7 pasi simpli ca sa iti pregatesti copilul pentru scoala

/ / Modificat: 2016-08-11
7 pasi simpli ca sa iti pregatesti copilul pentru scoala

Adaptarea la programul de scoala dupa cele trei luni de vacanta poate fi dificila, atat pentru copii, cat si pentru parinti. Micutii se trezesc cu greu dimineata, le ia cateva minute bune sa se imbrace, iar ceasul ne preseaza mereu si uneori si nervii mai cedeaza in incercarea de a-i pregati pe micii scolari pentru o noua zi.

Iata cateva trucuri pentru a-ti pregati copilul mai repede pentru scoala si pentru a face trecerea de la vacanta la scoala mai lina pentru toata familia.

Restabilirea unei rutine

Cu o saptamana sau doua inainte sa inceapa scoala ai putea stabili o rutina de trezire de dimineata si pregatire pentru o noua zi - spalat, schimbat de pijamale, mic dejun. Chiar daca scoala nu a inceput inca, programul pe care il impui in aceste zile il va ajuta sa se adapteze mai usor atunci cand incepe scoala fara sa mai traga de timp si fara sa mai ceara 10 minute de somn.

In cateva zile se va obisnui cu acest program, iar in prima zi de scoala va fi gata de plecare mult mai repede.

Incurajeaza independenta copilului

Dupa o vara intreaga alaturi de familie si prieteni, copilul ajunge la scoala acolo unde are de-a face cu rigoarea profesorului si cu noi colegi. Odata ce el intra pe poarta scolii, tu nu-l mai poti supraveghea, va trebui sa se descurce de unul singur si tocmai de aceea trebuie sa invete sa se descurce fara mama si tata prin preajma.

Inainte de prima zi de scoala, lasa-l pe el sa faca o lista cu rechizite de care ar putea avea nevoie si adauga tu articolele de care el a uitat. Lasa in grija lui si punerea cartilor si caietelor in ghiozdan pentru a doua zi, astfel incat sa devina independent si sa nu aiba probleme atunci cand tu nu esti acolo sa-l ajuti.

Organizeaza-te

Trecerea de la vacanta la orele de curs va fi mai usoara pentru toata familia daca va organizati inainte. Fa o lista cu tot ce ii trebuie si cumpara rechizitele inainte sa inceapa scoala, amenajeaza un loc in camera copilului destinat doar lucrurilor pentru scoala: carti, caiete, ghiozdan, instrumente de scris, astfel incat sa stii tot timpul unde se afla fiecare si sa nu cotrobaiesti prin toata casa dimineata inainte de plecare.

Nu uita sa te organizezi si cand vine vorba de pachetelul de scoala. Ai grija sa ai in casa pungulite pentru sandvisuri, cutii si caserole in care sa-si tina mancarea. Gandeste-te inainte sa inceapa scoala la un meniu zilnic, usor de facut, dar si sanatos in acelasi timp.

Stabileste un program pentru teme

Gandeste intreaga zi dupa un program, inclusiv temele, copilul va sti ca a venit ora pentru a le face si nu va mai negocia cu tine si nici nu va mai targe de timp pentru ca va internaliza acest obicei. Nu face acest program fara sa-l consulti pe copil. Intreaba-l pe el ce ar vrea sa faca atunci cand ajunge de la scoala. Desi unii parinti ar vrea ca cei mici sa inceapa temele imediat cum au ajuns acasa, ei sunt obositi dupa orele de curs si au nevoie de putin timp inainte sa inceapa temele. Ajungeti la un acord in ceea ce priveste orele dedicate temelor.

scoala_copii

Este recomandat ca micutul sa aiba un birou in camera, un loc special amenajat pentru studiu si teme, in care sa nu fie distras de alte lucruri si locul unde isi va face temele de obicei. Desi unii parinti ii lasa pe copii sa-si faca temele in living in timp ce ei mai fac diverse treburi prin casa, sau in bucatarie in timp ce ei pregatesc cina, este recomandat ca elevii sa stea la un birou si sa perceapa locul respectiv ca pe unul destinat exclusiv educatiei.

Daca micutul este in primul an de scoala, este bine sa-ti faci timp sa stai cu el cat isi face temele, asa ca stabileste ora de teme si in functie de timpul de care dispui tu.

Activitatile de dupa scoala

Programul de scoala nu este niciodata acelasi cu cel de serviciu, asa ca ar trebui sa ne gandim la cum organizam timpul copilului pana ajungem noi acasa de la birou. Poti alege un afterschool, loc unde isi va face si temele, il poti inscrie la diverse activitati extra-curriculare care se fac in scoala dupa terminarea orelor de curs sau poti angaja o bona care sa stea cu el pana ajungi acasa in cazul in care este prea mic sa ramana singur acasa sau sa ajunga singur acasa de la scoala.

Este ideal sa te gandesti la acest aspect si sa faci aranjamentele necesare inainte de prima zi de scoala.

Discuta cu invatatorul/dirigintele

In prima saptmana de scoala poarta o discutie cu invatatorul sau dirigintele pentru a sti ce rechizite speciale va avea nevoie in noul an scolar: carti, caiete de activitati, culegeri. Intreaba absolut tot ce te intereseaza, structura anului scolar, activitati extrascolare la care ar putea participa copilul. Noteaza-ti toate aceste lucruri pentru a nu-l deranja pe profesor cu telefoane inutile.

Discuta cu micutul despre planurile lui in noul an scolar

Ce obiecte ii plac cel mai mult? Poate anul acesta isi va incerca norocul la olimpiada la acel obiect. Ce nu-i place? Poate are nevoie de ajutor din partea ta sau chiar meditatii la alte obiecte. Discutati la inceputul anului pentru a putea sa faceti impreuna fata noilor provocari. Discuta cu el si despre ce activitati extrascolare i-ar placea sa aiba anul acesta.

Daca are o inclinatie catre sport, gasiti impreuna o activitate pentru el, daca este un copil creativ cu aptitudini artistice, gaseste cursuri care sa-i potenteze talentele. Anul trecut a urmat cursuri extra-scolare? Vrea sa continue cu ele sau vrea sa incerce ceva nou? Este bine sa stabiliti aceste lucruri inca din primele zile de scoala.

Copilul s-ar putea sa fie obosit in primele zile, s-ar putea sa i se para greu la scoala, mai ales daca este in primul an, asa ca fii intelegator cu el deoarece este o schimbare brusca. Gandeste-te cum este cand te intorci la birou dupa doua saptamani de concediu. Nu este chiar asa usor, nu? Dar dupa 3 luni? Asadar, ai rabdare cu cel mic si nu te enerva daca este incet sau se trezeste cu greu dimineata in primele saptamani de dupa vacanta, adaptarea va dura circa o luna.

Tu cum te pregatesti pentru noul an scolar? Ce trucuri ai? Spune-ne in sectiunea de comentarii de mai jos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Trucuri parinti Program scoala

Articole recomandate

Citeste si despre