Cum inveti un copil sa bea apa si cat de importanta este pentru organism

/ / Modificat: 2019-04-30
Cum inveti un copil sa bea apa si cat de importanta este pentru organism

De multe ori stai cu gura pe copil ca sa bea apa. Cel mic consuma foarte multa energie, iar pentru dezvoltarea corecta a organismului este nevoie de apa.

Potrivit specialistilor, educația hidratarii trebuie sa inceapa in primele sase luni de viata ale celui mic.

Regulile hidratarii

Parintii au un rol foarte important in insusirea unui comportament corect in ceea ce priveste functia renala. Copilul face ce vede in familie, iar in loc sa-i spui sa fac divesre lucruri pe care oicum nu le face, mai bine arata-i pe propria persoana ce are de facut. 

"Pana la 3-4 ani noi suntem cei care stimulam aportul lichidian la copil. Un copil care observa ca si parintii lui au in permanenta un pahar cu apa alaturi, va face acelasi lucru," spune prof. dr. Mihaela Balgradean, de la la Spitalul Marie Curie, pentru Pro Tv.

Educatia hidratarii inseamna ca un copil la varsta mica nu trebuie sa vada, in propria familie, ca sunt baute, frecvent, sucuri, chiar daca sunt preparate natural.

"Fiecare copil se naste cu un numar de nefroni egal cu cel al adultului, 1 milion si 500 pentru fiecare rinichi in parte, insa functia acestor unitati renale se dezvolta si se maturizeaza mai tarziu, nu au capacitatea de a prelucra anumite substante, fie ca discutam de lichide sau alte alimente. Un copil nu ajunge la maturizarea functiei renale decat dupa varsta de 2 ani, cand si functia digestiva ori respiratorie ajung la normalitate. Abia la aceasta varsta discutam de posbilitea rinichilor de a integra tot felul de substante si de a face o alegere intre ceea ce metabolizeaza organismul si ce se elimina," mai precizeaza medicul pentru Pro TV.

O alte regula a hidratarii se refera la eliminarea spontana a urinei. Cel mic trebuie dus la toaleta o data la trei, patru ore, pentru a-i intra reflex.

"Discipina mictionala, adica felul in care un copil reuseste sa elimine urina, presupune educatie. Vezica se goleste automat cand e plina, acest lucru se intampla la fiecare 3-4 ore, asta inseamna ca educam copilul sa aiba mictiuni la 3-4 ore, iar in paralel sa primeasca lichide suficiente," mai spune pof. dr. Mihaela Bagradean.

Specialistii spun ca dureaza patru ani ca un copil sa isi insuseasca principiile hidratarii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Apa Hidratare Hidratare copii Organism

Articole recomandate

Citeste si despre