Obiceiuri sanatoase pe care orice copil trebuie sa le deprinda

/ / Modificat: 2017-10-23
Obiceiuri sanatoase pe care orice copil trebuie sa le deprinda

Este o vorba in popor care spune despre un copil "cum il cresti, asa-l ai". Asadar, ca parinte, este in sarcina ta sa iti educi copilul in asa fel incat sa devina un adult sanatos, care sa aiba principii de viata solide. Cheia este ca parintii sa ii insufle copilului de mic obiceiuri sanatoase, astfel incat acestea sa devina obisnuinta pentru el.

Descopera care sunt obiceiurile pe care copilul tau trebuie sa le deprinda de mic, obiceiuri de care nu se va mai desprinde pe tot parcursul vietii.

Micul dejun, in fiecare zi

O regula de aur este ca micutul sa nu sara niciodata peste micul dejun. Este masa care il pregateste pentru prima parte a zilei si care ii da energia necesara pentru scoala. O alegere sanatoasa sunt cerealele integrale cu lapte, dar si ouale fierte, fulgii de ovaz, sunca de curcan, branza.

Spalatul mainilor

Spalatul pe maini trebuie sa fie obligatoriu de fiecare data dupa ce copilasii vin de afara, indiferent ca au fost la joaca sau la scoala, dar si inainte de masa si dupa ce au folosit toaleta. Invata-i pe copii sa se spele bine cu apa si sapun, pentru ca asa sunt indepartati microbii.

Sa isi acopere gura atunci cand stranuta

Prin stranut sau prin tuse se pot imprastia virusuri si bacterii care pot duce la aparitia unor infectii respiratorii, dar si a altor afectiuni. De aceea, un obicei pe care copilasii trebuie sa il deprinda de mici este sa tina un servetel sau o batista la gura atunci cand tusesc sau stranuta.

Sa nu manance pana se simt plini

Un alt obicei sanatos pentru cei mici este sa aiba grija sa nu manance pana cand simt ca nu mai pot, pentru ca pot sa apara dureri de burtica si crampe abdominale.

Ideal este ca micutii sa manance putin si des, sa aiba trei mese regulate pe zi si doua gustari. Copilul trebuie, de asemenea, sa manance de fiecare data cand ii este foame.

Sa se joace in aer liber

Da, este adevarat, traim in era internetului, cand smartphone-urile, tabletele si televizoarele au ajuns sa ocupe o mare parte a timpului nostru, atat acasa, cat si la serviciu. Insa, ca parinte, incurajeaza-ti copilul sa se joace in aer liber si sa nu isi petreaca timpul liber jucandu-se pe telefon sau pe calculator.

Joaca in aer liber are beneficii imense pentru sanatatea copilului tau. In plus, este un mod excelent de a socializa cu alti copii de varsta lui. Invata-l, de la varste fragede, cat de importanta este prietenia.

Timp petrecut in familie

Timpul petrecut alaturi de familie este pretios. Sunt mici momente de relaxare si de bucurie alaturi de cei dragi, de la care nu ar trebui sa ne abatem. Copilul trebuie sa invete de mic cat de importanta este familia asa ca ar fi indicat sa va creati un ritual al vostru, ideal dupa cina, cand petreceti timp unul in compania celuilalt, vorbind despre lucrurile de peste zi, fie ele rele sau bune.

Un studiu efectuat la Universitatea din Florida a aratat ca micutii care iau cina in familie, alaturi de parintii lor, sunt mai fericiti si sunt mai putin predispusi la obezitate.

Fara bauturi carbogazoase

Tentatia de a bea sucuri acidulate este foarte mare, mai ales ca aceste bauturi au un gust bun si culori ademenitoare. Insa cei mici trebuie sa stie ca astfel de bauturi nu sunt bune pentru ei. Chiar si adultii trebuie sa le bea cu moderatie, asa ca fii tu un exemplu pentru copilul tau si arata-i ca asa cum nici tu nu bei sucuri, nici el nu ar trebui sa bea.

Invata-l, in schimb, sa bea apa plata, pentru ca este cea mai sanatoasa bautura.

Cititul

Copilul trebuie sa fie obisnuit cu cartile de la cele mai fragede varste. Trebuie sa fie conforme cu varsta lor, iar cand incep sa mearga la scoala, sa ii lasam pe ei sa aleaga cartile favorite. Si cum copiii copiaza comportamentul parintilor, este important ca micutii sa isi vada si parintii citind cat mai des.

Asa ca in fiecare seara, inainte de culcare, formeaza-ti un obicei din a citi macar cate 2-3 pagini din cartea ta preferata. Tu te vei relaxa si te vei putea deconecta pret de cateva minute de la stresul cotidian, iar micutul tau va lua aminte de la tine si va invata ca cititul este un obicei sanatos, de la care nu trebuie sa se abata. 

Spalatul dintilor

Igiena orala este esentiala pentru sanatatea micutilor si de aceea ei trebuie sa invete sa se spele pe dinti cel putin de doua ori pe zi. Ca sa se spele corect, ei trebuie sa primeasca ajutor de la parinti pana la varsta de 8-9 ani, cand vor sti sa isi perieze singuri dintii.

Un somn odihnitor

Fiecare parinte trebuie sa se asigure ca micutul sau se odihneste suficient. Somnul il ajuta sa se dezvolte sanatos, fiind esential pentru sanatatea unui copil.

Un somn suficient pentru un copil cu varsta cuprinsa intre 8 si 12 ani nu este de 8 ore, asa cum este in cazul adultilor, ci de 10-11 ore. Ora potrivita de culcare trebuie sa nu fie mai tarziu de 22:00.

Daca ii citesti copilului tau si cateva pagini dintr-o carte, este cu atat mai bine, il va ajuta sa adoarma mai usor.

Vizite periodice la medic

Obisnuieste-i pe copiii tai cu vizitele periodice la medic, pentru a se asigura ca totul este in regula cu starea lor de sanatate. Una dintre cele mai importante vizite este cea din cabinetul medicului stomatolog.

Obisnuiti de mici cu aceste vizite, copiii vor deveni adulti responsabili, carora vizitele in scop de preventie la medic li se vor parea normale.

Fericirea se... invata

Optimismul este un alt mod de avea copii fericiti, pentru ca, fiind invatati de la varste fragede sa vada partea plina a paharului, le va fi mai simplu sa treaca peste deceptii.

Copiii trebuie sa invete sa se bucure de fiecare moment, iar atunci cand nu le iese totul asa cum vor, sa fie incurajati de parinti.

Este foarte important ca in familie sa existe armonie. Daca micutul creste intr-un mediu ostil, unde discutiile si certurile sunt frecvente, va deveni un adolescent, respectiv un adult anxios. 

Sportul, important

Fiecare copil trebuie sa stie cat de importanta este miscarea. Sportul are un rol esential in dezvoltarea fizica si psihica. Mersul pe bicicleta, alergatul, inotul, sporturile de echipa (fotbal, baschet, handbal) sunt doar cateva idei pentru copilul tau, care trebuie sa se obisnuiasca sa faca in fiecare zi miscare.

Fara televizor in exces

Activitatea preferata a copilului tau va deveni destul de repede privitul la televizor, daca ii insufli acest obicei. Asa ca atunci cand te surprinzi chiar pe tine ca uiti sa te mai dezlipesti de canapea, adu-ti aminte de faptul ca micutii iti vor copia comportamentul. 

S-a demonstrat faptul ca micutii care se uita mai mult de 2 ore pe zi in telefon, tableta sau pe laptop, au performante mai scazute la scoala, prezinta tulburari de atentie si de comportament precum si tulburari de somn.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obiceiuri sanatoase copii Educare copii Obiceiuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre