

Si afectiunile mintale, autismul, ADHD-ul, tulburarile de anxietate sau alte probleme psihice frecvente la copii pot sta in calea dezvoltarii comunicarii celui mic.

Blocajele in comunicare pot proveni si din educatia copilului. Daca este crescut intr-un mediu in care nu este stimulat sa vorbeasca sau sa isi imbogateasca vocabularul, va avea mari deficiente si probleme in dezvoltarea limbajului si a vorbirii.

Sa comunici cu copilul este sfatul pe care il primesti cel mai adesea atunci cand intrebi un specialist ce sa faci ca sa il ajuti sa vorbasca mai repede si mai usor. Insa nu este suficient doar sa vorbesti cu el, ci sa o faci astfel incat sa il provoci sa creeze raspunsuri complexe si sa comunice cu tine.

Pune-i intrebari deschise, astfel incat sa eviti raspunsurile simple din partea lui, cu "da" sau "nu". Provoaca-l sa creeze raspunsuri complexe. Este la varsta la care are nevoie sa fie stimulat sa vorbeasca cu ajutorul conversatiilor zilnice, jocurilor, cartilor etc.

Cu ce probleme te-ai confruntat in dezvoltarea comunicarii copilului tau? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme comunicare copii Comunicare copii Abilitati comunicare

Articole recomandate

Citeste si despre