Rivalitatea dintre frati, cum ii faci fata?

/ / Modificat: 2014-03-05
Rivalitatea dintre frati, cum ii faci fata?

Atunci cand ai mai mult de un copil este imposibil sa nu te confrunti cu una dintre cele mai frustrante si mai agasante probleme: certurile mai mult sau mai putin aprinse dintre frati. Acest lucru este normal, fiecare dintre copii este o persoana individuala, unica si doar pentru ca sunt rude de sange nu inseamna ca trebuie sa fie tot timpul pe aceeasi lungime de unda cu celalalt fratior. Cum controlezi situatia?

Rivalitatile dintre frati sunt extrem de frecvente. Daca ai mai multi copii, te vei confrunta adesea cu situatii in care unuia i se va parea ca este mai putin iubit decat fratele sau, ca petreci mai putin timp in compania lui sau ca nu te joci suficient cu el. Pentru a evita aceste lucruri, este bine sa controlezi situatia, sa fii impartiala si sa faci in asa fel incat certurile dintre ei sa fie cat mai rare si mai putin intense.

Petrece timp egal cu fiecare dintre frati

Petrece suficient timp cu fiecare dintre ei. Nu neglija niciunul dintre copii, pentru ca vei lansa o competitie intre ei pentru castigarea atentiei tale.

Incearca sa creezi un spatiu privat fiecarui copil

Asigura-te ca fiecare dintre fratiori are un spatiu intim si timp suficient pentru el insusi. Cel mai indicat este ca fiecare fratior sa aiba camera lui, pentru mai multa intimitate. In acest fel si certurile sunt mai putine. Daca acest lucru este imposibil incearca sa stabilesti un spatiu intim pentru fiecare, pentru ca orice persoana are nevoie de intimitate chiar si in propria casa.

Stabileste inca de la inceput cateva reguli de baza

Lucreaza cu ambii copii pentru a stabili reguli de baza:

  • nu au voie sa barfeasca;

  • nu au voie sa parasca;

  • fara folosirea unor apelative jignitoare si umilitoare la adresa celuilalt;

  • nu au voie sa foloseasca violenta fizica, sa se loveasca intre ei;

  • nu au voie sa foloseasca lucruri fara permisiunea proprietarului.

Nu interveni in cearta lor, vorbeste cu ei dupa ce se calmeaza

Parintii gresesc adesea atunci cand incearca sa impiedice desfasurarea chiar si celei mai mici discordii dintre frati. Indicat este sa nu se intervina in momentul conflictului deschis atat timp cat cearta propriu zisa nu presupune un pericol iminent (lovire, folosirea unor obiecte contondente etc.). Cel mai bine este sa astepti ca galceava sa ia sfarsit si sa discuti cu ei atunci cand se calmeaza. Este necesar sa aduci in discutie subiecte ca:

  • felul in care pot ajunge la un compromis si se pot impaca;

  • respectul unuia fata de celalalt, cum sa faca acest lucru;

  • impartirea lucrurilor intre ei (jucarii, hainute, alimente etc.);

  • cum sa faca schimb de lucruri;

  • stabilirea limitelor;

  • metode punitive ale comportamentelor neadecvate.

Decat sa fii arbitru la fiecare cearta dintre ei, este mai bine sa ii inveti astfel de lucruri si sa le dai sansa sa actioneze in conformitate cu ele.

Observa cu atentie situatiile care dau nastere celor mai multe certuri

Tempereaza certurile dintre ei observand cu atentie care sunt situatiile in care apar cel mai des aceste certuri. Ia masuri in privinta aceea pentru a evita sa mai apara in viitor astfel de certuri. Insa nu apela la agresiune, nici fizica si nici verbala, ci pune la punct un plan, program prin care sa ii determini sa evite astfel de certuri. De exemplu, daca se cearta pe tv sau calculator, creeaza-le un program in care sa stabilesti drepturile fiecaruia la folosirea lui. Ai grija ca timpul pe care-l stabilesti fiecaruia sa fie echitabil in ambele parti.

Foloseste-te de exemple

In primul rand fii chiar tu un exemplu pentru ei atunci cand rezolvi diverse conflicte cu alti membri ai familiei sau cu alte persoane. Foloseste-te de abilitati pozitive de rezolvare a conflictelor pentru a nu da un exemplu negativ copiilor.

Foloseste-te si de povesti cu efect moralizator, exemple din jur ale unor alti copii care si-au rezolvat certurile pe cale pasnica, de filmulete pentru copii sau chiar de desene animate. Pentru asta trebuie sa vorbesti mereu cu ei despre astfel de subiecte si sa le explici daca nu inteleg morala unor astfel de povesti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rivalitate frati Certuri frati Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre