Alimentatie sanatoasa pentru copilul tau. 5 idei creative pentru pachetelul cu mancare

/ / Modificat: 2017-05-17
Alimentatie sanatoasa pentru copilul tau. 5 idei creative pentru pachetelul cu mancare

Noul an scolar incepe in curand si inceputurile vin mereu si cu noi provocari. Una dintre problemele cu care se confrunta multi parinti este reprezentata de alimentatia copilului, iar daca micutul tau nu merge la o gradinita unde mesele sunt incluse sau nu are la scoala o cantina, ar fi de preferat sa-i faci un pachetel de acasa.

Copiii din Romania se confrunta inca de la varste mici cu probleme cauzate de o alimentatie nesanatoasa, bogata in prajeli si dulciuri. Astfel de alimente pot duce la obezitate, una dintre afectiunile omului modern.

Mancarea de acasa, alternativa sanatoasa la junk-food

In jurul gradinitelor si a scolilor se gasesc foarte multe fast-food-uri sau chioscuri care vand diverse snacks-uri ambalate in pungi viu colorate, care "fura" ochii copiilor, care ii amagesc prin gust, dar care nu contin vitaminele si mineralele de care au nevoie copiii cand sunt in crestere. In general, produsele vandute in astfel de restaurante sau magazine contin foarte multa sare, care poate provoca probleme ale sistemului circulator.

Cateva scoli si gradinite au incercat sa ofere copiilor alternative din acest punct de vedere deschizand in incinta lor cantine unde se serveste mancare gatita, proaspata si sanatoasa, insa exista in continuare multe unitati de invatamant unde elevii nu au aceasta optiune.

O solutie pentru a sti exact ce consuma copilul tau in timpul petrecut la scoala este sa-i dai de acasa un pachetel cu mancare in care sa incluzi fructe si legume proaspete si alimente gatite de tine acasa intr-un mod sanatos.

Daca micutul tau e mofturos si nu vrea sa manance nici in ruptul capului legume si fuge numai cat aude de brocolli, incearca modalitati creative de a aranja alimentele in caserola de pranz astfel incat mancarea sa fie cat mai apetisanta.

Sandvisurile sunt de obicei nelipsite din pachetelul copilului, insa ai putea sa le faci mai aspectuoase taindu-le in forme de animalute sau decorandu-le haios. Cu siguranta copilul va manca de placere. Iata cateva idei pentru a face pranzul mai atractiv:

Lumea dinozaurilor

gustare_dinozaur

Taie feliile de paine in forma unor dinozauri, iar din felii de sunca sau salam uscat fa-i placile de pe spate. In sandvis poti sa adaugi si o felie de cascaval si una de rosie.

Pentru a pastra aceasta tematica, pune si un ou fiert in pachetel si aseaza-l intr-un "cuib" realizat din covrigei. Adauga si cateva bucati de brocoli crud pentru ca el sa rontaie ceva sanatos inainte de masa propriu-zisa.

Pac-Man

pac_man

Nu stim daca micutul tau se joaca sau nu Pac-Man, insa sigur nu va refuza un pranz cu aceasta tema.

Taie alimentele in forma celebrului personaj de jocuri video - sunca slaba de curcan sau de pui, cascaval si paine de secara.

Pentru ochi si buline foloseste felii de branza taiate rondele. Aduga cativa baby-carrots si cateva capsuni proaspete si gata pranzul.

Sandvis si mar bufnita

sandvis_mar_bufnita

Un sandvis din paine cu piept de curcan la gratar, crema de branza si cateva felii de castraveti taiat in forma unei bufnite haioase va fi pe gustul copiilor.

Realizeaza ochii din felii de branza si pupilele din bucatele de masline, aripile le poti face din biscuiti. Adauga la pachetel si un mar taiat tot in forma de bufnita.

Nasul si picioarele le poti face din cascaval.

Sandvis delfin

Sandvis_delfin

Pregateste un pachetel cu tematica marina taind sandvisurile in forma de delfin. Pune si cativa biscuiti in forma de pestisor pentru ca micutul sa aiba ce sa rontaie in pauza.

Poti face o barcuta dintr-o felie de mandarina, vela fiind din banana. Tot din banane sau din castraveti poti realiza stelute de mare pentru o gustare sanatoasa si distractiva.

Piratul sandvis

sandvis_pirat

Fa un sandvis pirat din paine, cascaval, sunca de curcan si felii de legume. Ochii fa-i din branza si masline, nasul tot din branza, bandana piratului din cascaval cheddar, peticul de pe ochi dintr-o frunza de patrunjel. Adauga in pachetel si struguri, zmeura si mure. Pentru rontait pune in caserola si fasii de morcovi si de telina verde.

Ce alimente trebuie sa includa pachetelul copilului

Este de preferat ca majoritatea alimentelor pe care le consuma copiii sa fie facute in casa. Spre exemplu, poti face chiar tu in propria bucatarie un pate de ficat si sa renunti la cel din comert care adesea are aditivi alimentari nesanatosi.

La fel este si cazul cremelor de branza din supermarketuri; in loc sa cumperi o branza topita ce contine multa sare si agenti de ingrosare, opteaza pentru o crema facuta din branza de vaci la care adaugi o piscatura de sare si niste marar proaspat, amesteca bine pana obtii o crema.

Totodata, in locul mezelurilor grase, da-i micutului tau sunca de curcan sau pregateste piept de pui sau curcan pe gratar.

In cazul painii, daca nu ai timp sa o faci in casa, atunci cand mergi la cumparaturi citeste cu atentie etichetele. Chiar si painea care nu este ambalata individual are o eticheta in josul raftului. Daca nu gasesti o lista cu ingredientele ei, intreaba-l pe vanzator, iar daca acesta nu stie, mai bine cumperi alt produs ale carui ingrediente sa le stii exact.

Pentru diversitate, alege saptamanal alt tip de paine - alba, neagra, de secara, graham, cu seminte, cu masline - ai la dispozitie suficiente optiuni pentru ca cel mic sa nu se plictiseasca.

La desert, cel mai bine ar fi sa ii dai o prajitura facuta in casa, dar la fel de bine ii poti pune in pachetel si fructe uscate - stafide, prune - sau fructe proaspete.

Nu ii pune ciocolata sau bomboane pentru ca va ignora total mancarea si isi va strica foamea cu dulciurile, iar zaharul in exces il va agita si ii va tulbura concentrarea. Pentru o rontaiala scurta, poti alege alunele, migdalele sau nucile neprajite si nesarate sau, daca ii plac, fasii de morcovi sau de telina verde.

O gustare potrivita o reprezinta un iaurt cu fulgi de porumb sau de ovaz sau iaurt in care adaugi tu cateva felii de fructe (capsuni, afine, prune). Nu ar trebui sa lipseasca din pachetelul micutului tau fructele si legumele proaspete, de sezon.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie sanatoasa copii

Articole recomandate

Citeste si despre