Ar trebui sa-i dai apa bebelusului tau cand este foarte cald?

/ / Modificat: 2023-07-31
Ar trebui sa-i dai apa bebelusului tau cand este foarte cald?

Odata cu sosirea temperaturilor caniculare, multi parinti se intreaba daca ar trebui sa le dea apa bebelusilor pentru a-i mentine hidratati. Pediatrii sustin ca nu exista un raspuns clar. Acest lucru depinde de varsta bebelusilor si de alimentatia acestora.

Alaptarea exclusiva la san pentru copiii cu varsta sub sase luni

Stim ca recomandarile actuale sunt ca bebelusii sa fie hraniti exclusiv la san pana la sase luni. Acestia nu au nevoie de nimic altceva in afara de laptele mamei, chiar si pe timp de canicula. Ceea ce este esential este sa respectam faptul ca alaptarea la san ar trebui sa se faca la cerere (acest lucru este intotdeauna important, dar cu atat mai mult pe vreme calda).

In acest fel, este posibil ca bebelusul sa ceara mai des alaptarea, deoarece aceasta nu este doar o sursa de hrana, ci si de hidratare.

Pe de alta parte, bebelusii isi pot regla singuri compozitia laptelui pe care il beau intr-un anumit fel; prima parte din ceea ce beau este mai "apoasa", mai bogata in carbohidrati, in timp ce partea finala este mai densa si mai bogata in grasimi.

Astfel, daca unui bebelus ii este sete, el poate suge doar cateva minute, luand partea apoasa. Sau poate "schimba sanii" mai devreme, luand partea mai apoasa de la ambii sani.

Bebelusi sub sase luni hraniti cu formula

Atunci cand bebelusii sunt hraniti exclusiv cu lapte praf sau prin alaptare mixta (alaptare si lapte praf combinate), nici ei nu au nevoie sa bea apa. De asemenea, este important de retinut aici ca prepararea biberoanelor trebuie sa ramana aceeasi, chiar si pe timp de canicula, adica o lingura de pulbere la fiecare 30 ml de apa. In niciun caz nu trebuie diluate biberoanele.

La fel ca in cazul alaptarii, biberoanele trebuie date si la cerere, atat timp cat bebelusul le cere, si trebuie sa-l lasam sa manance pana cand da semne de satietate. Este probabil ca pe vreme calda sa ceara mai des biberonul; uneori va lua doar putin, deoarece va dori doar sa-si potoleasca setea.

Prin urmare, bebelusii sub sase luni care sunt alaptati la san, mixt sau cu formula, nu au nevoie de apa in plus. Ei se hidrateaza prin lapte. 

Bebelusi de peste sase luni, care au inceput alimentatia complementara

Pana la varsta de un an, laptele ramane principalul aliment. Dar incepand cu sase luni (in unele cazuri, intre 4 si 6 luni) trebuie sa manance si alte alimente. Atunci incepe alimentatia complementara.

Acesta este momentul in care se va incepe oferirea apei. De obicei, in acest caz, apa se ofera in timpul meselor, dar micutii pot bea si intre mese.

Cata apa ar trebui sa bea bebelusii?

Nu exista cantitati minime sau maxime de apa definite, deoarece sunt implicati diferiti factori. In general, se estimeaza ca aportul zilnic mediu de apa pentru bebelusii mai mari de 6 luni este de aproximativ 110-120 ml/kg/zi (aproximativ 800 mililitri pe zi).

Laptele matern (sau laptele praf, in lipsa acestuia) continua sa fie principalul aliment pana la varsta de un an si este alcatuit din aproape 90% apa. Bebelusii incepand cu varsta de sase luni ar trebui sa bea cel putin 400-500 ml pe zi, daca sunt hraniti cu biberonul, sau 4-5 doze de lapte matern pe zi pentru a-si satisface nevoile nutritionale. In acest fel, ei ar obtine cel putin doua treimi din aportul zilnic de apa.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Apa bebelusi Caldura bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre