Cum inveti copilul sa spuna adevarul?

| | Modificat: 2011-08-18 15:25:55

art_adevar_miciuna_copil

Copiii mint din aceleasi motive pentru care o fac si adultii - pentru a fi mai apreciati, pentru a nu fi pedepsiti si sa para mai buni decat sunt in realitate. De multe ori parintii nu isi dau seama ca sunt chiar ei cei care ii invata pe copii sa minta si sa evite adevarul. Daca vrei sa il inveti pe copil sa spuna adevarul si sa fie sincer mereu, fii atenta la cateva lucruri esentiale in educarea lui!

Fii un model de onestitate pentru copilul tau!

Sinceritatea este cel mai simplu mod prin care il inveti pe micutul tau sa spuna adevarul. Daca nu ii minti pe cei din jurul tau, nici copilul nu se va simti tentat sa foloseasca aceste metode pentru a scapa de diverse probleme.

Fii mereu sincera cu el!

Chiar daca subiectul este delicat sau ti se pare ca este prea mic pentru a suporta o veste ca divortul sau decesul unei persoane apropiate este intotdeauna indicat sa fii sincera cu el. Este adevarat ca trebuie adaptat vocabularului si nivelului lui de intelegere, dar important este sa nu il minti pentru ca nici el la randul lui sa nu o faca mai departe.

art_minciuna_copilNu ii oferi ocazia sa minta!

Atentie la modul in care vorbesti cu micutul tau. Unele feluri in care i te adresezi pot crea oportunitati pentru o minciunica mica.

De exemplu, daca ai impus anumite reguli si stii ca a incalcat una din ele, nu il intreba - tu ai facut x lucru?, ci mai degraba "de ce ai facut x lucru?". Nu ii oferi posibilitatea sa minta.

Foloseste-te de exemple si situatii pentru a-i explica copilului importanta sinceritatii!

Literatura pentru copii, dar si filmele sau desenele animate sunt pline cu exemple si situatii despre onestitate si minciuna. Poti profita de povesti si desene pentru a evidentia copilului diferenta dintre adevar si minciuna si consecintele pe care le are ascunderea adevarului asupra vietii fiecaruia.

Copiii invata cel mai bine prin puterea exemplelor, pentru ca vad cu ochii lor ce se intampla cand minti sau spui adevarul si cand nu. Foloseste-te si de situatiile uzuale, de zi cu zi prin care treceti pentru a ii explica micutului importanta martusiriii adevarului.

Taguri Adevar copii Minciuna copii Sinceritate copii

Articole de la parteneri

Regaseste starea de calm in situații de stres.

Regaseste starea de calm in situații de stres.

Ulei Distonoplant de la Fares, formula complexa din 9 uleiuri esențiale obținute din plante medicinale, favorizeaza instalarea starii de relaxare fara a produce somnolența.

Ceaiul natural cu efect antistres.

Ceaiul natural cu efect antistres.

Ceaiul Distonoplant reduce starile de agitație si iritabilitate. Imbunatațeste starea emoționala si ajuta la menținerea starii de bine.

Silueta perfecta 1  controlul apetitului. Capsule pentru slabit din plante naturale.

Silueta perfecta 1 controlul apetitului. Capsule pentru slabit din plante naturale.

Ajuta la scaderea poftei de mancare, menținerea senzației de sațietate, fara reacții adverse.

Citeste si despre