Copilul si-a schimbat comportamentul. Care este cauza?

/ / Modificat: 2006-07-25
Copilul si-a schimbat comportamentul.  Care este cauza?
Intrebare:

- Baietelul meu Mark in varsta de 4 ani si jumatate merge la gradinita de un an de zile. Desi este un copil inteligent si cuminte cu care nu am avut niciodata probleme, in ultimele luni educatoarea se plange ca a devenit agresiv lovindu-i pe ceilalti copii. Studiind problema, am observat ca a evoluat in aceasta directie dupa ce a fost muscat sau batut de cateva ori, iar educatoarea nu a luat nici un fel de masuri. In afara gradinitei nu este un copil agresiv. In ultima vreme insa a inceput sa fie obraznic cu bunica lui care se ocupa de el de la varsta de 2 ani; tinde sa nu o mai asculte, sa raspunda obraznic, sa o jigneasca folosind cuvinte ca: "ticaloasa" sau "desteapto". Daca este pedepsit si trimis in camera lui, raspunde: "Nu ma duc pentru ca nu imi place" sau "Ma duc doar daca ma lasi sa ma joc". Nu as vrea sa-i schimb gradinita pentru ca nu mi se pare o solutie. Am stat de vorba cu educatoarea dar fara nici un rezultat aparent. In alta ordine de idei, Mark este foarte dornic sa aiba prieteni dar in parc, de exemplu, isi gaseste un copil de varsta lui cu care se joaca dar are tendinta sa-l domine, sa organizeze el joaca; vorbeste mult, iar daca noul lui prieten nu-l asculta, prefera in final sa se joace singur. Ce ma sfatuiti?

Raspuns:

Draga mamica,


Draga mamica,

As fi vrut sa stiu cum s-a comportat piticul in primele zile de gradinita , daca a plans, a tipat, s-a izolat, a avut reactii agresive. I-ati vorbit de gradinita ca despre un eveniment important pe care il asteapta toata familia cu bucurie?

Educatoarea v-a anuntat ca a devenit agresiv. Daca este o situatie singulara nu trebuie sa va alarmati, este reactia lui de aparare.  Incercati sa aflati de ce s-a comportat astfel si explicate-I de ce nu trebuie sa se repete. Din cate imi explicati dumneavoastra piticul a fost muscat si batut de cateva ori de colegii lui si educatoarea nu a luat masuri. Ce a inteles piticul din acest lucru? Oare doreste sa atraga atentia educatoarei? Are impresia ca este parasit si uitat ? Nu se simte iubit? Crede ca "puterea" rezolva totul? Nu are incredere in el? Oare ce il nemultumeste? De ce este furios?

Comportamentul agresiv face parte din viata noastra, poate fi un ansamblu de reactii la anume situatii pe care copilul le percepe ca frustrante sau poate fi considerat un mod de afirmare a personalitatii.

Educarea controlului impulsurilor distructive incepe cu varsta de 3 ani.

Mamico, comunicarea cu copilul este punctul forte in rezolvarea acestei probleme. Explica-i efectele negative ale actiunilor sale agresive si nu uita ca acest lucru trebuie sa se intample de fiecare data cand va surprindeti copilul lovind alti copii. Imediat dupa ce a lovit un copil sa-i spuneti ca l-ati observat si ca din acest moment parasiti locul de joaca, de exemplu. Incercati sa observati daca comportamentul copilului se imbunatateste si nu uitati sa-l laudati si recompensati. Nu uitati sa-I explicati ca in acele momente este agreat de toti cei prezenti, de adulti dar mai ales de copii.

Daca dumneavoastra acasa il pedepsiti cu bataia micutul intelege ca asa se face dreptate si actioneaza si el ca atare. Totusi inclin sa cred ca micutul nu se adapteaza regimului  impus de gradinita, regulilor pe care trebuie sa le respecte. Acasa aveti stabilite niste reguli clare pentru toti membrii familiei? Educatoarea aplica pentru toti copiii aceleasi reguli?

Micutul poate manifesta un comportament agresiv in  incercarea lui de a atrage atentia (parintilor, educatoarei). Oare micutul a abservat ca de la acel incident dumneavoastra il bagati mai mult in seama? Nu cumva si educatoarea face acelasi lucru? Sunteti cumva prea ocupati si-i acordati prea putin timp copilului dumneavoastra?                          

Micutul incearca sa-si depaseasca stima de sine scazuta. Dorinta lui de a domina, de a detine controlul poate izvora din neincrederea in fortele proprii, din frica de esec, de responsabilitate.

Mai putem, vorbi despre violenta familiala, daca exista, micutul o percepe pentru a descoperi care este sursa reactiilor agresive.

Si nu in ultimul  sa nu uitam ca dupa varsta de 3 ani incepe perioada lui "nu" si criza opozitiei.

Aveti nevoie de calm, rabdare si perseverenta. Incercati sa va ganditi sis a va raspundeti la intrebarile de mai sus, dar mai ales incercati sa ascultati sa vedeti ce are de spus si micutul, poata va da chiar el raspunsul la intrebarile dumneavoastra. Astfel veti sti cum sa interveniti, dar, pentru a rezolva cu succes problema, apelati la sfatul unui psiholog.

Psiholog Anamaria Mihai

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre