Trucuri pentru a aplica metoda Ferber de adormire a bebelusilor cu succes

/ / Modificat: 2023-07-30
Trucuri pentru a aplica metoda Ferber de adormire a bebelusilor cu succes

Metoda Ferber este o tehnica prin care ajuti copilul sa invete sa isi regleze singur emotiile si sa adoarma singur. Desi presupune sa lasi copilul sa planga daca l-ai lasat singur in patutul lui, este foarte diferita de "strategia" similara de a-l ignora pana adoarme epuizat de atata plans si suspine. Psihologii sustin, de altfel, metoda Ferber si spun ca nu exista dovezi privind traume emotionale.

Metoda Ferber este o strategie de educare a obiceiurilor de somn dezvaluita publicului in 1985 de Richard Ferber, medic pediatru specializat in tulburari de somn ale copiilor. In cartea sa "Solve Your Child's Sleep Problems" (Cum rezolvi problemele copilului cu somnul - n.r.) a detaliat metoda sa de a lasa copiii sa planga putin inainte de a le veni in ajutor pentru a-i linisti inainte de a adormi. Potrivit autorului, strategia este menita sa ajute copilul sa invete sa se linisteasca singur si sa adoarma (la loc) fara interventia unui adult.

Metoda Ferber nu inseamna sa lasi copilul sa planga pana la epuizare

Metoda Ferber difera de "strategia" de a lasa copilul sa planga pana la epuizare si pana adoarme suspinand, doar pentru a nu se invata rasfatat, cum credeau generatiile anterioare.

Din contra, metoda Ferber presupune sa ii arati copilului ca esti acolo, la intervale din ce in ce mai mari de timp, atunci cand plange. Cum functioneaza mai exact metoda Ferber?

Dupa rutina de seara, culca copilul in patutul lui cat inca este treaz si pleaca din camera. Daca incepe sa planga, nu fugi repede inapoi, ci asteapta un timp. Dr. Ferber sugereaza ca, in prima seara, sa astepti 3 minute inainte de a te intoarce in camera pentru a consola copilul. Foarte important: consolarea nu inseamna sa iei copilul din patut, ci sa il mangi usor si sa ii vorbesti pe un ton linistitor. Nu il hrani si nu aprinde lumina si nu ramane in camera mai mult de un minut-doua.

Cand pleci din camera din nou, iar copilul incepe iar sa planga, mareste intervalul de asteptare pana te intorci la el la 5 minute. Consoleaza-l din nou si paraseste camera, iar apoi repeta procesul dupa 10 minute. Cresterea progresiva a timpului de asteptare va face copilul sa inteleaga ca parintele este acolo si va veni alaturi de el in cele din urma, dar ii ofera si ocazia sa adoarma asteptandu-te.

Cand copilul se trezeste in toiul noptii si nu adoarme singur, repeta strategia.

In ziua doi de aplicare a metodei Ferber, creste timpul initial de asteptare la 5 minute, iar in ziua trei incepe cu un timp de asteptare de 10 minute.

Metoda Ferber, pe zile

Poate fi o tortura sa iti asculti copilul cum te "cheama" plangand, insa este important sa rezisti si sa ii oferi sansa de a se obisnui sa adoarma fara tine alaturi. In cateva zile, pana la o saptamana, cei mai multi copii invata sa adoarma singuri si ca mama sau tata nu vor veni sa-i ridice din patut imediat ce incep sa planga.

Pe scurt, metoda Ferber pe zile arata astfel:

Ziua 1: Prima verificare dupa 3 minute - A doua verificare dupa 5 minute - A treia verificare dupa 10 minute - urmatoarele verificari la intervale de 10 minute.

Ziua 2: 5 minute - 10 minute - 12 minute - urmatoarele verificari la intervale de 12 minute.

Ziua 3: 10 minute - 12 minute - 15 minute - urmatoarele verificari la intervale de 15 minute

Ziua 4: 12 minute - 15 minute - 17 minute - urmatoarele verificari la intervale de 17 minute.

Ziua 5: 15 minute - 17 minute - 20 de minute - urmatoarele verificari la intervale de 20 de minute

Ziua 6: 17 minute - 20 de minute - 25 de minute - urmatoarele verificari la intervale de 25 de minute.

Ziua 7: 20 de minute - 25 de minute - 30 de minute - urmatoarele verificari la intervale de 30 de minute.

Cand este indicat sa aplici metoda Ferber

Unii iti vor spune sa lasi copilul sa planga pana adoarme ca sa nu se invete "prost" daca te infiintezi langa patutul lui in secunda doi dupa ce a inceput sa planga. Altii sunt de parere ca este important pentru un bebelus sa stie ca esti acolo ori de cate ori are nevoie de tine. Si totusi care este varianta corecta?

Nou nascutii au nevoie de toata atentia parintilor, iar parintii au nevoie sa isi stie bebelusul in siguranta. Prin urmare, in primele luni de viata se poate vorbi doar despre o perioada de acomodare si de o pregatire a terenului. Abia de la 4-6 luni putem vorbi, concret, despre crearea unei rutine de somn si despre o "educare" in acest sens a bebelusilor.

"Orice metoda de educare a somnului poate fi aplicata pana la varsta de 2 ani, dar cu cat copilul este mai mare, cu atat va fi mai dificil", spune dr. Craig Canapari, specializat in sanatatea somnului.

Acesta atrage atentia ca, daca prima seara pare sa decurga bine, cele mai grele sunt, de obicei, a doua si a treia seara, cand bebelusul pare sa inteleaga ca se intampla ceva si pare sa opuna rezistenta. Tot aceste seri sunt cele mai dificile si pentru parinti, cei mai multi renuntand la implementarea metodei alese.

"Suntem programati sa raspundem la plansetele copiilor, asa ca pare impotriva firii sa le ignora. Totusi, exista date care arata ca dupa primele trei sau patru zile de aplicare a metodei lucrurile se imbunatatesc", spune dr. Canapari, adaugand ca specialistii care au analizat metoda Ferber nu au gasit niciun motiv sa vorbim despre cicatrici emotionale la bebelusi.

Trucuri pentru a aplica metoda Ferber cu succes

Parintii trebuie sa fie pe aceeas lungime de unda si sa nu se abata de la reguli.

"Multi s-ar putea simti stresati sau vinovati, insa trebuie sa inteleaga ca isi datoreaza chiar lor obiceiurile sanatoase de somn ale copilului", atrage atentia dr. Canapari.

Inainte de a aplica metoda Ferber, creati o rutina de seara: baita, cititul, mangaiatul, cantecele de leagan etc.

Evitati aplicarea metodei Ferber in perioade in care bebelusul trece prin schimbari (eruptii dentare, mutarea in casa noua etc.)

Aplicati metoda Ferber de fiecare data cand culcati copilul, nu doar seara, si nu asteptati copilul sa adoarma inainte de a-l pune in patutul lui.

FOTO: Pixabay

Articole recomandate

Citeste si despre