5 motive pentru care bebelusul tau plange in somn (si ce trebuie sa faci)

/ / Modificat: 2023-12-17
5 motive pentru care bebelusul tau plange in somn (si ce trebuie sa faci)

Gangurerile, scancetele si plansetele sunt moduri in care micutii nostri isi comunica nevoile. Si, desi uneori aceste gemete sunt usor de inteles, exista alte momente in care ar fi atat de bine daca bebelusul nostru ar veni cu un manual de utilizare - cum ar fi atunci cand plang in somn. Sa-ti privesti copilul plangand cand pare ca inca doarme poate fi derutant: ce anume ar trebui sa faci pentru a-l sprijini sa aiba un somn bun? 

Dr. Jennifer Selegeon, medic pediatru de 20 de ani si consilier clinic al platformei digitale de pediatrie ParentMD, spune:

"Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru sanatatea noastra generala este sa invatam o buna igiena a somnului. Acest lucru incepe in timpul copilariei".

Ea explica faptul ca somnul este important pentru dezvoltarea noastra, pentru sanatatea noastra mentala, pentru sistemul nostru imunitar si pentru sistemele noastre corporale.

Co-fondatoarea Sleepy Planet Parenting, Jennifer Waldburger, MSW, spune ca un somn bun ajuta bebelusii sa se dezvolte la toate nivelurile: fizic, neurologic si social. 

1. Copilul tau trece intr-o faza diferita de somn

Bebelusii mici experimenteaza doua cicluri de somn: somnul activ (REM) si somnul linistit (non-REM). In timpul somnului activ, bebelusul tau poate visa, ochii lui se pot misca rapid inainte si inapoi sau poate face cele mai dragute zgomote pe care ar trebui neaparat sa le inregistrezi pentru a le impartasi cu bunicii. In timpul somnului linistit, bebelusul tau doarme profund, dar in timpul acestor tranzitii pot aparea plansul, explica Waldburger.

"Deoarece ciclurile se repeta la fiecare 45-50 de minute, asta inseamna ca bebelusul trece de la somnul linistit la somnul activ de multe ori pe parcursul noptii", spune Waldburger, "asa ca nu este neobisnuit sa auziti bebelusul plangand pe parcursul noptii - acest lucru nu este nimic ingrijorator."

Dr. Segeleon spune ca bebelusii vor plange adesea in somn, iar acest lucru nu inseamna intotdeauna ca ceva nu este in regula. 

"Plansul in timpul somnului poate fi perfect normal, iar nou-nascutii incep cu cicluri de somn scurte si se pot trezi frecvent."

Pentru a determina daca bebelusul tau plange din cauza schimbarii ciclurilor de somn, verifica daca are ochii inca inchisi si asculta-i plansetele micutului tau. "Ceea ce este mai frecvent la unii bebelusi mai mici este un scancet usor ocazional, in timp ce isi tin ochii inchisi. Acest lucru inseamna, de obicei, ca bebelusul trece de la un ciclu de somn la altul", spune Waldburger.

2. Bebelusului ii este foame

Waldburger spune ca daca plansul micutului tau este mai puternic decat un scancet, ia in considerare daca bebelusul tau ar putea fi sau nu infometat. Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) spun ca majoritatea bebelusilor trebuie sa manance la fiecare 2 pana la 4 ore. Acest lucru inseamna ca micutul se poate trezi cu senzatia de "foame" de mai multe ori in timpul noptii.

3. Bebelusului ii ies dintii

A inceput sa saliveze, sa fie irascibil si sa va roada gulerul camasii - bebelusului dumneavoastra ii ies dintii. Bebelusii incep sa le iasa dintii in jurul varstei de 4 pana la 8 luni. Aceasta perioada dureaza pana la 30-36 de luni, cand apare ultimul set de molari. Unele simptome ale dentitiei bebelusului dumneavoastra sunt pierderea poftei de mancare, frecarea urechilor si da, ati ghicit... intreruperi ale somnului. Dr. Segeleon da asigurari ca dentitia poate declansa plansul in timpul somnului, iar Waldburger adauga ca atunci cand vine vorba de dentitie, facem diferenta intre dentitia continua/cronica si dentitia activa.

4. Bebelusul se afla intr-o regresie a somnului

Bebelusul tau dormea atat de bine incat aproape ca ti-a fost prea rusine sa le spui prietenelor tale mame. Acum, din senin, copilul tau se trezeste si plange mai des decat iti reincalzesti cafeaua de dimineata. Regresia somnului poate fi declansata atunci cand bebelusul tau atinge noi etape importante sau cand se schimba tiparele de somn ale copilului tau, potrivit Cleveland Clinic. Plansul si agitatia in timp ce doarme in timpul unei regresii a somnului sunt obisnuite si poate fi greu de spus daca bebelusul are nevoie de confortul tau sau are nevoie de spatiu pentru a se auto-alina.

5. Bebelusul este prea obosit sau suprastimulat

Atunci cand bebelusul tau trece in lumea celor suprasolicitati, te poti simti ca si cum ai fi intr-o lume ciudata. Schimbarile de program, perioadele lungi fara somn sau faptul ca este suprastimulat pot contribui la aceasta stare si s-ar putea sa auzi niste plansete de somn din partea copilului tau, chiar daca are ochii bine inchisi si tu crezi ca doarme.

"Uneori, bebelusii suprasolicitati sunt mai predispusi sa planga un pic in somn", spune Waldburger.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Somn

Articole recomandate

Citeste si despre