Afla totul despre co-sleeping

/ / Modificat: 2016-11-22
Afla totul despre co-sleeping

Termenul de “co-sleeping” se refera in general la dormitul in imediata proximitate a copilului tau, fie ca este vorba de dormitul in acelasi tau sau aceeasi camera. Subiectul in sine este unul controversat, din doua motive. Atunci cand copilul este foarte mic, exista riscul ca parintele sa se rostogoleasca peste copil, in cazul in care are somnul agitat. Un alt contraargument este legat de riscul de dependenta a copilului fata de un parinte sau chiar amandoi, mai ales daca mama si tatal aleg sa isi culce copilul cu ei, in acelasi pat, o perioada lunga de timp. Pe de alte parte, exista specilisti ca afirma ca dormitul in acelasi pat are beneficii pentru bebelus si ca nu ar trebui sa existe probleme ca el sa se invete mai tarziu sa doarma singur.

Tipuri de co-sleeping

Fiecare familie este libera sa isi aleaga metoda de co-sleeping pe care o doreste si despre care crede ca se preteaza cel mai bine stilului lor de viata si nevoilor familiei.

Dormitul in acelasi pat sau bed-sharing

Unii parinti prefera sa doarma in acelasi pat cu copilul, mai ales cand acesta este foarte mic si mama inca se recupereaza dupa nastere.

Montarea patutului traditional in camera parintilor

Este practica cel mai des intalnita in familiile din tara noastra. Patulul bebelusului este amplasat in imediata vecinatata a patului matrimonial, astfel incat parintii sa ajunga repede la copil, atunci cand se trezeste pe timpul noptii.

Utilizarea unui patut evolutiv

Patuturile evolutive au fost concepute special pentru co-sleeping, ulterior putand fi transformare in pat traditional si mini-canapea. In primele luni de viata ale bebelusului, salteluta patului se poate regla la inaltimea potrivita cu cea a patului parintilor, pentru a putea fi lipit de acesta. Anumite modele de pat evolutiv dispus pana la 9 pozitii de reglare a saltelei, pentru a se adapta cu usurinta oricarui tip de pat la care va fi atasat. Multe modele contin si un set de centuri de prindere, pentru o fixare optima.

Patutul evolutiv, atasat patului mamei este ideal in primele luni de viata ale bebelusului, atunci cand parintii vor sa-l aiba cat mai aproape, facilitand alaptarea pe timpul noptii.

Invitarea copilului in camera parintilor, la nevoie

Bebelusul are deja camera lui, insa este oricand binevenit sa doarma cu mami si tati. Unii copii se trezesc agitate pe timpul noptii, viseaza urat sau nu reusesc sa adoarma din diferite motive. Prezenta parintilor langa ei ii face sa se simta mult mai confrotabil si adorm mai repede.

Avantajele co-sleepingului

Co-sleepingul nu se preteaza tuturor familiilor, insa poate avea nenumarate avantaje pentru cei care il practica:

- Parintii sunt mai linistiti si relaxati, stiind ca bebelusul este aproape de ei si, implicit, dorm mai bine;

- Bebelusul se simte protejat si in siguranta, iar somnul lui va fi mai linistit;

- Micutul se dezvolta mai repede si mai bine. Studiile de specialitate au arata ca dormitul in aceea camera cu parintii imbunatatesc activitatea sistemului cardio-respirator si imunitatea bebelusului;

- Mamica poate alapta mai usor, cu un efort minim, si se va simti mai odihnita;

- Productia de lapte este mentinuta in cantitati optime;

- Co-sleepingul reduce riscul de moarte subita a sugarului in somn cu pana la 50%;

- Se elimina riscul de anxietate dezvolta de separarea pe timpul noptii;

- Parintii creeaza o legatura puternica cu bebelusul inca din primele saptamani de viața, fapt ce favorizeaza armonia in familie si in cuplu si-l ajuta pe cel mic sa se dezvolte bine din punct de vedere psihoemotional;

- Parintii se vor trezi langa un bebelus zambitor;

- Aparenta dependenta, pe termen scurt, il ajuta pe copil sa devina mai independent;

Multi specialisti au remarcat faptul ca parintii care dorm in aceeasi camera cu bebelusul reusesc sa ii satisfaca mai bine nevoile afective in primi ani de viata. Pe masura ce creste, copilul care stie ca se poate baza oricand, la nevoie, pe parinții lui, va da dobvada de mai mult curaj in explorarea lumii inconjuratoare si va fi mai independent. Desigur, acest lucru presupune si incurajarea independentei din partea parintilor, pe masura ce copilul se dezvolta si incepe sa mearga la gradinita, apoi la scoala.

Ce masuri de siguranta se impun in co-sleeping

Fie ca il pui sa doarma intr-un leagan sau balansoar, in patutul lui sau la tine in pat, trebuie sa te asiguri ca spatiul de dormit este sigur pentru copil. Iata cateva aspecte de care orice mamica trebuie sa tina cont:

- Bebelusul trebuie asezat pe spate atunci cand il pui la nani;

- Suprafata de dormit trebuie sa fie ferma. In niciun caz nu trebuie sa il pun sa doarma pe o saltea cu apa, pe perna, pe fotoliu de tip bean bag sau orice alta suprafata moale;

- Salteaua trebuie sa fie aleasa in functie de dimensiunea cadrului patutului, nu mai mica si nici mai mare;

- Inlatura orice perna, paturica sau animal de plus de langa capul copilului;

- Nu lasa nicio distanta intre patut si perete. Vei evita astfel situatiile in care copilul se rostogoleste si ramane prins intre perete si patut;

- Nu culca niciodata bebelusul pe canapea ori pe un cearsaf satinat, deoarece micutul poate aluneca.

Dezavantajele co-sleepingului

Nu orice adult se simte confortabil sa doarma in aceeasi camera cu un copil mic, daramite in acelasi pat. De aceea, o astfel de decizie trebuie luata doar dupa ce cuplul a discutat toate aspectele pe care le implica aceasta practica:

Parintii risca sa nu se odihneasca mai deloc

Daca treci printr-o perioada stresanta sau ai in genetral un somn agitat, atunci co-sleepingul s-ar putea sa nu fie o idee buna pentru tine. Exista multi parinti care nu pot dormi confortabil, daca stiu ca micutul este cu ei pat. Altii se trezesc deseori peste noapte, la fiecare miscare a copilului.

Intimitatea cuplului poate avea de suferit

Cand mama doarme cu copilul intr-o camera, si tatal singur, in alta camera, acesta din urma se poate simti abandonat. Pe de alta parte, daca dormiti toti trei in acelasi pat, nu va veti putea bucura de acele momente de intimitate intre adulti.

Co-sleepingul ca strategie de negare a problemelor de cuplu

Exista cupluri care se „mint” in patul conjugal si care se foloseste de prezenta copilului pentru a-si refuza orice contact. Ei se prefac doar ca au o familie fericita, pentru ca le este frica sa isi discute problemele, in mod deschis, cu sinceritate. Astfel de cupluri apeleaza la co-sleeping pentru a-si da un fals simt al securitatii matrimoniale.

Mituri despre co-sleeping

Despre co-sleeping circula mai multe mituri, ca despre mai toate practicile, indiferent de natura lor. Doua dintre acestea nasc mai multe semne de intrebare mai mari, motiv pentru care trebuie lamurite.

Co-sleepingul favorizeaza aparitia unor infectii ale urechii

Motivul principal pentru care majoritatea familiilor aleg co-sleepingul este ca usureaza alaptarea pe timpul noptii. Mamicile isi iau copilul in pat si il alapteaza, stand pe o parte.

Aceasta practica, sustin unii, poate cauza infectii ale urechii la bebelusi. Cercetarile in domeniu au demostrat ca acest mit este fals. Pe de alta parte, aminteste-ti ca bebelusul sta oricum culcat, in majoritatea pozitiilor in care il alaptezi, fie ca tu esti intinsa pe pat sau nu.

Co-sleepingul poate cauza probleme psihologice la copii

Cei care dezaproba ideea de co-sleeping aduc ca principal argument riscul de a dezvolta dependenta fata de mama, cu urmari psihologice serioase asupra dezvoltarii emotionale si sociale a copilului. Desigur, fiecare este indreptatit sa isi dea cu parerea, insa trebuie sa facem diferenta intre viziunea personala si arbitrara si realitatea stiintifica.

Nu exista niciun studiu de specialitate care sa demostreze ca separarea si independenta sunt obtinute, printre altele, prin separarea parintelui de copil in timpul somnului. De de alta parte, nu exista nicio cercetare care sa demonstreze ca exista consecinte negative ale co-sleepingului, in scop ideologic sau emotional. Din contra, co-sleepingul este chiar indicat pe intreaga perioada de alaptare a copilului si pare sa aiba doar efecte benefice, conform tuturor observatiilor. Singurele exceptii, spun psihologii, sunt acele cazuri in care co-sleepingul face parte dintr-o patologie de familie sau atunci cand el survine in conditii sociale si fizice periculoase.

Co-sleepingul, atata timp cand implica relatii sanatoase intre membrii familiei, nu are niciun fel de consecinte negative pe term lung. Mai mult, co-sleepingul poate ajuta copilul sa-si dezvolte calitati pozitive, cum ar fi un grad mai mare de afectiune fizica, mai multa incredere in propria identitate de gen, o atitudine mai pozitiva si optimista fata de viata, spirit de inovatie si o capacitate sporita de a sta singur.

Tu ce parere ai despre co-sleeping? Ce metoda de dormit in apropierea copilului ti se parea cea mai potrivita pentru familia ta?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Co-sleeping Co-sleeping beneficii Dormit cu copilul in pat Somn bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre