Cum sa ii faci copilului cunostinta cu noua bona

/ / Modificat: 2010-02-03
Cum sa ii faci copilului cunostinta cu noua bona





 

Alegerea unei bone pentru copil este o decizie grea atat pentru parinti, cat si pentru copil. Fie ca este vorba despre prima persoana straina care va avea grija de cel mic, fie ca, dintr-un motiv sau altul, a trebuit sa schimbi bona, intalnirea cu noua bona poate fi o experienta stresanta pentru copilul tau.

Poti, in schimb, sa iei cateva masuri pentru a transforma experienta conuasterii noii bone intr-o experienta placuta, daca nu chiar intr-un succes.

1. Tine-ti copilul in brate atunci cand soseste bona pentru a te asigura ca atunci cand experienta incepe el se simte cat mai in siguranta.

Copiii simt mai mult decat oricine nevoia de protectie, iar atingerea unuia dintre parinti ofera intotdeauna sentimentul de siguranta.

2. Prezinta-i copilului tau bona folosind un ton calm si vesel.

Copiii inteleg cel mai bine lucrurile atunci cand ele sunt transpuse in forma unui joc. Cunoasterea noii bone poate fi inceputul unui nou joc pe care il veti invata impreuna.

3. Daca te-ai apropiat suficient de bona si este si ea de acord, imbratiseaz-o sau manifesta-ti intr-un fel afectiunea fata de ea (la venire si la plecare) pentru a-i arata copilului ca este in regula.

Atitudinea parintilor fata de un lucru sau o persoana noua este pentru multi copii un model. Cei mici au cea mai mare incredere in parintii lor si, astfel, tu vei transfera din creditul tau si bonei.

4. In timp ce inca iti tii copilul in brate roag-o pe bona sa ii dea jucaria sau gustarea lui preferata pentru a se imprieteni.

Poate fi primul pas spre o relatie de prietenie intre copilul tau si viitoarea bona.

5. Aseaza-te pe jos cu copilul si bona si lasa-l pe cel mic sa se familiarizeze cu persoana cea noua.

Multi copii reactioneaza bine de prima data atunci cand intra in contact cu o persoana noua si incearca sa se apropie de aceasta impartind jucariile si incercand chiar un joc.

6. Ultimul, si cel mai greu dintre pasi: lasa-l pe cel mic singur cu bona. Cand esti gata de plecare spune "La reverede!" si nu sta pe ganduri.

Copiii isi simt foarte bine parintii si daca cel mic va simti in ochii tai o clipa de nesiguranta, garantat va incepe sa planga si nu va accepta noua companie.

Gabriela David

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre