Cum sa-ti hidratezi bebelusul in timpul verii. Cata apa trebuie sa bea in functie de varsta si greutate

/ / Modificat: 2023-06-20
Cum sa-ti hidratezi bebelusul in timpul verii. Cata apa trebuie sa bea in functie de varsta si greutate

Odata cu cresterea temperaturilor, trebuie sa ai grija ca micutul tau sa ramana perfect hidratat. Nou-nascutii au un procent mai mare de lichid in corp decat adultii, de fapt, 70% din corpul lor este apa, (are nevoie sa se hidrateze mai des pentru a reface rezervele din organism) comparativ cu 50%-60% la adulti.

Dar este foarte important sa fie mereu hidratati pentru ca organismul sa-i functioneze corect. Si mai ales pe timpul verii, cand temperaturile urca multe grade in termometre si este posibil ca nivelurile de lichid din corpul sau sa se reduca considerabil.

Cum este cel mai bine? Copilul tau sa ia in fiecare zi 10-15% din greutatea totala in apa. In mod ideal, pentru a fi bine hidratat vara este recomandata sa bea apa aproximativ o data la doua ore.

Cata apa ar trebui sa bea un copil, in functie de varsta si greutate

Daca bebelusul este hranit la san, nu este nevoie sa bea apa, deoarece laptele matern are in compozitie 90% apa si toti nutrientii necesari micutului. In timpul verii este posibil sa observi ca el doreste sa suga mai des si in cantitati mai mici. Chiar daca cel mic bea lapte la biberon, pana la 6 luni recomandarea este aceeasi pentru toti copiii: cu formula sau lapte de la san nu au nevoie de supliment de apa.

Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara recomanda ce cantitati de apa ar trebui sa bea un copil, in functie de varsta:

  • 100-190 mililitri (0-6 luni)
  • 800-1000 mililitri (6 luni-12 luni)
  • 1100-1200 mililitri (1- 2 ani).

O alta modalitate de a calcula cantitatea necesara de apa pentru un copil, intr-o zi, este in functie de greutate: 55 de ml/kilogram. Daca bebelusul cantareste 13 kilograme, de exemplu, ar trebui sa bea 715 ml pe zi.

Hidratarea prin alimente

Dupa 6 luni, lichidul provine nu numai din apa sau din lapte, ci si din alimente solide, cum ar fi fructele sau legumele, care sunt perfecte pe tot timpul anului, dar mai ales vara. Pot fi preparate sub forma de piureri sau sucuri.

Spatii racoroase si temperatura constanta

Pe langa hidratarea cu lichide si o alimentatie adecvata, este foarte important ca bebelusul sa stea in locuri racoroase si sa nu fie expus la soare sau caldura excesiva. In ceea ce priveste aerul conditionat, nu uita ca filtrele si dispozitivul sa fie curate si sa mentii o temperatura constanta intre 22 si 24 de grade. Si pentru a-i mentine pielea hidratata, foloseste lapte pentru corp, creme si uleiuri hidratante.

Deshidratarea, problema grava

La copiii mici deshidratarea duce la stari de oboseala, dureri de cap, lipsa concentrarii, piele uscata, chiar si la performante cognitive scazute, potrivit unui studiu realizat de National Hydratation Council, un ONG din Marea Britanie care se ocupa cu cercetarea importantei hidratarii.

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hidratare Hidratare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre