Mituri legate de disciplina copilului

/ / Modificat: 2011-11-25
Mituri legate de disciplina copilului

In incercarea de a-l discipina pe copil si de a-l face sa te asculte, esti dispusa sa faci aproape orice, chiar si sa il minti ca ii iese un corn in frunte daca minte sau ca il papa Bau-Bau daca nu e cuminte. Ai putea crede ca pedepsele sunt cele mai bune tehnici disciplinare sau ca uneori, bataia este rupta din Rai. Aceste metode sunt doar mituri care ajung sa afecteze mai mult copilul decat sa il ajute sa devina o persoana mai buna!

Bataia este singura metoda eficienta de disciplinare

MIT! Nu este nimic mai gresit si nociv pe care il poti face pentru sanatatea emotionala a micutului! Principiul ca bataia este rupta din Rai a hipnotizat mintile multor parinti si inca se considera a fi o metoda disciplinara de succes.

Violenta fizica, dar si verbala, nu este un instrument de disciplina, ci o metoda sigura de a traumatiza copilul, pe termen lung. Ranile fizice se pot duce cu timpul, dar ranile emotionale il pot urmari toata viata si il pot impiedica sa se dezvolte infloritor.

disciplina_copii_1

Foto: principalspage.com

Minciuna, o tehnica de succes in disciplina copilului

MIT! Exista mai multe minciuni de care se folosesc parintii pentru a-si disciplina copilul. Doua dintre cele mai frecvente sunt cele in care ii spun ca daca minte, ii iese un corn in frunte sau ca au 3 ochi si ca vad tot ce face el, chiar si atunci cand stau cu spatele la ei.

Micutul tau stie cat de urati sunt monstri din desene sau filme si nu ar vrea niciodata sa arate asa. Este posibil sa fie tentat sa iti spuna adevarul, dar din frica, ceea ce nu este indicat. Prichindelul nu trebuie determinat sa spuna adevarul din teama de a nu pati ceva, ci pentru ca este bine si indicat sa faca asta.

Nu poti fi tot timpul cu ochii pe micutul tau. De exemplu, atunci cand conduci sau gatesti si trebuie sa fii cu ochii in alta parte, ai putea fi tentata sa ii spui micutului ca ai 3 ochi si ca, desi nu te uiti mereu la el, vezi tot ce face. Tehnica este folosita pentru a-l face sa stea linistit si sa nu se aventureze in activitati periculoase, dar nu este o tehnica disciplinara corecta.

In primul rand ca este o minciuna. Nu poti avea pretentia ca micutul tau sa iti spuna adevarul, daca nici macar tu nu o faci. In al doilea rand, este ingrozitor pentru el sa isi asocieze mama cu monstrul din desene care are 3 ochi si ar putea fi tentat sa creada ca si el are.

principii_de_baza_educatie_copii

Folosirea lui Bau-Bau in disciplinarea copilului

MIT! Pe de-o parte, incerci sa ii indepartezi frica de Bau-Bau cand este intuneric sau cand se afla in locuri necunoscute, iar pe alta, te folosesti de el ca tehnica disciplinara, atunci cand vrei sa il determini sa faca ceva.

Probabil ca te-ai auzit de multe ori spunandu-i ca daca nu sta cuminte, vine Bau-Bau si il papa. De fiecare data cand il aduci in discutie, nu faci decat sa ii accentuezi si mai mult frica pe care o manifesta fata de acest personaj.

Fara pedepse, nu exista disciplina

MIT! Pedepsele nu trebuie sa fie obligatorii in disciplinarea copilului. Specialistii sustin ca cel mai indicat este ca acestea sa fie cat mai evitate in procesul de educare si disciplinare, si sa se apeleze la ele doar ca ultima solutie.

Disciplinarea pozitiva este cel mai bun instrument si ajuta foarte mult la evitarea pedepselor, a bataii sau a altor tehnici nocive in dezvoltarea lui. Daca este aplicata cum trebuie, atunci pedepsele pot deveni istorie in procesul de modelare comportamentala a micutului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pedepse copii Bau bau copii Violenta copii Disciplina copii Bataie copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre